Pod streho > Varčna hiša
64359 ogledov

Podražitev od 167 do 350 odstotkov, pozivajo k zamenjavi dobavitelja

cene zemeljskega plina Profimedia
Odjemalci električne energije in zemeljskega plina so dobili obvestilo o novih cenah, ki bodo začele veljati s 1. majem.

Iz podjetja E.ON so odjemalcem električne energije in zemeljskega plina sporočili, da se cene obeh s 1. majem spreminjajo, ker so na svetovnih trgih dosegle zgodovinsko rekordne vrednosti in so zaradi trenutne geopolitične situacije še dodatno podvržene nenačrtovanim spremembam. 

„Cene smo v družbi E.ON Ljubljana držali na čim nižji ravni kolikor dolgo je bilo mogoče, sedaj pa žal, zaradi visokih podražitev, to ni več mogoče,“ piše v obvestilu.

Zaradi razmer na energetskih trgih so naredili poglobljeno analizo poslovanja na slovenskem trgu in sprejeli odločitev, da bo družba 1. majem uskladila cene za dobavo električne energije in zemeljskega plina s trenutnimi tržnimi razmerami.

Elektrika dražja za 167 odstotkov

Od omenjenega datuma dalje bo tako cena kilovatne ure električne energije 0,24043 evra, če ima odjemalec enotno tarifo merjenja in paket Nevezani. Tisti, ki so se odločili za paketa Zvesti in Enostavni, v okviru katerih dobavitelj 12 zagotavlja zajamčeno ceno, pa bodo po novem plačevali 0,22661 oziroma 0,22011 evra za kWh. Najvišja pa bo cena kilovatne ure v paketu Nevezani, (visoka tarifa), dosegla bo kar 0,2504 evra. To so cene brez DDV. 

Podražitev bo v vseh primerih, ne glede na paket in tarifo tako kar 167 odstotkov v primerjavi z zdaj veljavnimi cenami. Podražitev bodo odjemalci občutili v dveh korakih. Prvo podražitev bodo občutili 1. aprila, cena se bo zvišala za 67 odstotkov, drugi del pa sledi 1. maja. 

Zemeljski plin dražji za 350 odstotkov

Tudi pri zemeljskem plinu bo podražitev potekala v dveh korakih. Najprej bodo 1. aprila ceno kubični meter iz zdajšnjih 0,03324 evra dvignili na 0,05995 evra, kar je 80-odstotna podražitev, 1. maja pa bo cena 0,14995 evra, torej bo višja še za dodatnih 150 odstotkov. V primerjavi s še nekaj dni veljavno ceno marca, pa bo zemeljski plin od maja dražji za neverjetnih 350 odstotkov. 

Če cene niso vzdržne, zamenjajte dobavitelja

Družba svoje odjemalce obvešča tudi o možnostih za zamenjavo dobavitelja, če ocenjujejo, da njihove nove cene za njih niso vzdržne. „Skladno z zakonodajo lahko kadarkoli izberete drugega dobavitelja zemeljskega plina in električne energije. Ob upoštevanju dejstva, da lahko postopek zamenjave dobavitelja traja do mesec dni, vam v primeru, da se za menjavo odločite, svetujemo, da pogodbo o dobavi z novim dobaviteljem sklenete v najkrajšem možnem času.“

V obvestilu so odjemalcem postopek menjave dobavitelja tudi natančno predstavili. 

Cene zemeljskega plina bodo od 1. maja višje tudi pri Petrolu, in sicer za 36,4 odstotka (družba Petrol je napovedano spremembo cenika, ki je bila sprva sicer predvidena za 1. april 2022, zamaknila na 1. maj 2022), nova cena bo 0,04195 evra/kWh, v Energetiki Ljubljana pa od 1. aprila. Plin bo dražji za dodatnih 21,6 odstotka (0,0485 evra/kWh).


 

Komentarjev 14
  • jakec42 08:49 29.marec 2022.

    Res ne razumem podražitev elektrike saj je ne uvažamo veliko,pa se vseeno enormno draži,To bi lahko Janez razložil,saj ljudje ne razumemo zakaj se naš energent tako draži!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:57 28.marec 2022.

    Kje je tukaj država? Nihče mi ne bo rekel, da so se enrgenti tako zelo podražili. Vodilni in njihovi priskledniki pa imajo sedaj priliko, da si spet napolnijo svoje malhe na račun ničkrivega in nič dolžnega naroda. 24. aprila pomislite ...prikaži več tudi na to, da se vodilnim politikon fučka, če boste v na toplem ali mrzlem sedeli.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 15:21 28.marec 2022.

    Kaj je to za ena firma....da ti podraži za 350% čez noč karkoli...sploh pa nekaj tako nujnega kot je elektrika