Pod streho > Na vrtu
55917 ogledov

S to novo metodo komarjev ne boste le odgnali, preprečuje jim tudi razmnoževanje

Tigrasti komarji Profimedia
Komarji so nadloga, ki nam v najboljšem pokvari prijeten poleten večer, v najslabšem pa njihovi piki poleg srbečice lahko povzročijo večje otekline in vnetja. Še posebej so na pike komarjev lahko občutljivi otroci.  Odganjamo jih lahko na več načinov, s pastmi z novo tehnologijo pa jim preprečujemo razmnoževanje in jih uničimo.

Privlačimo jih zaradi različnih vzrokov, vendar ne vsi enako. Japonski znanstveniki so denimo ugotovili, da komarje najbolj privlačijo ljudje s krvno skupino 0, najmanj pa tisti, ki imajo krvno skupino A.

Sicer pa jih najbolj privlačita ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo, in telesni vonj. Vire CO2 zaznajo celo na razdalji 50 metrov. Prej bodo napadli nekoga, ki skozi kožo z znojem oddaja mlečno in sečno kislino ter amonijak. Enako velja, če z dihanjem sproščamo aceton, privlači jih tudi estradiol, ki je stranski produkt estrogena. Med več kot 300 vrstami obstajajo tudi komarji, ki pikajo zgolj v gležnje in noge, ker jih privlači vonj bakterij. 

Komarje odbijajo vonjave eteričnih olj

Tako kot jih nekateri vonji zelo privlačijo, pa jih drugi odbijajo. Zato so vonjave, ki jih ustvarimo okoli sebe in na svoji koži zelo pomembne. Komarji ne marajo vonjav, ki jih oddajajo eterična olja limone, evkaliptusa, sivke, rožmarina, bazilike, tudi mete in melise.
Z vonjavami teh eteričnih olji se lahko zaščitimo tako, da jih v obliki kupljenih pripravkov razpršimo po izpostavljenih delih kože.

repelent komarji | Avtor: Profimedia Profimedia
Lahko si iz njih pripravimo domače mešanice, tako da nekaj kapljic olja kanemo v vodo in to popršimo po koži, ali pa nekaj kapljic dodamo negovalnemu olju za kožo in se z njim namažemo. Pri tem velja previdnost, saj je naša koža lahko občutljiva na katero od eteričnih olj, prav tako lahko kožo draži prevelika količina in prepogosta uporaba. 

sivka | Avtor: Profimedia Profimedia
Za odganjanje komarjev lahko uporabimo tudi navadne ali namenske sveče, ki oddajajo vonjave teh eteričnih olj, hkrati pa komarje odganja ogenj oziroma dim, ki se sprošča pri gorenju. Izberite sveče, ki so jim poleg že naštetih eteričnih olj lahko dodana eterična olja bergamotke, cimeta, cedre, sandalovine. 

Zaščito pred komarji lahko še nekoliko povečamo, če nekatere od rastlin, ki vsebujejo ta eterična olja posadimo na vrtu, okoli terase ali v lonce. Komarji denimo tudi ne marajo ognjiča, žametnice, mačje mete, citronele. 

Nove pasti, ki privlačijo komarje

Zaščita pred komarji bo najbolj učinkovita, če kombiniramo več različnih metod. Zato je pomembno, da z vrta, terase ali balkona odstranimo stoječo vodo, kjer se komarji radi zadržujejo, samice pa vanjo ležejo jajca. Na okna je smiselno namestiti zaščitne mreže ali komarnike, zelo dober učinek zaščite pa bomo dosegli z nastavljanjem posebnih pasti, pravijo v podjetju Metrob.  

Pasti za komarje so novost in delujejo na povsem drugačnem principu kot elektronski odganjalci. Ti komarje odganjajo na podlagi zvoka, tisti, ki vsebujejo dišave, pa na podlagi vonja, vendar je treba vedeti, da te niso naravne, temveč kemične, zato niti do ljudi niti do okolja niso prijazne, še manj pa zdrave. 

past za komarje | Avtor: Metrob Metrob

Pasti delujejo na podlagi tehnologije, ki komarje privlači in jih tako zvabi v past, s čimer tudi zavirajo njihovo razmnoževanje. Sesalne pasti delujejo na podlagi patentirane tehnologije, ki privabljajo in ulovijo komarje, tako da oddajajo vonjave in toploto ter ustvarjajo konvekcijske sile v okolici pasti. Imajo tudi ventilator, ki komarje posesa v past. 

Nekatere pasti privabijo in posesajo komarje v vseh razvojnih stadijih, druge pa so namenjene temu, da preprečujejo razmnoževanje, tako da privabljajo zgolj samice, ki iščejo prostor za odlaganje jajčec. 

Posnemajo vonj človeka in sena

Komarje privabljajo na različne načine. Tiste, ki so namenjene za notranje in zunanje prostore, denimo posnemajo vonj človeškega telesa, hkrati pa komarje privlači njihova temna in ogrevana površina.

past za komarje | Avtor: Metrob Metrob
Znano je namreč, da komarji raje napadejo človeka, ki je oblečen v temna kot tistega, ki nosi svetla oblačila. Pasti, ki jih namestimo zunaj in so namenjene samicam, s pomočjo vode in vonjav po senu ali travi, posnemajo okolje za razmnoževanje komarjev. 

Zunanje pasti postavimo stran od prostora, kjer se zadržujemo, torej stran od mize ali ležalnika na terasi. Najboljše mesto je nekje na senčni, vlažni in zavetrni lokaciji. Past brez CO2 deluje na površini od 50 do 100 kvadratnih metrov, če vsebuje tudi CO2 pa površino celo do 600 kvadratnih metrov. 

 

Pasti je smiselno postaviti že, ko se temperatura povzpne nad 15 stopinj Celzija, takrat so komarji že aktivni in se bodo pariti. Tako jih bomo ujeli, še preden se začnejo razmnoževati in odlagati jajčeca. 


 

Komentarjev 3
  • stilist 09:58 28.maj 2023.

    Če ta past deluje, ni škoda tistih 200€ zanjo. Je pa tole bolj reklamni članek.

  • Toma 09:44 28.maj 2023.

    Čakam na lasersko protimrcesno obrabno baterijo!

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:24 28.maj 2023.

    Vse napisano ne pomaga dosti oz. nič