Pod streho > Varčna hiša
5601 ogledov

Ste investirali v novo fasado? Država vam bo vrnila en evro!

fasada Profimedia
V pripravi je javni poziv, ki ga bo Borzen objavil konec avgusta. Če ste zmanjšali porabo zemeljskega plina, si lahko obetate povračilo dela prispevka za OVE+SPTE.

Potem ko je bila konec junija sprejeta uredba o prostovoljnem zmanjšanju odjema plina, na podlagi katere so končni odjemalci zemeljskega plina pod določenimi pogoji upravičeni do povračila dela prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz obnovljivih virov energije ter v soproizvodnji z visokim izkoristkom (prispevek OVE+SPTE), je Borzen zdaj najavil, da bodo do konca avgusta objavili javni poziv. 

Nanj se bodo lahko prijavili poslovni odjemalci in gospodinjstva, ki lahko dokažejo, da so v obdobju od 1. oktobra 2022 do 31. marca 2023 za vsaj 15 odstotkov trajno zmanjšali porabo zemeljskega plina v primerjavi s povprečno porabo v istem obdobju iz preteklih petih zaporednih let. 

Namen uredbe je spodbujati manjšo porabo zemeljskega plina in končne odjemalce za to nagraditi v obliki delnega vračila prej omenjenega prispevka, vendar so zneski, ki si jih večina lahko obeta, smešno nizki. Še posebej ob dejstvu, da je v uredbi izrecno navedeno, da se kot zmanjšanje ne upoštevajo prihranki zaradi varčevalnih ukrepov, saj to ni upravičen razlog za povračilo prispevka.

Pičlo povračilo za gospodinjtva 

Že v času, ko je bila uredba v javni obravnavi, smo izračunali, da si gospodinjstvo, ki bi izpolnilo pogoje, lahko obeta od 0,74 do 2,23 evra povračila.

To potrjujejo tudi na Borzenu, kjer so izračunali, da bi gospodinjstvo s povprečno letno porabo lahko dobilo povračilo v višini 1,3 evra. Povprečni poslovni odjemalec na distribucijskem omrežju pa 20 evrov.

Večje zneske si lahko obetajo le povprečni poslovni odjemalci na prenosnem omrežju, na Borzenu so izračunali, da v povprečju lahko dobijo povrnjenih približno 4500 evrov. 

Pojasnjujejo tudi, zakaj so zneski vsaj v prvih dveh skupinah odjemalcev tako nizki. „Ker gre za povračilo sorazmernega dela prispevka za OVE + SPTE za zemeljski plin in ne plačila energenta zemeljskega plina. Postavka na računu »Prispevek za OVE + SPTE« pri plinu znaša 0,99045 evra/MWh. Gospodinjstvo s povprečno porabo zemeljskega plina na letni ravni torej plača približno 10 evrov prispevka OVE + SPTE, ki je torej osnova za izračun povračila.“ 

Varčevanje ni dovolj, treba je investirati

In kaj mora gospodinjstvo narediti, da bi dobilo denimo dober evro povračila na leto? Dokazati mora, da je prihranke ustvarilo z naložbami v učinkovito rabo energije in rabo obnovljivih virov energije. Med ukrepi, ki se priznajo sta na primer prenova stavbnega ovoja ter zamenjava tehničnih in energetskih sistemov. To mora dokazati z računom, ki bo dokazoval investiranje v OVE ali URE ukrepe, ter opisom investicije. Obenem mora seveda dokazati, da je dejansko zmanjšal porabo zemeljskega plina, kar naredi na podlagi Podatkov o porabi v zadnjih šestih sezonah. Te pa lahko pridobiti z odčitkov na merilni napravi ali od operaterja omrežja. 

Natančnejša navodila oziroma vse dodatne podrobnosti pa bodo znane, ko bo javni poziv objavljen, še sporočajo iz Borzena. 


 

Komentarjev 4
  • Avatar MK_ANTILEFTIST
    MK_ANTILEFTIST 09:01 25.avgust 2023.

    https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-za-sofinanciranje-razvoja-podpornega-okolja-za-nvo-2023-2027/ tejle dobijo 6 MIO EUR

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:17 25.avgust 2023.

    Kaj pomeni DDV? Daj Državi Vse

  • johny68 07:12 25.avgust 2023.

    Teli se pri Borzen norca delajo iz ljudi.