Pod streho > Varčna hiša
6345 ogledov

Tihi ubijalec, ki ga nihče ne nadzoruje

štedilnik Profimedia
Po skoraj treh letih, odkar velja, da so javljalniki ogljikovega monoksida obvezni, ugotavljamo, da njihove namestitve nihče ne preverja, britanska potrošniška organizacija pa je pri testiranju ugotovila, da kar petina javljalnikov CO ni ustreznih.

Javljalniki ogljikovega monoksida so v skladu s pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav obvezni tam, kjer je v prostoru kurilna naprava, ki zrak, potreben za zgorevanje, zajema iz tega istega prostora. Pravilnik določa tudi, da mora javljalnik izpolnjevati zahteve standarda EN 50291-1. In to je vse.

Nihče ne preverja, nihče ne nadzoruje

Po treh letih, odkar naj bi bili javljalniki CO obvezni, nihče ne ve, ali so jih lastniki sobnih kurilnih naprav z zajemom zraka iz prostora sploh namestili, in če so jih, ali so nameščeni pravilno. Nihče ne izvaja nadzora nad tem, nihče tudi ne preverja, ali nameščeni javljalniki ustrezajo predpisanemu standardu. Skratka, odgovorne inštitucije, ki bi se s tem ukvarjala, preprosto ni.

"Namestitev javljalnika CO je v dobro in odgovornost vsakega posameznika, zato pravilnik formalno ne določa nadzora in sankcij," z ministrstva za okolje in prostor odgovarjajo na vprašanje, zakaj ni nadzora. 

Javljalnik CO | Avtor: Profimedia Profimedia
Strinjamo se, da so javljalniki CO koristne naprave, ki z zvočnim signalom opozorijo na povečanje koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru, vendar če je na koncu odločitev o tem, ali jih bomo namestili ali ne, zgolj naša odgovornost, potem predpis nima prav nobenega smisla. 

Tržni inšpektorat priporoča, da se upošteva standard

Poleg tega je vse več podatkov in poročil o tem, da kljub predpisanemu standardu, ki mu morajo javljalniki ustrezati, in kljub navodilom tržnega inšpektorata, na kaj biti pozoren pri izbiri in nakupu, zahtev ne izpolnjujejo vsi javljalniki, pogosto tudi nameščeni niso pravilno, saj priložena navodila proizvajalca za namestitev niso vedno ustrezna oziroma v skladu s priporočenim standardom.

Dodatna zadrega je tudi to, da v pravilniku piše, da mora javljalnik izpolnjevati zahteve predpisanega standarda, tržni inšpektorat pa zgolj priporoča, da izpolnjuje standarde. 

Tržni inšpektorat med drugim priporoča, da izberemo javljalnik, ki:

  • je opremljen s podatki o proizvajalcu ali dobavitelju ali blagovni znamki;
  • ima oznako CE;
  • je opremljen z nazivom in modelom proizvoda;
  • ima označen tip plina, ki ga zazna;
  • ima priložena navodila za namestitev in uporabo ter menjavo baterij v slovenskem jeziku, v katerih je navedeno tudi, kakšna so vizualna in zvočna opozorila, ter kako postopati v primeru alarma
  • ima označen standard EN 50291-1, ki velja za električne naprave za odkrivanje CO.

Tehnično neskladni javljalniki CO niso redkost

To naj bi zadostovalo, da bo potrošnik kupil ustrezno napravo, a podatki s terena kažejo drugače. Ne glede na vse, posameznik lahko napravo kupi prek spleta. „V teh primerih je potrošnik izpostavljen tveganju, da kupi javljalnik, ki ni skladen s standardom, ki ga določa pravilnik. Tehnično neskladni javljalniki CO so se v preteklosti že pojavljali na slovenskem tržišču. V sistemu RAPEX je bilo od leta 2007 do marca 2017 objavljenih že več kot 50 umikov neustreznih javljalnikov CO iz trga posameznih držav članic EU,“ piše v obsežnem poročilu z naslovom Nastajanje ogljikovega monoksida med gorenjem, ki so ga pred dvema letoma po naročilu ministrstva za obrambo pripravili na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. 

Javljalnik CO | Avtor: Profimedia Profimedia
Britanska potrošniška organizacija: petina jih ne ustreza

Da javljalniki ne ustrezajo zahtevam, je ugotovila tudi britanska potrošniška organizacija, ki je izvedla teste javljalnikov. Kar petina jih ni bila ustreznih, zato jih odsvetujejo, saj lahko zaradi nezanesljivega delovanja ogrozijo življenje uporabnikov. Test je med drugim pokazal, da četudi so javljalniki opremljeni z vsemi potrebnimi podatki in navodili, ni nujno, da so ustrezni. 

Pri nas jih najdemo pet iz britanskega testa

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili, ali lahko katerega od javljalnikov iz britanskega testa, ki ustreza zahtevam in učinkovito deluje, kupimo pri nas, in ugotovili, da jih je takšnih le pet. To so javljalniki, Honeywell XC70, Kidde 10LLCO, Kidde 7CO, Kidde 10SCO in El Electronics Ei207. Vsi izjemno dobro zaznavajo povečano koncentracijo CO, imajo dolgo življenjsko dobo baterije in same naprave ter garancijo. 

Preverite, ali so navodila skladna s standardom

Pri nameščanju javljalnika v prostor uporabniki običajno sledijo navodilu proizvajalca, vendar to ni nujno dobro, saj so navodila lahko problematična. "Proizvajalci v navodilih navajajo mesta namestitve, ki niso skladna s standardom SIST EN 50292:2014. Ker uporabniki sledijo takim navodilom proizvajalca, so javljalniki lahko nameščeni na mestih, ki nevarne koncentracije CO v bivalnem prostoru ne zaznajo pravočasno," še piše v prej omenjenem poročilu. 

Na ministrstvu za okolje in prostor pa menijo drugače. "Namestitev senzorja CO je preprosta in ne zahteva posebnega tehničnega znanja, zato pravilnik ne določa kakšnega posebnega namestitelja. Navodila za namestitev so priložena vsakemu senzorju v prodaji."

Kamin Lokalno ogrevanje Pod streho Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

Kupite ustrezen javljalnik CO in ga pravilno namestite

Če še niste namestili javljalnika, pa bi ga morali, a ne zaradi pravilnika, temveč zaradi vaše lastne varnosti, pred začetkom kurilne sezone, ko je možnost za povečano koncentracijo ogljikovega monoksida v bivalnih prostorih še večja, ponovno povzemamo navodila za pravilno namestitev javljalnika in nekatere druge napotke, ki so zapisani v poročilu.

  • Edini ustrezen javljalnik CO je tisti, ki je skladen s standardom SIST EN 50291-1. 
  • Bodite pozorni na ustrezno namestitev javljalnika v skladu s priporočili standarda SIST EN 50292! 
  • Primarno mesto namestitve je na stropu, en do tri metre od kurilne naprave v smeri proti spalnim prostorom in minimalno 30 centimetrov od stene ali stropne luči.
  • Če to ni možno, je lahko nameščen na steni, več kot 15 centimetrov oddaljen od stropa in nad nivojem podboja vrat ali preklade oken.
  • Če nameščamo javljalnik CO v prostorih brez kurilne naprave, na primer v spalnicah, se ga pritrdi na steno, ob kateri spimo, v višini glave med posteljo in vrati, ki vodijo h kurilni napravi.
  • V primeru, da niste prepričani o ustreznem mestu namestitve javljalnika CO, se posvetujte s strokovnjakom. Neustrezno nameščen javljalnik lahko aktivira zvočni alarm prepozno! 
  • V bivalni prostor namestite javljalnik CO povsod tam, kjer so možni viri uhajanja CO v prostor. 
  • Redno preverjajte delovanje javljalnika oziroma stanje baterij. 
  • Namestite javljalnik tako, da boste slišali zvočni alarm tudi iz svoje spalnice. Če to ni mogoče, poskrbite za prenos signala alarma do spalnih prostorov. 
  • Priporočamo izbiro javljalnika z zaslonom, ki vam v primeru sprožitve signala alarma prikaže tudi koncentracijo CO. 
  • Ne pozabite, da ima vsak javljalnik CO določeno življenjsko dobo, po kateri ga je treba zamenjati z novim. 
Komentarjev 4
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:55 15.september 2019.

    če mi bo kdo prišel v kontrolo ,bom povedal da ga imam ,notri pa ne bo vstopil ,tako da si naj mislijo kar hočejo

  • oneh 19:34 14.september 2019.

    Milijone let je človeštvo preživelo brez detektorjev CO, danes pa je videti, da se bliža konec naše civilizacije ker ni uzakonjeno, da mora nekdo to pregledovati in nas lupiti, kot to počno dimnikarji, RTV, energetske nalepke stavb... Še pomnite nalepke ...prikaži večke za avtomobile? Čakam, kdaj se bodo spomnili na kaj podobnega.

  • Avatar jezeran
    jezeran 19:26 14.september 2019.

    Imam kitajskega, kateri dela oz javlja