Pod streho > Varčna hiša
3193 ogledov

Takšno hišo lahko ogrevate le vsak četrti dan

Izolacija fasade arhiv Knauf Insulation
Se zdi nenavadno, da bi hišo ali blok greli le vsak tretji ali četrti dan? Nikakor. To je možno v kakovostno izolirani in energijsko prenovljeni stavbi.

Nedavna analiza energijsko prenovljene stavbe v Italiji, ki sta jo opravila sestrsko podjetje škofjeloškega Knauf Insulation Italija in oddelek za energetiko milanske politehnike, je pokazala, da lahko prihranimo kar 80 odstotkov energije oziroma jo zmanjšamo za količnik 4. 

Natančne meritve so opravili na štirinadstropni večstanovanjski stavbi socialnega fonda v Milanu. Pred obnovo je stavba še primerno temperaturo za bivanje obdržala le 10 ur po tem, ko so v njej izključili ogrevanje. Po energijski obnovi pa se je čas izjemno podaljšal.

Izdatna energijska sanacija

Stavbo so energijsko prenovili tako, da so ji na fasadi vgradili 25 centimetrov toplotne izolacije s toplotno prehodnostjo od 0,035 do 0,04 W/m²K in s tem toplotne izgube skozi zunanji zid zmanjšali iz 1,15 na 0,13 W/ m²K. Toplotno so izolirali tudi tla na neogrevanem podstrešju, zamenjali okna in vrata, vgradili prezračevalni sistem z vračanjem toplote odpadnega zraka z izkoristkom 75 odstotkov in odpravili vse toplotne mostove. 

Pred meritvami so izračunali tudi povprečne toplotne dobitke, ki jih v bivalnih prostorih prinesejo stanovalci, gospodinjski in drugi aparati ter razsvetljava ter sončne dobitke v povprečnem zimskem dnevu, ko so temperature nad lediščem. 

Kot cono udobja bivanja so določili temperaturni interval v prostorih med 19,5 in 24.1 stopinjo Celzija. Analizo so opravili v dveh različnih zimskih dneh. Prvi je povprečen zimski dan, ko so temperature od nič do sedem stopinj Celzija, drugi pa je stresen zimski dan, ko je temperatura ves dan pod lediščem, hkrati pa ni sončnih dobitkov. 

Temperatura je padla šele četrti dan

Stavbo so en dan ogrevali na 24,1 stopinje Celzija, potem pa ogrevanje izključili in merili, koliko časa bo trajalo, da temperatura v prostorih pade na spodnjo mejo cone udobja, torej na 19,5 stopinje Celzija. Na povprečen zimski dan je to trajala 96 ur oziroma natanko štiri dni. Na ekstremen dan pa približno 70 ur ali skoraj tri dni. 

Potem so opazovali še, kaj se zgodi, če stavbo na 24,1 stopinjo Celzija ogrevajo dva dni in potem izključijo gretje. Ustrezno toploto je ohranila več kot pet dni. 

Dobro izolirana stavba lahko po enodnevnem ogrevanju ohranja primerno temperaturo še tri ali štiri dni, je pokazala analiza, ki so jo opravili na energetsko prenovljeni stavbi iz socialnega stavbnega fonda v Milanu. 

Menjava oken je premalo

Naredili so tudi simulacije, kolikšen delež toplote se zadrži v stavbi, če bi zamenjali zgolj okna in vrata, ne pa tudi izolirali zunanjih sten. Stavba bi se ohladila v enem dnevu in pol. Izračunali so tudi, da že po dveh dneh ogrevanja stavba shrani kar 90 odstotkov toplote, večino od tega zaradi izdatne toplotne izolacije.

Izdatno toplotno izolirana stavba torej deluje kot hranilnik toplote, hkrati pa omogoča do štirikrat manjšo rabo energije in učinkovito izkoriščanje obnovljivih virov energije. Če stavbo na primer ogrevamo s toplotno črpalko, to pomeni, da ta lahko deluje zgolj takrat, ko je električne energije dovolj, v primeru sončne elektrarne je to podnevi, oziroma ko je elektrika cenejša, to je ponoči, ko velja nižja tarifa. 

Tako lahko stroške za ogrevanje v takšni stavbi še dodatno znižamo, zaradi počasnega in enakomernega padanja temperature, pa je bivanje v prostorih energijsko prenovljene stavbe veliko bolj prijetno, kot v neizolirani stavbi, v kateri temperature nihajo pogosteje in bolj ne enakomerno.  

Komentarjev 5
  • Snežinko 11:21 26.junij 2020.

    ... in potem greš samo enkrat ven ali prideš noter v tako stavbo: če nisi miklavž (ki pride skozi ključavnico:-) moraš odpreti vrata in takrat "odide" za dva dni toplote ven. Malce pretiravanja je tu, se vam ne zdi? (ajd ...prikaži več malce več). Kakšna je poraba elektrike pri rekuperaciji? Koliko so porabili, da so vse skupaj ogreli na teh 24 stopinj? itd...

  • McClain 10:15 26.junij 2020.

    Njboljš da pol metra izolacije gor nažgete, to je pri obsegu hiše 13 x 11m recimo 48m, se pravi da smo izgubili 24m2 prostora, ki smo ga s prispevki plačali. Torej eno solidno dnevno sobo. Men to ni vredno, itak ...prikaži več zračim tudi pozimi, tistih 60 evrov v srednjih mesecih in 150 evrov v zelo mrzlih treh, se pravi 700/ leto (za ogrevanih 250m2) bom pa že reskiral za konstantnih 21-21,5 stopinj in vsak dan svež zrak. Poštena rekuperacija je naslednjih 10 jurjev. Ni vredno.

  • marsal22 09:59 26.junij 2020.

    po opisanem so Italijani nekaj zamolčali , oziroma hote so zavajali ! Niso podali porabe električne energije kompresorja in motorjev ventilacije pri regeneraciji ! Glede na štirinadstropno stavbo ta ne more biti majhna in je verjetno tam med 320 do ...prikaži več0 do 500 kw v 4 dneh !

Sorodne novice