Pod streho > Varčna hiša
34522 ogledov

Omrežnina po novem: Kdo bo plačal več in kdo manj

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Cene omrežnine po novem sistemu, ki bodo začele veljati prihodnje leto, še niso znane, vsekakor pa je namen nove metodologije obračuna, da tisti, ki bodo omrežju povzročali višje stroške, plačajo več. Sistem naj bi bil bolj pravičen, saj naj bi bile obremenitve oziroma stroški za omrežnino bolj pravično porazdeljeni

Gospodinjstva naj bi plačala manj, industrija več. Strošek za omrežnino je za slovensko industrijo zdaj precej pod povprečjem EU. "Industrija je do zdaj plačevala manj, kot povzroča stroškov omrežju," je povedala direktorica agencije za energijo Duška Godina na nedavni konferenci Čas je za spremembe v energetiki, kjer so med drugim predstavili tudi reformo omrežnine.

Prenovljen obračun omrežnine del zelenega prehoda

Del zelenega prehoda so tudi velike naložbe v elektrodistribucijsko omrežje v naslednjih letih in desetletjih. Denarja ni dovolj, je povedala Duška Godina. Brez prenove omrežninskih postavk zeleni prehod ne bo možen, so se strinjali govorci. Prenova omrežnine je zelo pomemben del mozaika zelenega prehoda, je prepričan Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo.

Cene znane jeseni, ni nujno, da bodo višje

Cene omrežnine bodo znane jeseni, kolikšne bodo, pa bodo določili stroški elektrooperaterjev, je povedala Godinova in dodala, da ni nujno, da bo cena omrežnine višja, res pa je, da se lani ni podražila, čeprav so stroški elektrooperaterjev zrasli.

Na drugi strani je direktor Elesa Aleksander Mervar prepričan, da se bo omrežnina podražila, saj je zdaj ena najnižjih v Evropi. "Višja bo omrežnina, več prihrankov bo ustvaril tisti, ki bo izkoristil priložnost," je še dodal.

Tudi David Batič iz agencije za energijo se strinja, da glede na strateške dokumente ni realno pričakovati, da bi omrežnina ostala na ravni, kot je zdaj.

Omrežnina bo po novem višja tudi v sistemu samooskrbe, bo pa višji strošek možno izravnati, je povedala Godinova. Po mnenju Mrvarja bo novi sistem bolj pravičen, saj nekdo v omrežje daje energijo tudi za tistega, ki kljub temu da ima samooskrbo, to energijo iz omrežja tudi jemlje.

Odjemalci bodo morali biti aktivni

Dejstvo je, da bomo morali odjemalci postati aktivni, če bomo želeli čim nižji strošek za omrežnino. Kar pa ne pomeni, da je to obveznost, temveč priložnost, je poudarila Duška Godina. "Mi si samo želimo, da bi bili ljudje nagrajeni za usmerjanje v zeleni prehod in ta prenova omrežninskih postavk omogoča to nagrajevanje," pa je dodal minister.

Povedal je še, da je treba ranljivejšim gospodinjstvom pri zelenem prehodu pomagati na drugačen način, predvsem s subvencijami.

Nov sistem obračuna od 1. marca 2024

Nov obračun omrežnine ne bo začel veljati 1. januarja 2024, kot je bilo sprva predvideno, temveč 1. marca 2024. Kot so pojasnili na agenciji za energijo, so se za to spremembo odločili, ker so na podlagi analize učinkov na odjemalce ocenili, da se prenova obračunavanja omrežnine začne z nižjo sezono, zato je za datum začetka uporabe določen 1. marec 2024. S tem bo udeležencem omogočen dodaten čas za pravočasno in ustrezno implementacijo metodologije za obračunavanje omrežnine.

Štiri bistvene spremembe obračuna omrežnine

Spomnimo, katere bistvene spremembe prinaša nova metodologija obračuna omrežnine:

  • uvedba dveh sezon, višje med novembrom in februarjem ter nižje med marcem in oktobrom,
  • pet časovnih blokov,
  • razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo,
  • obračun, ki temelji na 15-minutnih vrednostih.

Časovne bloke so oblikovali za višjo in nižjo sezono, prva bo trajala od novembra do konca februarja, nižja pa od marca do konca oktobra. Čeprav je pet časovnih blokov, bodo čez dan uvedeni le trije. Za primerjavo, zdaj veljata le časovna bloka za višjo in nižjo tarifo.

Najdražji bo časovni blok ena, ki bo uveden samo v višji sezoni, najcenejši pa bo časovni blok pet, ki bo uveden samo v nižji sezoni, in sicer ob koncih tedna ter ob dela prostih dneh.

Presežna moč in prehodno obdobje za gospodinjstva

Razločevanje med dogovorjeno in presežno močjo pomeni, da bodo elektrooperaterji odjemalcem določili dogovorjene obračunske moči glede na pretekle navade odjema električne energije in bo določena individualno za posamezno merilno mesto, vendar le tam, kjer so omogočene 15-minutne meritve.

Presežno obračunsko moč pa bodo izračunali, če bo odjemalec presegel dogovorjeno obračunsko moč.

Za uporabnike s priključno močjo, manjšo ali enako 43 kilovatov (to so vsa gospodinjstva), bo veljalo prehodno obdobje do konca leta 2025. V tem času tem uporabnikom presežne obračunske moči ne bodo zaračunali.

Podrobnejše informacije o novi metodologiji obračuna najdete tukaj.

Komentarjev 38
  • robert591 18:17 08.julij 2023.

    To je malo smešno. So rekli, da višja kot bo cena, več lahko prihranimo. To je podobno temu, da več prihraniš, če tečeš za taxijem, kot pa za avtobusom. Brez skrbi, sistem je vedno naravnan tako, da ponudnik storitve zasluži ...prikaži več več, kot prej in tako bo tudi tokrat. Specifikacija računa bo pa takšna, da nobeden ne bo vedel, za kaj gre.

  • Avatar Garancija
    Garancija 19:21 07.julij 2023.

    Vsi jamrate,na koncu pa vse plačamo

  • devote 15:29 07.julij 2023.

    je letel Loredan, se tukaj bo moral nekdo.