Pod streho > Varčna hiša
1248 ogledov

Še nimate smrečice? To morate vedeti pred nakupom

božič, jelka, smreka Žurnal24 main
Smrečica ali jelka je v večini domov nepogrešljiv del prihajajočih praznikov. Za tiste, ki je letos še niste kupili, smo pripravili nekaj nasvetov, na kaj bodite pri izbiri pozorni.

Ko izbiramo praznično drevesce nas, ni pomembno le, kako je videti in kako veliko je, razmisliti velja tudi o njenem poreklu, materialu, iz katerega je narejena, vplivu, ki ga ima na okolje. Vsekakor pa je dobrodošle tudi nekaj praktičnosti, da bo z drevescem čim manj dela. 

Naravne, domače in tuje, smrečice in jelke, drevesca v loncih, lesene, plastične. Vsaka od njih ima prednosti in slabosti, zato jih je dobro poznati, da bo odločitev lažja. 

Domače posekane smrečice in jelke

Večina še vedno prisega na klasiko. To so posekane smrečice in jelke, ki so zrasle v slovenskih gozdovih, del pa jih tudi namensko gojijo prav za praznična drevesca. Če prisegate na naravno in želite v prostor prinesti značilni vonj po iglavcih, so ta drevesca zagotovo najboljša izbira. 

novoletna dekoracija | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem naj vas ne bega misel, da s sečnjo teh dreves škodujemo gozdu. Za vsako od njih mora latnik pridobiti dovoljenje oziroma značko Zavoda za gozdove Slovenije, ki je letos je rumena. Gozdarji praviloma drevesca izbirajo tako, da redčijo mlade smreke in drugim ustvarjajo dovolj prostora za rast. Prednost teh smrek, jelk je bolj malo, je tudi to, da do kupcev pridejo po bistveno krajši poti, kot uvožene, hkrati pa so običajno tudi cenejše. 

Največja slabost naravnih smrečic je njihova kratkotrajnost v toplem in suhem prostoru. Iglice jim začnejo hitro odpadati, po kakšnih treh tednih je je več na tleh kot na vejah. To pomeni tudi precej čiščenja, ko drevesce pospravimo. Če jim izberemo podstavek, v katerega lahko nalijemo vodo, bodo zdržale nekoliko dlje oziroma vsaj iglice jim ne bodo odpadale tako hitro. Smrečico moramo na koncu razrezati in odložiti v biološke odpadke, kurjenje na prostem ali celo v peči ni primerno, ker les lahko vsebuje smole, poleg tega ni suh.  

Uvožene norveške in kavkaške jelke

Med naravnimi drevesci so zelo priljubljene uvožene kavkaške in nordijske smrečice. Predvsem zato, ker so njihove veje bolj goste in na steblu bolj enakomerno razporejene, več in daljše imajo tudi iglice, zato je njihov videz privlačnejši. Zaradi gostejših in močnejših iglic je njihova obstojnost na toplem daljša.

novoletna dekoracija | Avtor: Profimedia Profimedia

A preden se odločite za nakup jelk s severa, morate vedeti, da so do vas prepotovale dolgo razdaljo, s čimer nikakor ne prispevajo k varovanju okolja. Poleg tega so običajno precej dražje od klasičnih domačih smrečic. 

Božično drevo galerija Pod streho Ta trend okraševanja je letos popolnoma obnorel svet

Drevesca v loncu

Še ena od naravnih izbir so drevesca v loncu. Ta naj bi bila trajnejša, torej jih bomo lahko okrasili več let zapored. Da bi se to uresničilo, je treba izbrati kakovostno rastlino z dobro vraščenimi koreninami in zanjo kasneje pravilno skrbeti. Tudi zanj velja, da na toplem ne sme biti več kot dva ali tri tedne, v tem času pa ga je treba redno zalivati. Hkrati moramo vedeti, da drevesce na toplem in potek, ko ga vrnemo ven, na hladno, doživi šok. Na toplem lahko hitro začne odganjati, ko ga vrnemo ven, pa so novi poganjki lahko zelo občutljivi na mraz, zaradi česar začne rastlina propadati. Dobro je, če mu privoščimo prehodno obdobje v prostoru z zmernimi temperaturami, da se prilagodi na ponovno vrnitev na prosto. 

novoletna dekoracija | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v tem primeru naj imajo prednost pred uvoženimi, ki so do trgovin prepotovali dolge razdalje, prednost domača drevesca. 

Smrečice iz lesa

Že nekaj leto so vse bolj priljubljene smrečice, narejene iz lesa. Tudi te lahko štejemo med naravne. Če jih primerjamo z vsemi drugimi možnostmi, imajo te največ prednosti, pomanjkljivosti pa praktično nobene, očitamo jim lahko le to, da nimajo vonja po iglavcih. 

novoletna dekoracija | Avtor: Pinterest Pinterest
Izbira je vse bolj pestra, veliko med njimi jih prihaja iz slovenske proizvodnje. Zasnovane so tako, da jih pred okrasitvijo zgolj sestavimo, ob koncu pa razstavimo in zložimo nazaj v škatlo ter pospravimo do naslednjega leta. Če z njimi ravnamo skrbno, jih lahko uporabljamo leta in leta. Trajnost je zagotovljena, okoljski odtis je nevtralen. Tudi zavržemo jih lahko okolju prijazno, še posebej, če je les neobdelan ali oljen. 

Novoletna okrasitev Novoletne smrečice Pod streho Ideje za izvirno smrečico, naredite jo sami

Plastične smrečice in jelke

novoletna dekoracija | Avtor: Profimedia Profimedia
Na koncu naj izpostavimo še plastične smrečice in jelke. Res, da so zelo praktične, tako kot lesene jih zgolj sestavimo in razstavimo ter pospravimo v škatlo, ne odpadajo jim iglice, uporabljamo jih lahko več let, pa vendar se moramo zavedati, da so surovina za njihovo izdelavo naftni derivati. Tudi njihova proizvodnja ni do okolja prijazna, saj med njo nastaja veliko izpustov, vprašljivo je njihovo recikliranje. Do naših domov pa od vseh predstavljenih prazničnih drevesc prepotujejo najdaljšo razdajo, saj jih večino proizvedejo na Kitajskem.  

 

Komentarjev 1
  • Lynn_Smith 09:23 19.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦