Pod streho > Varčna hiša
1202 ogledov

To so najpogostejše kršitve, za katere izrekajo globe

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest Žurnal24 main
Največ prijav zaradi kurjenja nedovoljenega goriva v napravah na trda goriva, dimnikarjem pogosto onemogočen dostop do kurilne naprave.

Inšpektorji, ki opravljajo nadzor nad izvrševanjem zakona o dimnikarskih storitvah, so lani opravili nekaj manj kot 500 nadzorov. Za odpravo pri inšpekcijskem nadzoru ugotovljenih nepravilnosti so izdali 172 inšpekcijskih odločb in 126 odločb o prekrških, od tega 11 plačilnih nalogov, 35 odločb o prekršku z izrekom globe in 80 opominov. 

Lani so inšpektorji prejeli 534 prijav. Dvanajst odstotkov prijav se je nanašalo na ogrožanje zdravja in življenja ljudi, zato so jih obravnavali takoj. Deset odstotkov prijav so inšpektorjem posredovale dimnikarske družbe, druge prijave (65 odstotkov) pa so posredovali posamezniki, so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor.

Manj kršitev dimnikarskih služb 

Največ prijav so prejeli zaradi domnevnega kurjenja nedovoljenega goriva v malih kurilnih napravah na trdno gorivo. Poglavitna ugotovitev inšpektorjev, ki obravnavajo te prijave, je, da uporabniki dimnikarskih storitev v malih kurilnih napravah večinoma uporabljajo ustrezno gorivo, a na svojih kurilnih napravah ne omogočajo izvajanja dimnikarskih storitev, kot jih določajo predpisi.
Inšpektorji za okolje so v 2020 že tretjič izvedli tudi nadzor pri večini dimnikarskih družb, ki imajo dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev. Pri tem so ugotovili bistveno manj kršitev kot v 2018, ko so prvič opravil nadzor. V 2018 so dimnikarskim družbam za odpravo pri inšpekcijskem nadzoru ugotovljenih nepravilnosti izdali 89 inšpekcijskih odločb, lani pa je bilo teh za okoli tretjino te številke.

dimnikar Slab zrak Pod streho Za te nepravilnosti se ne zmenijo niti dimnikarji, zato imamo slab zrak pozimi

Vse dimnikarske družbe še vedno nimajo ustrezne merilne opreme, potrebne za izvajanje dimnikarskih storitev. Poleg tega pa vsi dimnikarji še vedno ne preverjajo ustreznosti lesnega goriva ob izvajanju rednega pregleda malih kurilnih naprav, prav tako po preteku roka za odpravo pomanjkljivosti na mali kurilni napravi vedno ne opravijo kontrolnega pregleda.

Večina kurilnih naprav še vedno nepregledana

Za vse male kurilne naprave, ne glede na vrsto goriva, je sicer določeno, da se redni pregledi opravljajo enkrat letno, izjema so male kurilne naprave na plinasto gorivo do šestega leta starosti, pri katerih se redni letni pregled opravljajo enkrat na dve leti. Z rednimi pregledi dimnikar ugotavlja stanje in primernost obstoječih naprav za nadaljnjo neoporečno in varno obratovanje.

Lani je bilo po podatkih iz uradne evidence opravljenih samo 270.470 pregledov, kar je približno toliko kot leta 2019 (265.410). To pomeni, da tudi lani ni bilo pregledanih vsaj 60 odstotkov malih kurilnih naprav. Prav tako lani niso uvedli meritev emisij snovi v zrak pri vseh malih kurilnih napravah. Tudi čiščenje teh se lani ni izvedlo v obsegu kot določajo predpisi.

peči na drva Kurišča Pod streho Po novem je obvezen tudi ta pregled peči, odgovoren zanj pa uporabnik


 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.