Pod streho > Varčna hiša
14163 ogledov

Prihranek pri elektriki tudi do 190 evrov na leto

Klima, klimatska naprava Profimedia
Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zadnji test klimatskih naprav v split izvedbi (z notranjo in zunanjo enoto), na katerem so preverili, kako učinkovite so. Razlike so lahko zelo velike, saj so letni stroški delovanja najbolj učinkovite lahko tudi do 190 evrov nižji, kot pri slabše ocenjenih.

Naprave so na ZPS kupili kot potrošniki, izbrali pa tiste, katerih uporaba je v gospodinjstvih najbolj razširjena. Po testu so objavili rezultate zgolj za klimatske naprave, preizkušene od lanskega testa, in modele, ki bodo v ponudbi skupinskega nakupa. Tako je v preglednici pet klimatskih naprav z močjo 2,5 kW in 10 naprav z močjo 3,5 kW. 

Posamezna klimatska naprava bi lahko na testu dobila največ 100 točk oziroma odstotkov, če bi jih dobila vsaj 80 pa bi ji dali oceno zelo dobro. Vendar kot kažejo rezultati, si takšne ocene ne zasluži prav nobena testirana naprava. 

Najvišja ocena pri napravah z močjo 2,5 kW je 71 

Klima | Avtor: arhiv ZPS arhiv ZPS
Od petih 2,5-kW klim so si oceno dobro (od 60 do 79) prislužile tri, dve sta dobili oceno povprečno. Najvišjo oceno (71) je dobila klimatska naprava Mitsubishi Electric MSZ-AP25VGK/MUZ-AP25VG, ki po podatkih ZPS stane od 1175 do 1230 evrov, njeno sezonsko hladilno število, SEER, je 8,6, sezonsko grelno število, SCOP, pa 4,8. Letna raba energije za hlajenje je 101, za ogrevanje pa 698 kWh. 

Oceno dobro sta dobili še klimatski napravi Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZS-W/SRC25ZS-W2 (67) in Panasonic CS-Z25XKEW/CU-Z25XKE, ki je dobila oceno 65. 

Med močnejšimi je najvišja ocena 69

klima | Avtor: arhiv ZPS arhiv ZPS

Med močnejšimi napravami (3,5 kW) se je najbolje odrezala klimatska naprava Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZS-W/SRC35ZS-W2, ki je dobila oceno 69. Zanjo je treba odšteti 1626 evrov, njen SEER je 8,4, SCOP pa 4,7. Na leto naj bi za hlajenje porabila 146 kWh, za ogrevanje pa 895 kWh. 

V skupino dobro ocenjenih klimatskih naprav so se med močnejšimi uvrstili še trije modeli Mitsubishi, ter po ena Toshiba in Panasonic. Edina Gorenjeva klimatska naprava je z oceno 56 pristala med povprečnimi. 

Prihranki pri hlajenju, so manjši, od 28 do 33 evrov

Na ZPS so pod drobnogled vzeli najbolje in najslabše ocenjene klimatske naprave, ki so jih potrošniške organizacije testirale v zadnjih letih, in pripravili okvirne izračune, koliko lahko na leto prihranimo, če izberemo bolj učinkovito napravo.

Ob tem poudarjajo, da je raba energije za delovanje odvisna od več dejavnikov, kot so velikost prostora, v katerem bo nameščena, njegove osončenosti, toplotnega ovoja stavbe, drugih virov toplote v prostoru, kako pogosto bo naprava delovala, kakšne so zunanje temperature, jo bomo uporabljali samo za hlajenje ali tudi za ogrevanje ipd.

Če bi klimatsko napravo uporabljali samo za hlajenje, prihranki niso tako veliki, ugotavljajo na ZPS. Razlika v rabi energije med najboljšo in najslabšo 2,5-kW napravo na njihovih testih je 132 kWh/leto oziroma 28 evrov. Pri močnejših različicah (3,5 kW) je prihranek malo večji, 33 evrov.

Prihranki pri hlajenju in ogrevanju do 190 evrov

Povsem drugače pa je, če klimatsko napravo uporabljamo tako za hlajenje kot tudi za ogrevanje, pravijo na ZPS in dodajajo, da s klimatsko napravo najbolj učinkovito ogrevamo, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 stopinj Celzija.

Razlika v rabi električne energije med najboljšo in najslabšo 2,5-kW klimatsko napravo na primerjalnih potrošniških testih je 846 kWh/leto, kar pomeni skoraj 180 evrov prihranka pri stroških za elektriko.

Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 2,5-kW klimatsko napravo, je ta razlika 262 kWh oziroma 55 evrov na leto.
Razlika v porabi elektrike med najboljšo in najslabšo 3,5-kW klimatsko napravo na testih pa je 899 kWh oziroma skoraj 190 evrov.
Če primerjamo najbolje ocenjeno s povprečno ocenjeno 3,5-kW napravo, je razlika 354 kWh oziroma približno 75 evrov na leto.

V vseh izračunih so upoštevali ceno elektrike za gospodinjstva z vsemi davki, ki je po zadnjih podatkih SURS za 3. četrtletje lani zanašala 0,21 evrov/kWh. 

klima Nasvet Pod streho "Kupi si klimo in ogreval se boš najceneje"

Kako so testirali in ocenjevali?

Klimatske naprave so testirali v akreditiranem laboratoriju, največjo težo pa ima učinkovitost naprav pri ogrevanju in hlajenju. 
Učinkovitost hlajenja so preverili pri različnih zunanjih temperaturah, pri čemer naj bi naprava – v skladu z zahtevami standarda – prostor ohladila na 27 °C. Pri tej temperaturi je marsikomu prevroče, v praksi večina ljudi ohladi prostor na prijetnejših 24 ali 25 °C. Potrošniške organizacije si zato prizadevajo, da bi pri prenovi standarda upoštevali uporabniku prijaznejšo temperaturo.

Učinkovitost naprave predstavlja 65 odstotkov skupne ocene, preizkusili pa so jo pri različnih zunanjih temperaturah med hlajenjem (pri 35, 30, 25 in 20 °C) in ogrevanjem (pri –7, 2, 7 in 12 °C). Izmerili so zmogljivost hlajenja in ogrevanja ter čas, potreben za doseganje želene temperature – pri največji moči pihanja in s funkcijo samodejnega nihanja zračnega toka (swing). Na končno oceno so vplivali še kazalnika SEER in SCOP ter letna raba energije za hlajenje in ogrevanje ter raba energije v stanju pripravljenosti.

Hrupnost predstavlja 10 odstotkov skupne ocene, izmerili pa so glasnost zunanje in notranje enote med delovanjem.

Vsestranskost, ki predstavlja 10 odstotkov skupne ocene, so ocenili tako, da so preverili, ali naprava zmore delovati v načinu z manjšo rabo energije, ali lahko deluje samo ventilator, ali naprava prikazuje temperaturo v prostoru (ali zgolj nastavljeno temperaturo), kakšna je največja razdalja med zunanjo in notranjo enoto.

Pomembna je tudi priročnost, ki prav tako predstavlja 10 odstotkov skupne ocene. Za običajnega uporabnika je pomembno, da je spreminjanje nastavitev klimatske naprave preprosto, brez vsakokratnega brskanja po navodilih za uporabo. Če je bila na voljo aplikacija za upravljanje na daljavo, so preverili, kako preprosto jo je uporabljati, urejati in spreminjati nastavitve, subjektivno so ocenili tudi splošni vtis in videz aplikacije. 

Najmanjši del, pet odstotkov skupne ocene, pa predstavljajo navodila za uporabo. Preverili so njihovo popolnost in razumljivost, zanimalo pa jih je  tudi, ali so vključena navodila za recikliranje naprave oziroma njenih delov.

Priključite se skupinskemu nakupu 

Test klimatskih naprav poteka v okviru Projekt CLEAR-X, ki je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020. V okviru projekta pa poteka tudi skupinski nakup klimatskih naprav. Na ZPS so jih zbrali pet in sicer dve 2,5-kW in tri 3,5-kW. Potrošniki, ki se bodo pridružili skupinskemu nakupu, jih bodo lahko kupili po znižani ceni. V skupinski nakup prijavljeni potrošniki bodo lahko izbrano klimatsko napravo kupili neposredno pri izbranih ponudnikih, in sicer do odprodaje pogodbeno dogovorjenih zalog, vendar najpozneje do 31. 3. 2023. 

Podrobnejši rezultati testa in informacije o skupinskem nakupu klimatskih naprav so dostopni na spletni strani ZPS. 

Klima, klimatska naprava, hlajenje Hlajenje Pod streho To so znaki, da je z vašo klimo nekaj narobe
Komentarjev 16
 • Naklonsky 13:22 08.februar 2023.

  Pri golobizmu je vsak prihranek ali varčevanje popolno nesmiselno. Moto za rajo: gate na glavo pa dva svinčnika v nos! Za vaše finance bomo mi poskrbeli....

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 10:30 08.februar 2023.

  Največji prihranek je, če klime sploh nimaš. Čisto lepo se da preživeti tudi brez nje, samo malo po pameti je potrebno ravnati z zračenjem , ruletami in podobno.

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 09:51 08.februar 2023.

  Ja, povejte da se največ prihrani pri nočnem toku....Naj potrošniki preko noči dajo kaloriferje na odprte terase in kurijo na polno...Tako bodo največ prihranili...