Pod streho > Varčna hiša
8576 ogledov

S to napravo bo ogrevanje v stanovanjih in mansardah cenejše

Mansardno stanovanje, Superpozicyja Architekci Žurnal24 main
Če želimo naslednjo ogrevalno sezono pričakati kar se da pripravljeni, je o posodobitvi ogrevanja treba razmišljati že zdaj. Tokrat predstavljamo monoblok toplotno črpalko, ki so dobra rešitev za stanovanja, mansarde in strnjena naselja.

Toplotne črpalke zrak/voda so vse bolj pogosta izbira ogrevanja v novogradnjah in tudi v obstoječih hišah in stanovanjih, kjer imajo urejeno etažno ogrevanje.

Toplotna črpalka za ogrevanje porabi od 50 pa do 70 odstotkov manj energije kot obstoječi starejši oljni in plinski kotli. Koliko bo raba energije manjša, je odvisno od učinkovitosti obstoječega kotla in toplotnih izgub stavbe ter pravilne izbire moči nove toplotne črpalke. 

Ovira sta lahko prostor in hrup

Pri novogradnjah omejitev glede izbire naprave za ogrevanje običajno ni nobenih omejitev, prav tako ne pri večini obstoječih hiš, v in ob katerih je dovolj prostora. Zagotovo pa je več omejitev pri ogrevanju stanovanj v večstanovanskih stavbah, v mansardah in tudi nekaterih hišah v zelo strnjenih naseljih. V teh primerih klasična toplotna črpalka zrak/voda, ki je sestavljena iz zunanje in notranje enote, ni nujno najboljša ali celo možna izbira. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Omejitve se pojavijo predvsem pri postavitvi zunanje enote, v kateri sta uparjalnik in kompresor. V strnjenih naseljih je postavitev te omejena s prostorom, drug velik dejavnik pa je hrup, ki ga povzroča zunanja enota. V blokih je zunanjo enoto skorajda nemogoče postaviti, v mansardah pa sta glavna omejevalna dejavnika prostor in razdalja, ki jo je po višini treba premagati, da lahko zunanjo povežemo z notranjo enoto. 

Monoblok toplotna črpalka za stanovanja in mansarde

V naštetih primerih je lahko dobra in učinkovita rešitev tako imenovana monoblok ali kompaktna toplotna črpalka. Te so lahko v različnih izvedbah, najprej so bile dostopne takšne z zunanjo enoto, ki jo lahko povežemo z hranilnikom toplote, tega pa postavimo v nekje v stanovanju. To je rešitev, če bomo s TČ ogrevali tudi sanitarno vodo. Nekatere pa dopuščajo celo neposredno priključitev na ogrevalni sitem, torej hranilnika sploh ne potrebujemo. 

Sledila pa je nadgradnja teh naprav, tako lahko zdaj izberemo takšno, ki jo postavimo v prostor, dovod in odvod zraka pa se uredi prek zunanje stene ali prek strehe, kar je dobra rešitev v mansardah in se zunanji postavitvi v celoti izognemo.

Postavimo jih lahko v omaro

Ne glede na to, ali se odločimo za zunanjo ali notranjo različico, te naprave zavzamejo zelo malo prostora. Zunanje lahko postavimo na balkon, notranje pa pod stopnice, v zidno nišo, celo v omaro. 

Posamezna enota je kot strojnica, saj vsebuje vse, kar vsebuje klasična split toplotna črpalka, nekatere imajo že vgrajen tudi hranilnik toplote, drugim ga lahko dodamo, kot rečeno pa nekatere brez tega lahko povežemo neposredno na ogrevalni sistem. Naprave so namenjene tudi hlajenju prostorov.

toplotna črpalka | Avtor: arhiv kronoterm arhiv kronoterm
Na trgu so naprave z močjo od tri pa vse do 16 kW, zato so primerne za ogrevanje in hlajenje energijsko zelo varčnih hiš, pa tudi nekoliko bolj potratnih stanovanj ali mansard. Izbira primerne moči je odvisna od površine in prostornine ogrevanih prostorov ter seveda od toplotnih izgub, ki jih mora naprava nadomestiti. 

toplotna črpalka Novo ogrevanje Pod streho Eko sklad: V teh primerih je treba subvencijo za toplotno črpalko vrniti

Učinkovite in cenejše

Monoblok toplotne črpalke se po učinkovitosti lahko primerjajo s split izvedbami, ki tudi pri različici zrak/voda dosegajo letna grelna števila od 4 pa celo pet in več, odvisno od pogojev, v katerih delujejo. 

Oglasno sporočilo | Avtor: Dines Dines
Zaradi zasnove, pa so od 15 pa celo do 30 odstotkov cenejše. Cenejša je tudi montaža, ki jo lahko opravi vsak mojster za centralno ogrevanje ali vodovodar, saj za to ne potrebuje certifikata za montažo klimatskih naprav. Ta je pri split TČ namreč obvezen zaradi povezav zunanje in notranje enote, ki vsebujejo freone. 

toplotna črpalka Pod streho To so po izboru mojstrov najboljše toplotne črpalke na trgu


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.