Pod streho > Varčna hiša
5144 ogledov

Od danes nove cene kurilnega olja, ogrevanje bo toliko cenejše

Kurilno olje Profimedia
Danes so cene kurilnega olja spet nižje od enega evra za liter. Skladno z oktobra sprejeto uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, se bodo cene določale vsakih 14 dni naslednje tri mesece.

Cene kurilnega olja se bodo oblikovale na podlagi v uredbi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja brez dajatev. Za prvi izračun povprečne 14-dnevne prodajne cene se tako upošteva obdobje od 25. oktobra do 5. novembra. Danes je prvi dan, ko bo veljala regulirana cena kurilnega olja. Uredba, ki jo je vlada sprejela 20. oktobra, veljati pa je začela dan pozneje, sicer velja tri mesece.

Prihranek več kot 400 evrov

Danes tako cena, določena na podlagi omenjene uredbe znaša 0,992 evra za liter. Po pregledu cenikov večjih ponudnikov pa lahko ugotovimo, da so pri naročilu večjih količin kurilnega olja in hkratnem gotovinskem plačilu cene lahko tudi nižje.

Če denimo naročimo 3000 litrov kurilnega olja, koliko ga v kurilni sezoni za ogrevanje porabijo v povprečni neizolirani hiši, je cena 0,986, pri nekaterih ponudnikih pa 0,988 evra na liter.

Pri takšni količini je prihranek v primerjavi s povprečnimi cenami oktobra letos približno 440 evrov, kar se občutno pozna v proračunu gospodinjstva. Povprečna cena litra kurilnega olja je bila oktobra namreč 1,1 evra za liter. 

Opozoriti pa velja, da je končni znesek naročila kurilnega olja nekoliko višji, saj večina dobaviteljev zaračuna še stroške prevoza. Ti se v zadnjem času niso spremenili. 

Peč, kurilno olje novo Pod streho Vlada na trg posegla z regulacijo: Takšna bo odslej najvišja možna cena!

Cena kurilnega olja se je od leta 2016 povečala za približno 69 odstotkov, pri tem za 64 odstotkov iz naslova dviga cen na svetovnem trgu, preostalo predstavljajo marže. Te so se zvišale s šest na 15 centov za liter, je oktobra pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ker je pred začetkom kurilne sezone večja nevarnost občutnejšega dviga cen, se je vlada po njegovih besedah odločila začasno zamrzniti marže na ravni iz leta 2016. "Nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od gibanja cen," je takrat še dejal Počivalšek.

Ogrevanje Čas za nakup Pod streho Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil
 
Komentarjev 3
  • Monica_Coleman 15:09 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • caa4c2cc05b8f086d7df790139b3e96ffd6c4e9a 12:32 09.november 2021.

    Tisti, ki pa uporabljate za ogrevanje utekočinjeni naftni plin, pa pri Petrolu ali Butan plinu plačujete skoraj 20% višjo ceno, kot pa je cena "ekološkega" kurilnega olja... Poleg tega ne pozabite, da je energijska vrednost kurilnega olja večja od energijske ...prikaži več vrednosti utekočinjenega plina...Kurilno olje ima 9,7 kWh/l, utekočinjen plin pa 6,95 kWh/l... Pa bodite še vedno bedaki, ampkak vsaj ekološki...