Pod streho > Varčna hiša
30832 ogledov

Preverite, če je na zadnji položnici tudi ta nujen podatek

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Nekateri odjemalci električne energije na svojih računih še vedno niso dobili podatka o dogovorjeni obračunski moči. Zakaj ne in kaj morajo narediti?

Zaradi lažjega privajanja na nov način obračunavanja omrežnine, ki se bo sicer začel uporabljati 1. marca prihodnje leto, bi morali odjemalci električne energije na zadnjih treh računih dobiti podatek o dogovorjeni obračunski moči za leto 2024. Ta je za vsako gospodinjstvo posebej določena glede na pretekle uporabe omrežja v obdobju od novembra lani do marca letos. To je po novem obdobje visoke sezone, ko bodo omrežnine višje, kot v obdobju nižje sezone. 

Podatek je pomemben, saj se bo glede na dogovorjeno obračunsko moč po novem obračunavala omrežnina. Višja, ko bo dogovorjena obračunska moč, višji bo strošek omrežnine. 

Nekatera gospodinjstva podatka še vedno niso dobila

Vendar pa nekatera gospodinjstva tega podatka tudi na pravkar prejetem računu za elektriko za avgust še vedno nimajo. Kot pojasnjujejo na Agenciji za energijo, je za to lahko več razlogov. Podatka niso prejela gospodinjstva, ki še nimajo vgrajenega pametnega števca, ki bi zagotavljal 15-minutne podatke, ali pa ga niso imela v času od lanskega novembra do letošnjega marca, kar je pogoj za določitev dogovorjene obračunske moči. 

Prav tako podatka še niso dobila gospodinjstva, ki so novi uporabniki z novim soglasjem za priključitev ali povečanje priključne moči. Brez podatka so tudi novi plačniki na obstoječem merilnem mestu in tisti, ki prehajate na individualno ali skupnostno samooskrbo, ter gospodinjstva, ki se ponovno priključujejo, če je bilo merilno mesto odklopljeno več kot 30 dni.

Narediti ni treba nič, obračunsko moč bodo določili 

Gospodinjstvo, ki zaradi katerega koli od naštetih razlogov, podatka o dogovorjeni obračunski moči še nimajo, ni treba storiti nič, pravijo na agenciji. Določena bo namreč glede na priključno moč iz soglasja za priključitev, če nimate števca, ki bi zagotavljal 15-minutne podatke, ali kot dosežena moč posameznega časovnega bloka, če imate števec, ki zagotavlja 15-minutne podatke in ste novi uporabnik.

Uporabnik lahko sam predlaga obračunsko moč, vendar ...

Če se s tem načinom obračuna ne strinjate, pa lahko v določenih primerih vseeno podate svoj predlog določitve obračunske moči. To lahko na primer naredi nov uporabnik, vendar se mora ob tem zavedati, da bo zanj že od 1. marca 2024 naprej veljajo, da mu bo v primeru prekoračitve obračunske moči, ki ji je sam predlagal, zaračunana presežna moč, opozarjajo na agenciji. 

Za vse uporabnike, ki se bodo strinjali z dogovorjeno obračunsko močjo, ki je navedena na računu za elektriko, ali pa mu bo šele določena, kot je navedeno zgoraj, pa bo veljalo prehodno obdobje vse do konca leta 2025. Do takrat se jim prekoračitev nad dogovorjeno obračunsko močjo ne bo obračunala kot presežna moč, temveč bodo s prekoračitvami zgolj seznanjeni. 


 

Komentarjev 9
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 10:09 09.september 2023.

    Kakšna je razlika med obračunsko in priključno močjo?

  • jazalen 10:36 08.september 2023.

    Halob širi imperij. Božičnice elektro podjetij so se s tem sranjem povišale. Od kar je ta prasec na vladi imamo samo višje stroške. Od plačila za starost, SOS davka, dohodnina, to sranje od omrežnine in še se najde oz. se ...prikaži več kmalu spet bo. Kot najemnik moram plačati SOS prispevek in s tem nekomu pomagam hišo zgraditi a sam sem najemnik. Marš golazen.

  • Avatar pantani
    pantani 09:22 08.september 2023.

    Pripravite denarnice,to jesen,zimo in pomlad,nas bodo obrali do kosti,banda pokvarjena!!!