Pod streho > Varčna hiša
15310 ogledov

Poziv agencije: Čim prej zamenjajte dobavitelja

elektrika Profimedia
Agencija za energijo RS odjemalcem svetuje, da čim hitreje preverijo ponudbe na trgu z električno energijo in izvedejo postopek menjave dobavitelja.

Na področju dobave električne energije končnim odjemalcem se zadnje čase soočamo s posameznimi primeri dobaviteljev, ki zaradi zaostrenih tržnih razmer opuščajo dejavnost dobave električne energije in svojim odjemalcem priporočajo, da si čim prej poiščejo novega dobavitelja. Zadnji, ki je svoje odjemalce obvestil o prenehanju dobave elektrike, je bi Telekom.

Ne čakajte, novega dobavitelja izberite takoj

Zato na agenciji vse odjemalce, pozivajo, naj čim prej izberejo novega dobavitelja. Svetujejo, „da z začetkom postopka ne odlašajo, temveč ga začnejo čim hitreje oziroma ne čakajo do 31. decembra, kot je bilo nekaterim svetovano. V nasprotnem se lahko zgodi, da bodo odjemalci oskrbovani pod pogoji zasilne oskrbe, ki je lahko bistveno dražja od ponudb ostalih dobaviteljev na trgu.“

Telekom Slovenije Slovenija Telekom ne bo več opravljal te storitve, poiščite drugega dobavitelja

Cena električne energije za zasilno oskrbo se obračunava po ceniku zasilne oskrbe, in je do 25 odstotkov višja od borznih cen za nakup energije na trgu. Cenik zasilne oskrbe je objavljen na spletni strani SODO in se v skladu z veljavnimi predpisi ter glede na rast cen električne energije na trgu, usklajuje predvidoma mesečno.

Zasilna oskrba je bistveno dražja

Trenutne cene električne energije iz naslova zasilne oskrbe, ki veljajo od 1. decembra, so za VT 0,2545 evra za kilovatno uro, za MT 0,1657 in za enotno tarifo (ET) 0,2344. To so cene brez davka na dodano vrednost in so bistveno višje od povprečnih tržnih cen. Po zadnjih podatkih statističnega urada je povprečna cena kilovatne ure elektrike z vsemi dajatvami, tudi DDV v Sloveniji 0,17 evra. 

Na agenciji poudarjajo, da je menjavo dobavitelja možno izvesti zelo hitro in tudi na želeni datum menjave, če je ta v okviru zakonskih 21 dni od oddane popolne vloge za menjavo dobavitelja. Želeni datum dobave se bo upošteval, če bo jasno in vidno naveden na prvi strani pogodbe o dobavi elektrike, ki jo je treba skenirano priložiti vlogi za menjavo dobavitelja. Postopek menjave je za odjemalca brezplačen in enostaven, saj ga lahko v imenu odjemalca opravi tudi izbrani dobavitelj.

Električna vtičnica Pod streho Še en dobavitelj draži elektriko, in to za kar 30 odstotkov

Celoten postopek menjave dobavitelja električne energije je po korakih predstavljen na spletnih straneh Agencije za energijo in spletnih straneh distribucijskega operaterja SODO, pri izbiri dobavitelja pa si lahko odjemalci pomagajo z informacijami iz primerjalnika stroškov oskrbe na spletnih straneh agencije in z informacijami na spletnih straneh posameznih dobaviteljev.

Komentarjev 1
  • James_Albertson 15:00 15.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦