Pod streho > Varčna hiša
17470 ogledov

Tako se lahko izognete zavrnitvi soglasja za sončno elektrarno

sončna elektrarna Profimedia
V Elektru Maribor pojasnjujejo, zakaj zavrnejo toliko vlog za pridobitev soglasja za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn in investitorjem svetujejo, kako se zavrnitvi vloge izogniti.

Na včeraj objavljene podatke SODO o številu oddanih in zavrnjenih vlog za pridobitev soglasja za priključitev sončne elektrarne v prvih dveh mesecih letos so se odzvali v Elektru Maribor. Po podatkih SODO, naj bi na območju, kjer za obrežje skrbi Elektro Maribor, zavrnil daleč največ vlog, in sicer več kot 50 odstotkov.  

Napačno prikazani podatki

"Podatki o številu izdanih in zavrnjenih soglasij ter priključitev so se nanašali tudi na vloge, ki so prispele pred prikazanim časovnim obdobjem, je pa bila v prikazanem obdobju njihova obravnava zaključena (z izdajo odločbe oz. s priključitvijo). Hkrati pa vse vloge, prejete v prikazanem obdobju, niso bile rešene v tem obdobju. Omenjena primerjava tako ni prikazovala dejanskega deleža zavrnjenih vlog v obravnavanem časovnem obdobju," so sporočili iz Elektra Maribor. 

Delež zavrnjenih soglasij je treba primerjati glede na delež vseh vlog, katerih obravnava je zaključena v določenem obdobju, zato so skupaj s SODO ponovno pregledali podatke. "Zdaj je prikazan delež zavrnjenih vlog glede na vse vloge, katerih obravnava je zaključena v določenem obdobju, torej prikazanemu obdobju."

V SODO so popravili podatke tudi za druge elektrodistributerje, zato tabelo objavljamo še enkrat.

soglasja SE prava | Avtor: zajem zaslona/SODO zajem zaslona/SODO

Zavrnjenih več kot tretjina vlog

Delež zavrnjenih vlog v Elektru Maribor v prvih dveh mesecih letos torej ni več kot 50-odstoten, temveč je 37-odstoten. Še vedno visok, oziroma najvišji v državi. "Vse navedene vloge (472) so bile zavrnjene zaradi tehničnih omejitev. Vloge z omejeno oziroma nižjo močjo od zaprošene v podani vlogi za izdajo soglasja za priključitev se vodijo kot pozitivno rešene vloge. Januarja in februarja je bilo takih 805, v obdobju od januarja do marca jih beležimo 1.443."

V elektrodistribuciji so nam pojasnili, da neprestano sprejemajo korektivne in dodatne ukrepe za zmanjševanje časovnih zaostankov glede reševanja vedno večjega števila prihajajočih vlog in da so pri tem uspešni. 

sončne elektrarne Slovenija | Avtor: zajem zaslona/PV portal zajem zaslona/PV portal

Vloge s hranilnikom ali brez oddaje v omrežje

Večje število zavrnjenih vlog pa pripisujejo tehničnim posebnostim severovzhodnega dela Slovenije. "Zaradi tehničnih posebnosti, kot je razpršena gradnja, in značilne topologije omrežja, kot so razvejanost, dolgi izvodi, moči TP in preseki zgrajeni za kakovostno oskrbo (odjem) in ne za oddajo EE v omrežje, hkrati pa že obstoječega največjega deleža v številu vseh priključenih elektrarn in prav tako že obstoječega največjega deleža inštalirane moči vseh razpršenih virov med vsemi elektrodistribucijami, prihaja do zasičenja omrežja nekoliko prej kot drugod po Sloveniji in s tem posredno do večjega števila zavrnilnih odločb." 

Zato vse vlagatelje, ki načrtujejo sončne elektrarne, pozivajo, da „naj podajo vloge za samooskrbe skupaj s primernim hranilnikom ali pa v izključno uporabniškem načinu, brez oddaje v omrežje in brez hranilnika.“

Trend kaže, da bo podobno prej ali slej tudi na celotnem območju Slovenije, predvsem tam, kjer je v omrežje vključenih že veliko sončnih elektrarn, še napovedujejo v Elektru Maribor.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • becar 14:41 13.april 2023.

    Že pred 10-15 leti so na Primorskem v poletnih mesecih pozivali k zmanjšani uporabi klimatskih naprav zaradi preobremenjenosti omrežja. Ko še ni bilo skoraj nič toplotnih črpalk, sončnih elektrarn, električnih avtomobilov........zaključek naj potegne vsak sam.

  • crniovcar 10:05 13.april 2023.

    Kaj jaz ne morem imet svojo samo zase sončno elektriko ? Na njivi imam vse urejeno na sončne celice po potrebi preklopim na omrežje .

  • sandi76 09:42 13.april 2023.

    Če si država tako zamišlja prehod na zeleno elektriko in ukinjanje bencinskih ter dizelskih motorjev, se nam slabo piše !