Pod streho > Varčna hiša
3099 ogledov

Tako v moj dom pride zelena elektrika

zelena elektrika Profimedia
Zavedate se svoje odgovornosti do okolja, ločujete odpadke, zdaj si želite še elektriko iz brezogljičnih virov. Od začetka tega leta imamo v Sloveniji možnost izbire tudi takšne elektrike. Sprašujete se, kako vem, da bo v moj dom res prišla brezogljična elektrika.

Odgovore na to vprašanje smo poiskali pri Gen-i, edinem dobavitelju električne energije v Sloveniji, ki se je v celoti odrekel fosilnim gorivom in svojim odjemalcem zagotavlja izključno brezogljično elektriko. Kaj to pomeni? Elektrika, ki jo dobavljajo končnim odjemalcem, je proizvedena iz energije sonca v sončnih elektrarnah, energije vode v hidroelektrarnah in jedrske energije v nuklearni elektrarni. Vsi trije viri spadajo med brezogljične vire, ki ne oddajajo ogljikovega dioksida med proizvodnjo elektrike, prva dva pa štejemo še med obnovljive vire.

Elektrika iz točno določenega vira

Odjemalec se lahko odloči za enega od omenjenih virov, na primer za elektriko iz sončne energije, vendar kako ve, da bo v njegov dom res prišla prav ta elektrika? Vse se začne pri proizvajalcu elektrike. Vsak od njih namreč beleži, kdaj, kje in kako je bila proizvedena elektrika, na podlagi tega pa pridobi tako imenovano potrdilo o izvoru (PoI), ki so mednarodno uveljavljen način dokazil o izvoru elektrike.

Od letos so potrdila o izvoru lahko izdana za vsak vir posebej, sončno, hidroenergijo ali na primer jedrsko energijo. To je precejšnja sprememba, ki jo je prinesla zadnja novela energetskega zakona. Prej so se izdajala potrdila o izvoru samo za obnovljive vire in za visoko učinkovito soproizvodnjo elektrike in toplote. Tako zdaj odjemalec elektrike lahko izbere posamezni vir. Natančno tudi ve, iz katerega vira je bila elektrika, ki jo dobiva v svoj dom, proizvedena, pravijo v Gen-i.

Sončna elektrarna na hiši Prvi pri nas Pod streho Po novem bo lahko vaša elektrika v celoti iz obnovljivih virov energije

Potrdilo o izvoru

Proizvajalec mora biti zato vpisan v nacionalni register potrdil o izvoru, kjer odpre račun. Register vodi agencija za energijo, tehnično pa ga upravlja Borzen. Proizvajalec v register vpisuje podatke o proizvedeni elektriki, ki se zabeležijo na njegov račun. Potem izda zahtevek za izdajo potrdila in ko ga agencija potrdi, se ta vpiše na njegov račun.

Enota za katero se izda potrdilo je megavatna ura, proizvajalec pa se lahko odloči za izdajo mesečnega ali letnega potrdila o izvoru za tolikšno količino enot elektrike, kolikor je je v tem obdobju proizvedel.

Potrdilo se unovči samo enkrat

Potrdila o izvoru proizvajalec lahko prenese na drugo osebo. Na primer na dobavitelja električne energije, ki ima v registru prav tako odprt račun in je od proizvajalca kupil električno energijo. Dobavitelj pa potrdilo ob dobavi elektrike končnemu porabniku unovči, kar se zabeleži v registru.

Takrat se potrdilo o izvoru razveljavi, saj se ta lahko unovčijo smo enkrat. Če je na primer imel potrdilo o izvoru za 100 MWh elektrike, proizvedene iz sončne energije, ki jo je prodal končnim odjemalcem, tega potrdila ne more več unovčiti. Za nove količine elektrike mora pridobiti novo potrdilo o izvoru.

Odjemalec mora biti obveščen o virih 

Dobavitelji so po zakonu odjemalce električne energije dolžni obveščati o virih, iz katerih je ta proizvedena. Za male odjemalce, kamor spadajo tudi gospodinjstva, velja, da jih o tem obvestijo z grafičnim prikazom na mesečnih položnicah za elektriko. Odjemalec elektrike na primer iz sončne energije bo tako na računu našel podatek, da vsa električna energija prihaja iz tega vira. Točnost preverja agencija za energijo. Vsak dobavitelj, ki trži na primer produkt elektrika iz sonca, mora imeti do konca leta ustrezna dokazila, da je v obdobju zadnjega leta unovčil zadostno količino potrdil o izvoru, glede na prodano količino elekitrko iz posameznega vira.

Izpust toplarna okolje co2 narava onesnaževanje Resna opozorila Pod streho Vam je mar za okolje? Tako brez stroškov lahko ukrepate takoj
Komentarjev 6
  • nanisimi 10:38 01.julij 2021.

    vidim da nisem edini ki ne verjame v ta NATEG

  • rd2dmk2 23:22 07.april 2021.

    mislim, dragi moji, odklopte vse drate , ki pridejo iz italije, avstrije , madžarske in hrvaške, potem pa... mate samo še TEŠ in NEK in se pejte vi zeleno elektriko. ja elektrončki so kot ovčke, tale čredica iz zelene doline ...prikaži več gre k franclnu, k je naroču zeleno, ostale iz farme pa k minci, pepci in janezu k nočjo več doplačat. če je kdo tolk nor, pa naj plača. sicer pa so elektrikarji nas že dost nategnili s tem, da jim šenkujemo viške pri proizvodnji elektrike v fotovoltaičnih elektrarnah.

  • erikkk 19:47 07.april 2021.

    že zdaj je elektrika predraga... če bo tole še dražje naročnikov ne bo