Pod streho > Varčna hiša
3359 ogledov

To lahko proizvodnjo elektrike zniža tudi za četrtino

Sončna elektrarna na hiši
Na izkoristek sončne elektrarne poleg staranja modulov vplivajo tudi različne nesnage. Koliko?

Po zagotovilih proizvajalcev in ponudnikov sončnih elektrarn naj bi njihova življenjska doba od 25 pa celo do 30 let. Znano je, da začetna moč, s tem pa tudi izkoristek sončne elektrarne z leti pada, zato lastniki lahko pričakujejo, da bo po približno 12 letih obratovanja moč manjša za 10, po 25 letih pa za 20 odstotkov. 

Redno vzdrževanje in čiščenje je nujno

Staranje naprave pa ni edini razlog, zaradi katerega je njen izkoristek nižji. Ves čas obratovanja jo je treba skrbno pregledovati in vzdrževati, nezanemarljivo pa na izkoristek lahko vpliva tudi umazanija, ki se nabira na površini modulov. 

Preglede in vzdrževanje običajno, saj za čas odplačila sončne elektrarne, ki je vklučena v sistem samooskrbe, zagotovi ponudnik. Pri nekaterih je strošek že vračunan v ceno elektrarne, pri drugih je treba storitev doplačati. V običajni paket vzdrževanja spadajo pregledi električnih napeljav in razsmernikov, pa spojev, konstrukcije in modulov ter popravilo morebitnih poškodb. 

Sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho To morate vedeti o stroških vzdrževanja in zavarovanja sončne elektrarne

Nečistoče proizvodnjo elektrike zmanjšajo 

Del vzdrževanja pa naj bi bilo tudi čiščenje površine modulov, ni pa nujno. Zakaj je čiščenje tako pomembno? Nesnaga, ki se nabere na površini in tam vztraja več let, lahko proizvodnjo elektrike zmanjša od 10, pa celo do 25 odstotkov. To pa je precej veliko, pozna se tudi na denarnici lastnika, ki bo zaradi nižje proizvodnje elektrike, te moral doplačati več. 

Spletni kalkulator podjetja Enerson oceni, da bo sedem let neočiščena sončna elektrarna z naklonom modulov 30 stopinj in s priključno močjo 11 kW proizvedla 2000 kWh manj elektrike na leto, kot če bi jo očistili. Enaka, tri leta neočiščena elektrarna pa bo proizvedla približno 1400 kWh manj. 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia
Umazanije je manj, če je naklon večji

Koliko umazanije se bo nabralo na površini modulov, je odvisno od tega, v kakšnem okolju je postavljena. Na elektrarni bo zagotovo več prahu in delcev smoga, če stoji blizu zelo prometne ali celo makadamske ceste, če je dvorišče peščeno, na njem pa različna gospodarska poslopja in težja kmetijska mehanizacija. Če je v bližini dimnik, bo več saj, tudi zračniki v neposredni bližini pomenijo več umazanije. Tu so še cvetni prah iz bližnjih dreves, pa ptičji iztrebki. Ko se vse skupaj na površini modula sprime, sonce pa to dodatno še zapeče, je čiščenje nujno.

Na količino umazanije oziroma na to, kako čista je površina modulov, pa vpliva tudi njihov naklon. Večji ko je, lažje umazanijo odplakne dež, očisti sneg, ki se stopi in spolzi po površini, ali pa veter, če nanjo še ni prilepljena. Največ umazanije se zadrži na spodnjem robu modula in nižji kot je njegov naklon, večji bo ta rob in nasprotno. 

Čiščenje najmanj vsaka tri leta

Po priporočilu strokovnjakov naj bi zato površino modulov očistili vsako leto, najmanj pa vsaka tri leta. Odločitev, ali boste to naredili sami ali pa čiščenje zaupali za to usposobljenim podjetje, je seveda stvar posameznika. Cena čiščenja je v povprečju od enega do dveh evrov na kvadratni meter. Strošek čiščenja  sončne elektrarne z močjo 11 kW, ki ima površino približno 77 kvadratnih metrov, bo tako približno od 77 do 154 evrov.

Sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia
Posebne krtače in osmozna voda, brez čistil

Če se odločite, da se boste dela lotili sami, je treba vedeti, kako pravilno očistiti površino, da ne bo več škode kot koristi.
Uporabiti je treba kakovostne ščetke, ki bodo umazanijo odstranile, ne bodo pa poškodovale stekla. Na module ne smete polagati desk ali drugih elementov, zato da boste s hojo po njih dosegli najbolj oddaljene ali težko dostopne module, taro morate imeti ščetke z dolgimi teleskopskimi ročaji. 

Za čiščenje se ne sme uporabljati agresivnih čistil, ki bi lahko poškodovala površino modula. Najbolje je uporabiti vodo, ki pa naj bo mehka, brez velikih vsebnosti apnenca in drugih mineralov, ki bi se lahko izločali iz vode in nalagali na površini modula. Ena od možnosti je tudi uporaba osmozne vode, iz katere so apnenec in drugi minerali izločeni. 

Sončna elektrarna na hiši Samooskrba Pod streho Izračunali smo, kdaj se sončna elektrarna splača in kdaj ne

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.