Pod streho > Varčna hiša
37257 ogledov

Spremembe pri subvencijah za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso

toplotna črpalka Profimedia
Zaradi odloka vlade se s 1. aprilom spreminjajo tudi subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso v eni od občin.

Mestna občina Celje je bila zadnja med občinami, v katerih je veljal odlok o načrtu za kakovost zraka. Zaradi tega so bila gospodinjstva, ki so svoje stare ogrevalne sisteme zamenjala z novo toplotno črpalko, kotlom na lesno biomaso ali peletno pečjo z vodnim prenosnikom (kamin), upravičena do višjih nepovratnih spodbud Eko sklada. Te so lahko znašale do 60 odstotkov priznanih stroškov oziroma največ 5000 evrov za kotel na lesno biomaso, največ 2400 evrov za kamin ter do 50 odstotkov priznanih stroškov in največ 3200 evrov za toplotno črpalko. 

A to je veljalo le na območjih občine, kjer kot prednostno ogrevanje ni bila določena priključitev na daljinsko ogrevanje ali zemeljski plin. Gospodinjstva, ki so se lahko priključila na daljinsko ogrevanje ali zemeljski plin, pa do subvencij za kotle na lesno biomaso, peletne kamine in toplotne črpalke niso bila upravičena. 

V Celju se je kakovost zraka v zadnjih letih izboljšala, saj dovoljeno letno število preseganj dnevne mejne vrednosti onesnaževal z delci PM10 več ni bilo preseženo, zato je vlada nedavno sprejela odlok o odpravi odloka o načrtu kakovosti zraka.

Spremenjena pravila subvencioniranja 

Sprejeti odlok bo začel veljati 1. aprila letos, v praksi pa to pomeni, da se za Celjane spreminjajo tudi pravila subvencioniranja ogrevalnih naprav. Gospodinjstva, ki so bila do zdaj upravičena do višjih spodbud, od 1. aprila naprej ne bodo več. Za gospodinjstva, ki do zdaj niso bila upravičena do spodbud, pa omejitve ne veljajo več. Ne glede na lokalni energetski koncept, ki kot prednostno določa daljinsko ogrevanje in zemeljski plin, po novem spodbude lahko dobijo.

"Vloge, ki so oziroma bodo vložene na javni poziv 99SUB-OB22 do vključno 31. marca 2023 ter o njih na ta dan še ne bo odločeno (ne bo izdana odločba), bodo obravnavane kot do zdaj – na podlagi Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Celje,“ sporočajo iz Eko sklada. 

Sprememba velja za nepovratno finančno spodbudo in tudi za pridobitev kredita. 

sončna elektrarna Novo obvestilo Pod streho Eko sklad: Subvencije lahko dobijo zgolj te sončne elektrarne

Višine subvencij za kotle in kamine ter toplotne črpalke

Spomnimo, za vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso za centralno ogrevanje stavbe, ki izpolnjuje zahteve iz javnega poziva, lahko subvencija znaša: 

  • do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stavbi oziroma če kotel ni zamenjal stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe;
  • do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4000 evrov za kotel na lesno biomaso pri zamenjavi stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe, z novim kotlom na lesno biomaso.

Višina nepovratne finančne spodbude za peletno peč z vodnim toplotnim prenosnikom (kamin) znaša:

  • do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 800 evrov pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stavbi oziroma če nova peletna peč ni zamenjala stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe;
  • do 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov za peletno peč z vodnim toplotnim prenosnikom (kamin) pri zamenjavi stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe, z novo.

Subvencija za vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje stavbe lahko znaša:

  • do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2500 evrov za TČ tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda, 1000 evrov za TČ tipa zrak/voda, pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stavbi oziroma če toplotna črpalka ni zamenjala stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe;
  • do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4000 evrov TČ tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda, 2500 evrov za TČ tipa zrak/voda, pri zamenjavi stare kurilne naprave, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja stavbe, z novo toplotno črpalko.
obnova fasade Obnova hiše Pod streho Fasader mu je povedal, da do subvencije ne more, dokler ...


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.