Pod streho > Varčna hiša
6926 ogledov

Tako se dela: zasuli so jih, a zdaj vloge rešijo že v dveh tednih

Sončna elektrarna na hiši Profimedia
Učinkovito ukrepanje in reorganizacija je pripomogla k temu, da so v zadnjih mesecih rešili zaostanke iz preteklih obdobij in  v nadaljevanju pa bodo ažurno reševali vloge njihovih uporabnikov.

„Izpostaviti velja, da se je število vlog močno povečalo. Če smo jih lani v celem letu prejeli manj kot tri tisoč, smo jih letos samo do konca septembra kar sedem tisoč. Do sredine letošnjega leta se je tako nabralo že prek 2300 nerešenih vlog in ker trend ni kazal na umiritev razmer, smo izvedli organizacijske in kadrovske spremembe, ki so obrodile sadove. Zahvala gre predvsem požrtvovalnosti naših zaposlenih, ki so delali popoldneve in vikende, da smo uspeli omogočiti našim uporabnikom tekoče in ažurno obravnavanje vlog,“ je dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana Aleksander Zupančič.

Vloga zdaj rešena v 14 dneh

Zaposlili so dodaten kader in izvedli notranjo reorganizacijo, pri čemer so morali kader usposobiti za administrativna dela, opis vlog, pošiljanje, ogled lokacij.

V Elektru Ljubljana so tako v začetku oktobra odpravili celotne zaostanke vlog za izdajo soglasij za izgradnjo sončne elektrarne iz preteklosti. Letos so izdali že 6200 soglasij. 

Po reorganizaciji zdaj obvladujejo in rešujejo veliko količino vlog, ki se je v zadnjih petih mesecih povzpela tudi na 900 novih na mesec. Zdaj popolno vlogo rešijo v 14 dneh. Pri tem opažajo, da velikokrat stranke ne vlagajo vlog prek pooblaščencev, ampak same, njihove vloge pa so velikokrat nepopolne in slabše pripravljene, kar dodatno otežuje njihovo delo. 

sončna elektrarna Davki Pod streho To o ukinitvi DDV na sončne elektrarne pravijo na ministrstvu

„Upamo, da bodo tudi ostali deležniki v verigi, ki so zadolženi za izgradnjo sončnih elektrarn lahko sledili temu in da bodo uporabniki lahko hitro prišli do delujočih in priključenih naprav,“ je pojasnil predsednik uprave in dodal, da bo nekaj časa najverjetneje trend konstantno naraščal, veliko pa je odvisno tudi od gibanja na trgu, dostopnosti opreme in cen ter alternativnih rešitev v primerjavi z višjimi cenami elektrike.

Zavrnitev je relativno malo

Iz družbe sporočajo še, da je zavrnjenih vlog še vedno relativno malo. Vsem, ki so jim bile vloge zavrnjene, pa svetujejo, da lahko postavijo sončno elektrarno v uporabniškem načinu, saj kljub temu, da ne morejo oddajati električne energije v omrežje, še vedno lahko postavijo samooskrbno elektrarno.

Električno energijo lahko uporabljajo ali shranijo pri sebi s pomočjo baterije. Če nimajo možnosti individualne samooskrbe ali strehe, se lahko vključijo tudi v skupnostno samooskrbo. V okviru pilotnih projektov v podjetju pa preizkušajo tudi druge rešitve, s katerimi bi z aktivnim upravljanjem omogočili oddajo energije tudi tistim, ki jim je bilo zdaj zavrnjeno soglasje, ne da bi pri tem morali posegati v omrežje.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Cene višje, čas do priključitve daljši, največ zavrnitev pa na teh območjih


 

Komentarjev 7
  • beno12 13:53 14.oktober 2022.

    Grda javna laž. Če kdo dobi prej kot v 3 mesecih, je lahko zelo srečen.

  • jakec1575 14:57 12.oktober 2022.

    Uradne ure so imel 1tedensko. Pa se takrat jih nisi dobil. 15let ni nihce tam delal. Zdaj so zaceli delat. To je vse. Za nazaj bi jim pobral place.

  • w0bl3r 12:00 12.oktober 2022.

    Enostavno se lahko preveri kako je dejansko stanje že po samih ocenah na google, v google vpišete elektro ljubljana, še pred enim mesecem so se pritoževali. Dvomim da se je stanje v tako kratkem času drastično izboljšalo, sploh pa kakih ...prikaži več zaposlitev kaj šele reorganizacij v tako kratkem času ni realno za pričakovat.