Pod streho > Varčna hiša
42626 ogledov

Izračun: Preverite, koliko omrežnine boste plačevali po novem

elektrika Profimedia
Agencija za energijo je objavila aplikacijo za primerjalni izračun omrežnine po novi metodologiji, ki bo začela veljati 1. marca prihodnje leto. Izračun smo naredili za dve konkretni gospodinjstvi in ugotovili, da bo eno na boljšem, drugo pa na slabšem.

Od 1. marca prihodnje leto se bo omrežnina za električno energijo obračunavala popolnoma drugače, kot velja zdaj. Dobili bomo dve sezoni in pet časovnih blokov. Večji del stroška omrežnine bo po novem predstavljala omrežnina za obračunsko moč, manjši pa omrežnina za porabljeno električno energijo, ravno nasprotno kot to velja zdaj.

Dogovorjena obračunska moč in prehodno obdobje

Zato bo v prihodnje zelo pomembno, kako bo določena obračunska moč. Glede na preteklo porabo nam jo je že določil elektrodistributer, odjemalci pa se bomo lahko večkrat na leto sami odločili in jo znižali ali povišali, glede na naše navade oziroma glede na to, koliko električnih porabnikov uporabljamo hkrati in kdaj.

Z znižanjem dogovorjene obračunske moči naj bi si znižali tudi strošek omrežnine, vendar bomo zato morali svojo porabo spremljati in prilagajati. Po izteku dveletnega prehodnega obdobja nam bodo vsako prekoračitev dogovorjene obračunske moči dodatno zaračunali.

Nova aplikacija za izračun omrežnine

Odjemalce najbolj zanima, kaj sprememba obračuna omrežnine pomeni stroškovno. Bomo po novem plačevali več ali manj? Enoznačnega odgovora na vprašanje ni, saj bo vse odvisno od tega, koliko, kako in kdaj porabljamo električno energijo. Za informativno oceno, kaj nas čaka od marca naprej, pa lahko zdaj naredimo izračun v aplikaciji, ki ga je na svoji spletni strani objavila Agencija za energijo.

Izračun lahko naredimo le na podlagi konkretnih podatkov, ki jih izvozimo iz aplikacije mojelektro.si. Zato ugotovitev iz izračunov, ki smo jih naredili v uredništvu za dva konkretna uporabnika, ne gre posploševati.

Dve gospodinjtvi z zelo različno porabo elektrike

Prvo gospodinjstvo porabi relativno malo elektrike. Od marca 2022 do marca 2023 je porabilo 2923 kWh električne energije, ki jo plačuje po enotni tarifi, obračunska moč pa je 7 kW. V tem obdobju je plačalo 178 evrov omrežnine, od tega 65 evrov za obračunsko moč in 113 evrov omrežnine za porabljeno elektriko. Aplikacija sicer obračuna, da je gospodinjstvo plačalo 173 evrov omrežnine, ker pri izračunu upošteva dvotarifno merjenje porabe električne energije in s tem tudi dve tarifi za obračun omrežnine za porabljeno elektriko.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Drugo gospodinjstvo, ki ima obračunsko moč 10 kW, je od oktobra 2022 do oktobra 2023 porabilo 7619 kWh elektrike. Račun za omrežnino v tem obdobju je bil 374 evrov, od tega 93 evrov za obračunsko moč in 281 za omrežnino za porabljeno elektriko.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Več scenarijev in informacija o razporeditvi po časovnih blokih

Po vnosu konkretnih podatkov aplikacija izračuna strošek omrežnine po novi metodologiji, in sicer za več scenarijev. Pri vseh je v izračunu upoštevana poraba, kot je bila v obdobju, ki smo ga izvozili s portala mojelektro, le da je zdaj razporejena v pet časovnih blokov.

Osnovni scenarij: dogovorjena obračunska moč

Prvi je osnovni scenarij, pri katerem so upoštevane dogovorjene obračunske moči za posamezni časovni blok (ČB), kot jih je določil elektrodistributer in smo jih prejeli na zadnjih položnicah za elektriko. Scenarij tudi predvideva, da v nobenem trenutku dogovorjene obračunske moči ne presežemo.

Prvemu gospodinjstvu je bila v vseh ČB določena obračunska moč 4,7 kW. Drugemu gospodinjstvu pa v ČB 1 5,1 kW, v ostalih štirih pa 6,5 kW. Vendar smo opazili, da v izračunu razen v ČB 1, niso upoštevane dogovorjene moči iz položnic, temveč moči 10,6 kW.

Po prvem scenariju bo prvo gospodinjstvo po novem plačalo 183 evrov omrežnine, od tega 128 evrov omrežnine za obračunsko moč in 55 evrov za porabljeno elektriko. Torej pet evrov več kot do zdaj.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Drugo gospodinjstvo pa bo privarčevalo. Namesto 374 evrov bo po novem letni strošek za omrežnino 353 evrov, od tega 211 evrov za moč in 142 za porabljeno električno energijo, torej skupaj 21 evrov manj na leto.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Drugi scenarij: prilagojena obračunska moč

Drugi scenarij izračuna omrežnino, če se odločimo dogovorjeno obračunsko moč spremeniti. V prvem gospodinjstvu smo jo znižali na 4,5 kW v vsakem ČB. Odločitev smo sprejeli glede na podatke o analizi konic v visoki sezoni, ki jih prav tako izračuna aplikacija.

Za drugo gospodinjstvo pa smo vnesli podatke o moči, ki so navedeni na njihovih položnicah.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

V tem primeru bi bil skupni strošek za omrežnino prvega gospodinjstva 181 evrov. Vendar lahko ugotovimo, da se znižanje obračunske moči ne izplača, saj je iz izračuna vidno, da bi v tem primeru šestkrat prekoračili obračunsko moč. To pa pomeni dodatne stroške, saj za tiste uporabnike, ki se bodo odločili dogovorjeno obračunsko moč spreminjati, ne velja dvoletno prehodno obdobje, zato jim bodo vsako prekoračitev zaračunali. Za konkretno gospodinjstvo to pomeni dodatnih 2,6 evra, torej je končni znesek enak, kot če dogovorjene obračunske moči ne spreminjamo.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Drugemu gospodinjstvu se sprememba obrestuje, saj bi bil letni skupni strošek za omrežnino 309 evrov. Če k temu prištejemo še njihove prekoračitve moči, bile bi tri, stale pa bi 10 evrov, bi plačali 319 evrov omrežnine, kar je 55 evrov manj, kot plačujejo zdaj.

Tretji scenarij: Prerazporeditev porabe 

Tretji scenarij predvideva zmanjšano obračunsko moč in hkrati prerazporeditev porabe znotraj posameznih časovnih blokov. Predvideva tudi, da obračunske moči ne presežemo, torej strošek za omrežnino lahko znižamo le na podlagi prerazporeditve, kasneje v praksi pa tudi na podlagi manjše porabe elektrike.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Šele ko bi prvo gospodinjstvo porabo elektrike prerazporedilo v kar štirih časovnih blokih, bi se jim letni strošek omrežnine znižal na 178 evrov, torej na zdajšnji strošek.

omrežnina | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
V gospodinjstvu, ki porabi več elektrike, pa bi se jim s prerazporeditvami porabe v ČB 1 in ČB 2 račun za omrežnino znižal celo na 299 evrov, kar je kar 75 evrov manj, kot plačujejo zdaj.

Večji porabniki bodo na boljšem

Ugotovimo lahko, da bodo gospodinjstva z večjo ali veliko porabo elektrike po novem na boljšem, medtem ko bodo gospodinjstva z nizko porabo na istem ali nekoliko na slabšem.

Razlog tiči predvsem v tem, da količina porabljene elektrike na višino omrežnine nima več tako velikega vpliva kot do zdaj. Glavnino stroška namreč predstavlja določena obračunska moč.

Za izračun sta nujna pametni števec in mojelektro.si

Vsako gospodinjstvo, ki že ima vgrajen števec s 15-minutnim odčitavanjem, lahko naredi izračun. Najprej se je treba prijaviti kot uporabnik v mojelektro.si. Natančna navodila, ki so jih pripravili na Agenciji za energijo pa vas nato vodijo do zahtevanih podatkov v mojelektro, ki jih je treba v obliki točno določene datoteke prenesti v aplikacijo za izračun. Izvoziti morate podatke o 15-minutnih meritvah za obdobje enega leta. Od tu naprej je uporaba aplikacije zelo preprosta.

Komentarjev 27
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:15 14.oktober 2023.

    Zadeva je dokaj preprosta, ne vem zakaj so v članku tako zakomplicirali, da če si prej vedel, sedaj veš manj...V glavnem gre za to, da si bomo lahko sami izbrali nivo porabe in s tem varčevali...Na primer, če v nekem ...prikaži več obdobju pokurimo več (kurjava,el. avto ), imamo kakšna tovrstna sezonska dela, ali pa bomo šli z električnega bojlerja na kak drug vir, imamo možnost izbire moči priključka..Pri tem je treba paziti, da ne izbiramo prenizke ali previsoke tarife...V bistvu pozdravljam takšno možnost..

  • munja 21:55 13.oktober 2023.

    Naj mi nekdo razloži, kaj je narobe s starim obračunom in zakaj je treba toliko zakomplicirat ta obračun, da ga še sami ne razumejo, debili prekleti.

  • Kmodri 21:19 13.oktober 2023.

    Aplikacija ne dela! Šalabajzerji!