Pod streho > Varčna hiša
17110 ogledov

Kmalu bomo imeli najbrž pet različnih cen elektrike

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Glede na to, da se bo 1. marca prihodnje leto korenito spremenila metodologija obračuna omrežnine, nas je zanimalo, ali bodo temu s cenami sledili tudi dobavitelji električne energije.

Za zdaj še velja, da gospodinjstva lahko izbirajo med visoko, nizko ali enotno tarifo električne energije. Skladno z izbiro se jim po višji, nižji in enotni tarifi obračuna tudi omrežnina za porabljeno električno energijo. 

Po novem pa bo omrežnina za porabljeno električno energijo obračunana glede na časovni blok, v katerem bodo gospodinjstva energent porabila. Ali povedano drugače, za del elektrike, ki jo bomo porabili denimo v časovnem bloku 2, se bo obračunala omrežnina po tarifi za ta časovni blok. In tako za vsak blok posebej, kot je tudi že razvidno iz vzorčnega računa za elektriko. 

Dobavitelji elektrike naj bi sledili novim obračunom omrežnine

Nekaj večjih dobaviteljev električne energije smo vprašali, ali bodo s ponudbo sledili časovnim blokom in oblikovali pet različnih cen. Smiselno bi bilo, da je v časovnem bloku 5, v katerem bo omrežnina najnižja, najnižja tudi cena električne energije. To sicer ne pomeni nujno, da bo v časovnem bloku 1, v katerem bo omrežnina najdražja, najdražja tudi električna energija. 

Kot so za Žurnal24 pred časom povedali na Agenciji za energijo, nov tarifni sistem omogoča, da "odjemalec denimo namenoma nekoliko poveča dogovorjeno moč v časovnem bloku 2 in 3, če mu bo dobavitelj v teh nudil izrazito cenejšo energijo na podlagi produktov na osnovi dinamičnih cen ali na podlagi fiksnih produktov, prilagojenih omrežninski tarifi. Tako bo sicer strošek omrežnine v teh blokih nekoliko višji, a bo zato odjemalec precej manj plačal za dobavljeno energijo in s tem dosegel neto prihranke." 

Na agenciji so prepričani, „da bodo dobavitelji prepoznali ustreznost časovne razporeditve, saj nov tarifni sistem omogoča maksimiranje skupnih neto koristi. Podpira uvedbo novih poslovnih modelov na področju dobave in agregacije in ga lahko izkoristijo za zagotovitev konkurenčne prednosti.“ 

Dobavitelji elektrike delajo simulacije

Ali in kako bodo nov tarifni sistem izkoristili dobavitelji, pa za zdaj še ni znano. Vsi po vrsti so nam namreč odgovorili, da sistem še proučujejo in delajo simulacije. Vsi tudi poudarjajo, da bo spremenjen režim obračunavanja omrežnine lahko vplival na obračunavanje električne energije le za merilna mesta, opremljena s števci, ki omogočajo 15-minutne meritve.

Za vsa ostala merilna mesta bo obračun ostal enak kot zdaj, tem gospodinjstvom bodo še naprej električno energijo obračunali po višji in nižji tarifi oziroma o enotni.

Kupci sklepajo pogodbe po starem sistemu

V Energetiki Ljubljana so opozorili tudi na dejstvo, da „nekateri kupci sklepajo pogodbe za dobavo električne energije za naslednje leto še po ustaljenem načinu, torej po eno (ET) ali dvotarifnem merjenju (MT, VT), kar pomeni, da bo v določenem obsegu ostal tudi še obstoječ sistem obračunavanja dobave električne energije.“

Dodajajo še, da bodo do marca prihodnje leto, ko bo nov sistem začel veljati, ponudbo električne energije temu ustrezno prilagodili.

O novem sistemu omrežnin odprtih še veliko vprašanj 

Tudi v Petrolu in E3 končne odločitve o prilagoditvi ponudbe dobave električne energije glede na nov način obračuna omrežnine, še niso sprejeli. Pravijo, da je o „uvajanju novega obračunskega sistema omrežnine še veliko odprtih vprašanj, na katera bomo morali dobiti odgovore, preden bo sprejeta končna odločitev o uvajanju sprememb v obstoječi način oblikovanja cen in obračuna električne energije.“

Poleg tega naj bi v prehodnem obdobju, ki bo veljalo dve leti od začetka uporabe, distribucijski operater s ciljem nemotenega izvajanja veljavnih pogodb o dobavi, vsem dobaviteljem zagotavljal podatke o prevzeti energiji za vse končne odjemalce tudi za obstoječe tarifne postavke (VT/MT in ET), so še dodali.

Oblikovali bodo nove prodajne modele

V Energiji plus trenutno izvajajo simulacije, na podlagi katerih bodo sprejeli odločitev glede uvajanja dodatnih tarif. Spremembam, ki jih prinaša nov obračun omrežnine, cilj katerih je z večjim časovnim razlikovanjem, močnejšimi cenovnimi signali in postopnim uvajanjem dodatnega zaračunavanja presežne moči odjemalce spodbuditi k učinkovitejši rabi omrežja oziroma prilagajanju odjema, bodo sledili z oblikovanjem ustreznih prodajnih modelov, so še povedali.  

O dodatnih tarifah bodo razmislili

Tudi v ECE trenutno izvajajo simulacije, s katerimi bodo ugotovili, ali bi povečano število tarif znotraj dneva kupcem prinašalo dodano vrednost in v kakšnem obsegu. „Na podlagi ugotovitev se bomo odločili, ali uvedemo dodatne tarife.“

Pregleden in razumljiv cenik elektrike

„V tem trenutku smo še v fazi priprave prodajnih strategij in žal še ne moremo zagotoviti konkretnih informacij glede cen in ponudb. Oblikovanje cen za električno energijo zahteva celovito analizo, pri čemer bomo upoštevali več dejavnikov, vključno z nihanji na energetskem trgu, stroški odstopanj, rabe energije v različnih časovnih obdobjih ter želje in potrebe svojih odjemalcev. Naš cilj je oblikovati pregleden in enostavno razumljiv cenik, ki bo spodbujal odgovorno rabo energije in obenem zagotavljal konkurenčnost na trgu,“ pa so odgovorili iz GEN-I.

katarina.N.mal@styria-media.si
 

Komentarjev 27
  • anica00 13:44 20.julij 2023.

    LJubi Bog, kdo bi to razumel. Na prvi pogled in vtis , bodo naredili tako, da nikoli več ne boš mogel koristiti cenejše tarife, samo še dražo od najdraže. To je cilj in resnica. Tako se vse od kraja draži. ...prikaži več Nikoli še tako, kot v teh kriznih časih. Nihče se pa ne vpraša, kako bomo vse te podražitve poplačali.

  • mihatirs 13:37 20.julij 2023.

    Realno pogledano...distributerji (Elektro Lj., Elektro MB, ...) bodo dobili več denarja iz omrežnin za izgradnjo omrežja, a ker imajo kadra premalo oz. je ta zelo slabo plačan (monter 1200 bruto) bo potrebno delati s podizvajalci. Dobavitelji (GEn-I, ECE, Petrol...) pa ...prikaži več bodo to izkoristili v svoj prid in za tistih nekaj % podražili oz. spremenili ceno po tarifah in tako dodatno zaslužili, pa imajo zaslužka že tako preveč...skratka položnica bo večja in to dvojno...omrežnina in dobavitelji!

  • lojs 13:03 20.julij 2023.

    vse to je posledica izkoriščanja države in s tem uničevanju države ... mi pač nimamo stabilenga vira elektrike, vsak uporabnik jo pa rabi takrat, ko jo rabi ... ne vem kdo bo na uro gledal, kdaj na j kaj prižge, ...prikaži več pralni stroj, hladilnik, pečico, tv ... mogoče bi pa lahko uvedli par-nepar, al pa kakšne bone in podobno sranje ... taka pot vodi v socializem in revščino