Pod streho > Varčna hiša
3966 ogledov

Sončne elektrarne: Subvencije za podjetja višje kot za občane

sončna elektrarna Profimedia
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, ki so namenjene gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom posameznikom. Razpisana sredstva v višini pet milijonov evrov bodo na voljo letos ter leta 2022 in 2023.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje nakupa in vgradnje naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, kar vključuje tudi nakup in vgradnjo tovrstnih naprav za namen samooskrbe z električno energijo ter hranilnikov energije. Finančne spodbude, ki se dodeljujejo kot državne pomoči, so namenjene nakupu in vgradnji novih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, in sicer moči do 10 MW.

Upravičeni nameni po tem javnem razpisu so:

  • nakup in vgradnja naprav za proizvodnjo električne energije z rabo sončne energije do 10 MW,
  • nakup in vgradnja opreme, ki je neposredno povezana s pridobivanjem električne energije z rabo sončne energije, hranilnikov energije z močjo, ki je enaka ali manjša od moči vgrajenih naprav za proizvodnjo električne energije z rabo sončne energije, in priključitev na elektroenergetsko omrežje,
  • stroški storitev strokovnega nadzora gradnje v vrednosti tri odstotke od upravičenih stroškov operacije.

Pri tem velja, da dejavnosti iz druge in tretje alineje predstavljajo upravičen namen le ob sočasni prijavi dejavnosti iz prve alineje na javni razpis.

sončna elektrarna Naložbe in podpore Pod streho Te sončne elektrarne se v sistem samooskrbe ne morejo vključiti

Skupna višina finančne spodbude za izvedbo posameznega projekta znaša največ 20 odstotkov vrednosti upravičenih stroškov, vendar ne več kot 200 evrov na 1 kW inštalirane nazivne moči naprave za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije. 

Za primerjavo, občani, ki se odločijo za sončno elektrarno v okviru uredbe o samooskrbi, lahko pri Eko skladu za vsak kilovat inštalirane nazivne moči dobijo subvencijo v višini 180 evrov. Enako velja za skupnostne sončne elektrarne. 

Vloge za prvo odpiranje morajo biti oddane najkasneje do 4. junija letos, za drugo do 10. septembra, za tretje do 26. novembra in za zadnje četrto odpiranje do 25. februarja 2022. Vloge, ki bodo prispele za posamezno odpiranje, bodo obravnavane le v primeru, če razpisana sredstva ne bodo porabljena na predhodnih odpiranjih.

Javni razpis, ki ga financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada, se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju od 2014 do 2020, okvirna višina nepovratnih sredstev pa je pet milijonov evrov. 

cena ogrevanja Izračunali smo Pod streho To je trenutno najbolj vroča kombinacija za ogrevanje
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.