Pod streho > Varčna hiša
6755 ogledov

Čakalne dobe več mesecev, le dva zaposlena obdelujeta vloge

sončna elektrarna Profimedia
Če vlada ne bo odobrila dodatnih zaposlitev, bo obdelava teh vlog trajala še dolgo.

Več tisoč vlog za subvencioniranje sončnih elektrarn na Eko skladu obdelujeta zgolj dva zaposlena, poroča RTV Slovenija. Vlada je sicer za sončne elektrarne za fizične osebe včeraj namenila 15 milijonov evrov, a na Eko skladu bi lahko nov razpis odprli šele konec leta, saj jim močno primanjkuje kadrov.

Spomnimo, kaj se je dogajalo. Eko sladu so sredstva za številne razpise letos hitro pošla in prisiljeni so jih bili zapreti. Več v člankih na spodnjih povezavah.

ogrevanje Subvencije Pod streho Eko sklad zaprl še tri pozive, denarja ni več sončna elektrarna Obvestilo Eko sklada Pod streho Šok za tisoče Slovencev, ki so letos želeli postaviti sončno elektrarno

Medtem ko na Eko skladu primanjkuje delovne sile, pa zanimanje za subvencioniranje sončnih elektrarn narašča, do zaprtja razpisa 4. marca letos so prejeli več kot 8000 vlog - več kot v celotnem lanskem letu, je za RTV Slovenija povedala direktorica Mojca Vendramin. Če vlada ne bo odobrila dodatnih zaposlitev, bo obdelava teh vlog trajala še dolgo. 

Velik porast zanimanja po sončnih elektrarnah pa skrbi tudi distributerje, kot je pojasnil Vladimir Mauko z družbe SODO, "distribucijski sistem v preteklosti ni bil načrtovan za proizvodnjo električne energije iz množice manjših proizvodnih naprav".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • marko345 23:00 08.april 2022.

    Torej takoj prerazporedit ljudi, ki sedaj nič ne delajo, da se to pospeši. Mala elektrarna proizvede el. Energije če je sonca dovolj za en objekt, malenkost je odda v sistem, ki pa ta višek porabi že prvi sosed . Traparije pišejo.

  • jakec1575 21:06 08.april 2022.

    in 2 uri so dostopni 3 dni v tednu.

  • bobubob 20:26 08.april 2022.

    Ministrstvo za sončne elektrarne odpret, pa bo. Tako, kot ga imamo za digitalizacijo, da sedaj na UE še težje karkoli opravimo... Cilj napredka je namreč v tem, da plebs čim težje živi, posledično težje tudi 'nadzoruje' početje levodesnih EU hlapcev, ...prikaži večcev, ki zase pravijo, da so politiki, v svojem bistvu pa so le paraziti. Volitve bi morale v to mlako 'vreči' ščuko, da bi se tile zdebeljeni krapi končno malce razplavali...