Pod streho > Varčna hiša
8701 ogledov

Država vam omogoča izračun, a vnesti morate 35.040 podatkov

pametni električni števec Profimedia
Primerjalnik izračuna omrežnine po novi metodologiji spet deluje. A pozor, nekateri uporabniki ga kljub 15-minutnim meritvam ne morejo uporabljati.

Agencija za energijo je oktobra lani na svoji spletni strani objavila kalkulator oziroma primerjalnik stroškov omrežnine, obračunane po novi metodologiji, ki naj bi začela veljati 1. julija letos. Primerjalnik je deloval le kratek čas, potem pa so sporočili, da imajo tehnične težave. Konec decembra lani so objavili, da primerjalnik spet deluje, a kot sporočajo zdaj, se nekateri uporabniki srečujejo s težavami in omrežnine, ki naj bi jo plačevali po novem, na podlagi realnih podatkov, dostopnih na portalu Moj elektro, ne morejo izračunati.

V primerjalniku naj bi uporabniki poleg izračuna omrežnine glede na dogovorjene obračunske moči, ki so jih prejeli na računih za elektriko lansko jesen, in realne rabe električne energije, lahko preverili tudi, ali se jim splača obračunske moči spreminjati. Na primer, kaj bi pomenilo, če se odločijo, da obračunsko moč, ki jim jo je elektrodistributer določil v časovnem bloku 1, znižajo. Znižanje te je najbolj smiselno, saj bo tarifa v časovnem bloku 1 bistveno višja od tarif v drugih časovnih blokih.

Nujna so pametni števec in 15-minutne meritve

Da bi izračune sploh lahko naredili, morajo imeti pametni števec z daljinskim odčitavanjem in 15-minutnimi meritvami, hkrati pa morajo biti uporabniki portala Moj elektro, saj izračun lahko naredijo le na podlagi od tam izvoženih podatkov za konkretno merilno mesto odjema.

Podatke je treba v obliki CVS (izbiro te datoteke ponudi Moj elektro) izvoziti za obdobje enega leta, to je lahko koledarsko leto ali pa drugo enoletno obdobje. Za izračun primerjalnik potrebuje popoln nabor podatkov, kar v praksi pomeni, da mora v biti v zapisu datoteke, ki jo je treba naložiti, vsaj 35.040 podatkov. Kot poudarjajo na Agenciji, bodo v tem primeru rezultati pravilni.

Težava s podatki, premalo jih je

In tu se zdaj zapleta, čeprav od decembra deluje posodobljen primerjalnik. Ko smo izvozili podatke konkretnega gospodinjstva za koledarsko leto 2023 in jih naložili v primerjalnik, nas je ta obvestil, da obdobje 15-minutnega profila odjema ne zadosti minimalnemu pogoju letnega obdobja. Uporaba primerjalnika se je za nas tu končala. V datoteki CVS je bilo le 27.770 podatkov.

Naš primer ni edini, več podobnih so zaznali tudi na Agenciji za energijo, o tovrstnih težavah jim je poročalo približno pet odstotkov registriranih uporabnikov primerjalnika, zato so se odločili, da bo v vmesnem času primerjalnik omogočal izračune na podlagi datotek CSV, ki bodo vsebovale najmanj 90 odstotkov vseh merilnih podatkov opazovanega letnega obdobja, torej vsaj 31.536 merilnih podatkov.

Agencija je skupaj z upravljavci spletnega portala Moj elektro analizirala vzroke za nepopolne datoteke CSV z letnim 15-minutnim profilom odjema, ki povzročajo težave pri uporabi spletne aplikacije.  

„Izvoz podatkov v formatu CSV s spletnega portala Moj elektro trenutno omogoča izvoz razpoložljivih 15-minutnih merilnih podatkov, ki so zbrani v merilnih centrih elektrodistribucijskih podjetij, kar pomeni, da so nekateri podatki lahko manjkajoči (izpad napajanja, izpad meritev idr.),“ so sporočili.

V bližnji prihodnosti bodo izvozi podatkov s portala Moj elektro nadgrajeni tudi s skupno metodologijo nadomeščanja podatkov za preteklo leto, kar bo zagotavljalo časovno celovitost izvoza merilnih podatkov, so še dodali.

Delni podatki ne dajo nujno pravih izračunov

Za zdaj so torej uporabnikom na voljo delno neprečiščeni podatki, ki pa v večini primerov, žal ne v vseh, dobro služijo trenutnemu namenu njihove uporabe. „S tem pristopom omogočimo vsaj solidno kakovost indikativnega primerjalnega izračuna učinkov reforme tudi tistim končnim odjemalcem, katerih letni profili odjema niso povsem popolni.“

Torej, če imate na svojih merilnih mestih zagotovljenih vsaj 90 odstotkov vseh potrebnih merilnih podatkov, boste z novo verzijo aplikacije zdaj lahko izvedli izračune. A na agenciji opozarjajo, "da so izračuni z nepopolnimi profili odjema napačni, velikost pogreška pa je odvisna od obsega in strukture manjkajočih podatkov. Zato so lahko kljub pogrešku sprejemljivi. Če vam manjka do nekaj sto merilnih podatkov in so izpadli podatki razpršeni čez leto, je rezultat primerjalnega izračuna sprejemljiv."

Pregled podatkov zahteva čas

Problematično je, če manjka na primer več kot 10 odstotkov podatkov v mesecih visoke sezone oziroma manjkajo podatki npr. za celoten koledarski mesec v visoki sezoni. "Priporočljivo je torej preveriti obseg izvoženih merilnih podatkov v datoteko CSV pred izračunom,“ svetujejo na agenciji.

Pregled in ugotovitev, koliko in kateri podatki manjkajo, pa za uporabnika nista preprosta. Lažje je to narediti, če podatke izvzimo v excel tabeli in ne v CVS, pa vendar se je treba prebiti čez tisoče in tisoče podatkov, kar pa zahteva čas in potrpežljivst. Pred izračunom lahko preporosto in hitro ugotovimo le skupno število izvoženih podatkov. 

Osamele ekstremne količine so težava

Pri manj kot enem odstotku registriranih uporabnikov primerjalnika pa opažajo še eno težavo, ki vodi do izkrivljenih izračunov. „V nekaterih izvoženih datotekah CSV opažamo pojav osamelih ekstremnih energijskih količin, ki se običajno pojavijo po daljšem izpadu podatkov (npr. več ur, dni), kot prva ponovna razpoložljiva meritev. Takšni »osamelci« lahko izkrivljajo primerjalne izračune. V takih primerih, ki jih razpoznate po ekstremnih vrednostih v okviru rezultatov analize konic, (npr. izračunane konice večje od priključne moči) predlagamo vizualni pregled profila v spletnem portalu Moj elektro in ročni popravek osamelih ekscesnih količin energije z znižanjem vrednosti na neko smiselno raven v datoteki CSV."

Če ni podatkov, bo obračun omrežnine drugačen

Tistim, ki zaradi manjkajočih podatkov še vedno ne bodo uspeli izvesti primerjalnega izračuna, pa predlagajo, da ga skušate ponoviti, ko bodo na Moj elektro na voljo podatki, ki imajo nadomeščene vse manjkajoče merilne vrednosti. Druga možnost je, da izvozite podatke za drugo obdobje, ki ni koledarsko leto, obsega pa celo letno obdobje, v katerem ni bilo izpadov napajanja ali meritev.
Končni odjemalci, ki nimajo zagotovljenih vsaj 90 odstotkov 15-minutnih meritev na mesečni ravni (manjkajoče meritve zaradi motenj komunikacije PLC, izpadov napajanja ipd.), bodo sicer obračunani na podoben način kot v obstoječem sistemu.

Komentarjev 26
  • dare326 15:33 13.januar 2024.

    Kaj je namen spreminjanja sedanjega sistema? Poceni kupiti in drago prodati. Za prodajo je treba najprej ostriči ovce, da bodo plačale vse, kar bi morala država, dobiček bo ostal Borzenu aka Golobu in mafiji. Rešitev je, da še naprej plešete ...prikaži več in se veselite svobode.

  • Avatar rajko55
    rajko55 14:06 13.januar 2024.

    Spet testiranje nivo idiotizma svojih volivcev.....

  • munja 11:46 13.januar 2024.

    V vladi vedno večji kreteni. Zakaj je potrebno obstoječ izračun spreminjat?? Stvar ste tako zakomplicirali, da je veliko vprašanje, če bo elektrika sploh pravilno izračunana, preverjat pa itak ne bomo mogli, prokleta golazen golobovska!!! Pojdite vsi k hudiču, pa tam ...prikaži večm računajte elektriko in si delite dobiček.