Pod streho > Varčna hiša
16976 ogledov

Po novem je obvezen tudi ta pregled peči, odgovoren zanj pa uporabnik

peči na drva Profimedia
V dimnikih vsako leto zagori približno 500-krat, z ogljikovim monoksidom se zastrupi neznano število posameznikov, nazadnje jih je bilo kar 12, ki so potrebovali zdravniško oskrbo. Kdo je odgovoren za te nevarnosti? Uredba pa za lastnike kurilnih naprav na trda goriva prinaša nove zahteve.

Odgovorni so lastniki oziroma uporabniki kurilnih naprav in dimnikov. Če bi jih pravilno in dovolj pogosto vzdrževali in čistili, nevarnosti dimniškega požara in zastrupitve z ogljikovim monoksidom ne bi obstajali. Pravilno in dovolj pogosto pa pomeni, da dimnike očisti in kurilne naprave pregleda dimnikar, pravila, kdaj, kolikokrat in kako to narediti so povsem jasna, vzdrževanje kurilne naprave pa opravi za to usposobljen serviser. 

Lastnik male kurilne naprave je torej odgovoren, da pokliče dimnikarja in mu omogoči opraviti njuno delo, to jim nalaga uredba o pregledih, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah. Še natančneje pa pogostost čiščenja opredeljuje prilog 6 omenjene uredbe.

dimniški požar Požari Pod streho Dimniški požar ni nesreča, je malomarnost ljudi

Zakonodaja: Čiščenje dva do štirikrat na leto

Male kurilne naprave morajo biti pregledane in očiščene vsaj enkrat na leto, naprave na trda goriva, torej kotli na polena in pelete, pa dva do štirikrat na leto, odvisno od vrste naprave. To mora opraviti dimnikar. Ta mora na pečeh na tekoče in plinasto gorivo enkrat na leto opraviti tudi meritve emisije dimih plinov, ki jih izvajajo izključno dimnikarske družbe ter jih tudi vpišejo v državno evidenco. Pri tem velja poudariti, da serviser meritev ne izvaja, ampak opravi le popravila in nastavitve zgorevanja. 

TZmojemesto22.10.2007, dimnikar, dimnikar pri delu, gornji trg 8, ljubljana, fot | Avtor: IFP IFP
Pri vseh malih kurilnih napravah, ki za izgorevanje uporabljajo zrak iz prostora, v katerem stojijo, bi morali lastniki tudi obvezno namestiti javljalnike ogljikovega monoksida, dimnikarji pa bi morali preveriti, ali so ti nameščeni.

Praksa: Več kot 60 odstotkov naprav ni pregledanih

V praksi pa so razmere precej drugačne in tudi skrb zbujajoče. Po zadnjih dostopnih podatkih inšpekcije za okolje in naravo (ION), ki deluje v sklopu inšpekcije za okolje in prostor, je bilo lani v tem času v evidenco vpisanih skupaj 713.619 malih kurilnih naprav. Več kot polovica teh (389.529) je na trdno gorivo, ki najbolj obremenjujejo okolje s trdnimi delci, hkrati pa so vzrok za dimniške požare in skupaj s plinskimi napravami tudi za zastrupitve z ogljikovim monoksidom

„Večina kurilnih naprav je starejše izdelave, zato je njihov vpliv na okolje še večji. Leta 2019 je bilo po podatkih iz uradne evidence MOP opravljenih samo 265.410 pregledov, kar pomeni, da ni bilo pregledanih vsaj 60 odstotkov ali 447.851 malih kurilnih naprav. Čiščenje kurilnih naprav se ni izvedlo v obsegu, določenem s predpisi, prav tako se niso v izvedle meritve emisij snovi v zrak pri vseh malih kurilnih napravah, za katere je določena obveznost izvajanja meritve vsako leto,“ piše v poročilu inšpekcije za okolje in prostor. 

Uporabniki svojih obveznosti ne jemljejo dovolj resno

ION ima pet inšpektorjev, ki nikakor ne morejo izvesti nadzora nad skoraj pol milijona zavezancev, ki na svoji napravi niso omogočili izvajanja dimnikarskih storitev.  „Zato smo že večkrat predlagali, da bi bilo smiselno obveznost zagotavljanja dimnikarskih storitev na posamezni kurilni prenesti z uporabnikov na dimnikarske družbe, kot je bilo urejeno pred sprejetjem zakona o dimnikarskih storitvah.“ 

Uporabniki po njihovem mnenju svojih obveznosti ne jemljejo dovolj resno oziroma se jim namenoma izogibajo zaradi ekonomskih koristi. „Dodatna težava pri izvajanju nadzora nad uporabniki so tudi sedanji predpisi, ki ne omogočajo inšpektorju izrekanja ukrepov zoper uporabnike dimnikarskih storitev, s katerim bi uporabniku dimnikarskih storitev odredil prvi ali redni pregled male kurilne naprave.“ 

dimniški požar | Avtor: Profimedia Profimedia
Nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti uporabnikov dimnikarskih storitev v zvezi z zagotavljanjem izvajanja dimnikarskih storitev na posamezni kurilni napravi se lahko izvaja samo na podlagi poslanih podatkov dimnikarskih družb o opravljenih dimnikarskih storitvah. Primernost obstoječih malih kurilnih naprav za nadaljnjo neoporečno in varno obratovanje preverjajo namreč z rednimi pregledi dimnikarji, in ne inšpektorji. Inšpektor lahko odredi uporabniku odpravo pomanjkljivosti na mali kurilni napravi le v primeru, če uporabnik ne odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti v roku, ki mu ga je določil dimnikar in o tem obvestil tudi inšpekcijo.

Leta 2019 so na ION prejeli 633 prijav s področja izvajanja dimnikarskih storitev, 99 prijav je bilo uvrščenih v prvo prednostno skupino (ogroženo zdravje in življenje ljudi) in so se takoj obravnavale.  „Najpogostejše kršitve dimnikarskih družb se še vedno nanašajo na pomanjkljivo vodenje evidenc vseh opravljenih dimnikarskih storitev, vsi dimnikarji še vedno ne preverjajo ustreznosti lesnega goriva ob rednem pregledu malih kurilnih naprav, prav tako ne ravnajo v skladu s 15. členom ZdimS ob ugotovljenih pomanjkljivostih na malih kurilnih napravah.“

ogrevanje peleti Novi predpisi Pod streho Vgrajevali bomo lahko le takšne peči

Od letos obvezne meritve na starih kurilnih napravh

Na ION pa pričakujejo, da bo letos prijav več, ker se bodo začele izvajati meritve emisij snovi v zrak iz obstoječih malih kurilnih naprav na trdno gorivo, saj je izteklo prehodno obdobje za izvajanje meritev emisij iz malih kurilnih naprav na trdno gorivo, ki so bile izdelane pred letom 1998.

To pomeni, da bodo poleg pregleda in čiščenja kurilne naprave na trda goriva in dimnika, dimnikarji po novem v teh napravah morali izmeriti tudi emisije snovi v zrak. 

Vsako naslednje leto pa bo na vrste za meritve prišlo več naprav na trdo gorivo: 

  • v letu 2022 male kurilne naprave, ki so bile izdelane od začetka leta 1998 do konca leta 2011,
  • v letu 2023 za male kurilne naprave, ki so bile izdelane od začetka leta 2012 do konca leta 2017.

Več o ogrevanju najdeje tukaj.
 

požar na strehi Požar Pod streho Pozor! Če dimnik ni očiščen, škoda ne bo plačana
Komentarjev 4
  • Bojan Lavrencic 10:33 24.januar 2021.

    Vsak teden kompletno očistim dimnik in peč za orodje sem dal okoli 30 € in res ne vem kaj za vraga bo dimnikar naredil drugace. Iz leta v leto se izmišljujete večje bedarije in to tako Bruseljski kot nasi idioti

  • vzev 19:16 22.januar 2021.

    Kdaj bodo dali obvezo, da ti mora čistilka priti očistiti hišo? Ker dimnik si lahko očisti vsak. To ni neka znanost, da bi potreboval dimnikarja.

  • rd2dmk2 18:00 22.januar 2021.

    imam vprašanje dimnikarski srenji. ko bomo zaradi vaših pohlepnih namer vsi preklopili na toplotne črpalke, kaj boste pa potem si izmislili ? da boste štikrat letno preverili roštilje ? pucanje dimnika ni raketna znanost, če so naši dedki znali, tudi ...prikaži več vnuki znamo spucat. in potem pride raufenkenar in reče :super si sam tole spucov, evo ti zdej račun za 30 eurov, da si dober to sam naredu, da men ni treba.