Pod streho > Varčna hiša
3934 ogledov

To o ukinitvi DDV na sončne elektrarne pravijo na ministrstvu

sončna elektrarna Profimedia
Samooskrbih sončnih elektrarn na strehah družinskih hiš bi bilo lahko več, če bi spremenili smernice sistemskih obratovalnih navodil za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE) in ukinili davek na dodano vrednost na sončne panele. Kako odgovarjata pristojni ministrstvi?

„Vlada s soglasjem na SONDSEE (sistemska obratovalna navodila za distribucijski sistem električne energije) dobesedno zavira samooskrbo z električno energijo iz sončnih elektrarn," je prepričan državljan, ki zato vladi predlaga, naj nemudoma naroči izdelavo novih smernic SONDSEE, ki bodo upoštevale realne razmere v omrežju in ne imaginarnih. 

Omenjena navodila so po njegovem mnenju napisana skrajno nestrokovno, kar se odraža v dejstvu, da za priklop sončne elektrarne na posameznem nizkonapetostnem izvodu dobi soglasje le prvih nekaj vlagateljev, ostalim pa je ta zavrnjen. „V skladu z navodili se enostavno seštevajo največje priključne moči posameznih naprav, brez upoštevanja razlik v orientaciji in inklinaciji sončnih panelov. Slednje seveda bistveno vpliva na napetostne razmere v omrežju, saj največje obremenitve ne nastopajo ob isti uri, niti na isti dan, teden ali mesec. Vlada zavestno zavira razvoj samooskrbe iz administrativnih razlogov. Vlado pozivam, da nemudoma preneha načrtno ustvarjati energetsko revščino,“ je napisal na portalu Predlagam vladi.

Navodila so napisana tako, da ščitijo omrežje

„Predlagateljeva predpostavka, da razlika v usmerjenosti in nagibu fotovoltaični panelov vpliva na napetostne razmere v omrežju, je napačna,“ državljanu odgovarjajo na ministrstvu za infrastrukturo. 

Ne glede na to, ali so paneli usmerjeni optimalno ali manj optimalno ali pa se celo aktivno usmerjajo proti soncu namreč velja, da je proizvodnja poleti opoldne visoka, ko so oblaki nizka, po sončnem zahodu pa je sploh ni, pojasnjujejo.

„Napetostne težave izvirajo iz velikih razlik med skrajnimi obratovalnimi razmerami. Na sončen dan poleti opoldne, ko fotovoltaični paneli proizvajajo in v omrežje oddajajo veliko količino elektrike, in ko porabe skoraj ni, se posledično napetost na takšnem izvodu precej dvigne. Pozimi, zjutraj ali zvečer, ko je poraba najvišja, paneli ne oddajo nič energije, vsa pride iz transformatorja, in posledično napetost na takem izvodu zelo pade. Razlika med najvišjo in najnižjo napetostjo je takšna, da je operater z nastavitvijo odcepov na transformatorju ne more odpraviti. Razlike seveda lahko nastanejo tudi v istem dnevu, npr. opoldan z maksimalno proizvodnjo in nizko porabo in zvečer, ko je poraba visoka in proizvodnje v fotovoltaičnih panelih ni.“

V takšnem izvodu lahko torej pride do previsokih in prenizkih napetosti, posledica je lahko okvara priključenih električnih naprav, vključno s fotovoltaiko, pa tudi do delovanja zaščitnih naprav in posledično do prekinitev napajanja odjemalcev na takšnih izvodih, dodajajo.

„Zaradi tega so navodila SONDSEE napisana tako, da do takšnih razmer ne pride. Distribucijske družbe seveda s pospešenim investiranjem v omrežje poskušajo omogočiti čim več priklopov, ne le fotovoltaike, ampak tudi novih odjemalcev, toplotnih črpalk in mobilnih polnilnic."

sončna elektrarna Pod streho Seznam, kje je možno priključiti sončno elektrarno

Ukinitev DDV bi spodbudila prehod na obnovljive vire

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski svetovalec pa vladi predlaga, naj gradnjo sončnih elektrarn spodbudi z oprostitvijo DDV, to bi bila odlična spodbuda za prehod na obnovljive vire in samooskrbo.

Vlado to možnost ima, saj je EU sprejela direktivo, ki omogoča znižanje DDV na več vrst blaga, vključno s sončnimi paneli. Po novih določbah bodo države članice lahko prosto uporabljale stopnjo DDV od 0 do 5 odstotkov.

„Kako se bo odločila naša vlada? Spodbud Eko sklada za sončne elektrarne ni in jih ni pričakovati, poleg tega je podeljevanje spodbud zamudno in drago. Predlagam, da sredstva, ki so rezervirana za spodbude sončnim elektrarnam, država porabi za gradnjo distribucijskih omrežij,“ piše Valenčič. 

O nižji stopnji DDV bodo razmislili

„Direktiva o DDV določa, da države članice lahko uporabljajo največ dve nižji stopnji, ki ne smeta biti nižji od 5 odstotkov in eno stopnjo, ki je lahko nižja od 5 odstotkov. Za blago in storitve, za katere je predvidena ugodnejša davčna obravnava, je v Republiki Sloveniji predpisana nižja DDV stopnja v višini 9,5 %, posebna nižja 5-odstotna stopnja DDV pa se uporablja le izjemoma, in sicer za dobavo knjig, časopisov in periodičnih publikacij ter knjižnično izposojo zaradi posebnega pomena knjige za negovanje slovenske besede in kulture,“ pojasnjujejo na ministrstvu za finance. 

Na ministrstvu za finance sicer menijo, da je treba vprašanje zniževanja stopnje DDV za dobavo in namestitev sončnih panelov nasloviti v okviru širšega razmisleka o spremembah stopenj DDV, zato bodo proučili socialne, ekonomske in fiskalne učinke morebitne uporabe znižanih stopenj ob upoštevanju aktualnih gospodarskih razmer ter po potrebi predlagali sprejetje ustreznih ukrepov. Ali bodo ob tem razmišljali o ničelni ali o petodstotni obdavčitvi sončnih panelov, ne navajajo. 

Pričakujejo pa, da bo ob obravnavi predlogov širitve nižjih stopenj DDV interes za nadaljnjo širitev nabora blaga in storitev, za katere naj bi veljala nižja stopnja DDV, kar pa naj bi imelo znatne javnofinančne posledice. „Brez hkratne nadomestitve tega izpada z ukrepi na prihodkovni ali odhodkovni strani proračuna pa bi bilo ogroženo tudi doseganje javnofinančnih ciljev v letu uveljavitve te spremembe, pa tudi v vseh nadaljnjih letih.“

V odgovoru poudarjajo še, da je treba z vidika delovanja sistema DDV upoštevati, „da DDV ni primeren instrument za uravnavanje cen blaga in storitev, ki jih gospodarski subjekti ponujajo prosto na trgu, saj se te oblikujejo predvsem na podlagi ponudbe in povpraševanja, kot tudi drugih konkurenčnih pogojev. Znižanje DDV za določene kategorije blaga oziroma storitev zato ne pomeni nujno tudi znižanja cen.“ 

Zato ocenjujejo, „da so učinkovitejše neposredne spodbude za posamezno vrsto blaga ali storitev.“ Ob tem pa poudarjajo, „da davčna politika lahko predstavlja le podporni element drugim politikam, vsekakor pa davčna politika ne more biti izključni element podpore za financiranje ukrepov na okoljevarstvenem področju.“

 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Cene višje, čas do priključitve daljši, največ zavrnitev pa na teh območjih
Komentarjev 8
  • rd2dmk2 08:09 29.september 2022.

    spet znižanje DDV ja od česa pa bo država živela ? nehajte s to finto, smo ugotovili pri peletih in bo tu isto. končna cen nič nižja, prodajalca pa mnogo bogatejši. raje naredite dvoje. uvedite prodajo elektrike in tam uvedite ...prikaži več olajšave za davčne obremenitve prodajalcev elektrike to je občanov, mogoče izuzem iz skupne dohodnine in drugo. takoj uvest politiko zaprtega sistema toplotna črpalka, fotovoltaikahranilniki toplote in elektrike in nič oddaje v omrežje. tu je manjša količina fotovoltaike.

  • lojs 07:50 29.september 2022.

    ta vlada bi lahko na počitnice vzela sabo kakšno zakonodajno literaturo in bi malo preštudiral, namesto, da so ga samo pili ... eno samo zaletavanje, ja zdej pa sonce, paneli ... ja odlično, ampak še vedno se premalo ukvarjajo z ...prikaži več gospodarstvom, ki je neprimerno večji porabnik elektrike ... proizvodnja poteka tudi ponoči, ko vsi že spijo in tudi paneli "spijo" ... pa tudi če bo nabava brez ddv, je v teh časih še vedno velik zalogaj, krediti se pa dražijo