Pod streho > Varčna hiša
16893 ogledov

V teh hišah talno gretje ni dobra izbira

Talno ogrevanje Profimedia
Obdržati radiatorje ali vgraditi novo talno gretje, je vprašanje, ki si ga postavi marsikateri lastnik starejše hiše. Odgovor strokovnjakov in ponudnikov je preprost in jasen.

Talno gretje je idealna izbira v hišah, ki imajo majhne toplotne izgube, torej so dobro toplotno izolirane, energijsko varčne. Bistveno manj učinkovito in primerno pa je talno gretje v starejših hišah z velikimi potrebami po toploti. Torej v hišah, ki energijsko še niso obnovljene. 

V energijsko potratnih hišah brez toplotne izolacije na fasadi, talni plošči ali tleh proti kleti ter pod streho, ter s starim stavbnim pohištvom, ki je toplotno slabo izolativno, hkrati pa ne tesni dovolj, tako energetski strokovnjaki, kot tudi ponudniki talnega gretja in ogrevalne tehnike, odsvetujejo. Smiselna izbira je le v primerih, ko ga kombiniramo z obstoječimi radiatorji. Zakaj?

Deluje pri nižjih temperaturah

Talno gretje je cevni sistem ogrevanja, ki deluje v nizkotemperaturnem režimu. Idealne temperature ogrevalne vode, ki kroži po ceveh talnega gretja so od 25 do 35 stopinj Celzija, izjemoma 40. Tako nizke temperature, pa v hišah z velikimi toplotnimi potrebami praviloma ne zadostujejo, da bi prostore lahko ogreli na 21 stopinj Celzija ali celo več. V radiatorjih takšnih hiš je temperatura ogrevalne vode običajno od 55 do 60 stopinj Celzija, v nekaterih pa celo višja, odvisno od zasnove hiše, materiala iz katerega je grajena, velikosti in orientiranosti steklenih površin. 

Talno ogrevanje Ogrevala Pod streho Talno ogrevanje je lahko tudi nočna mora

Zakaj je temperatura ogrevalne vode v sistemu talnega gretja omejena na približno 40  stopinj Celzija? Če bi bila višja, bi se tla preveč segrela, to pa ni dobro ne za počutje (predvsem za noge ne), niti za račun ogrevanja. Talno gretje bi postalo bistveno manj učinkovito, udobje v prostori pa precej slabše. Najvišje priporočene temperature tal so namreč nekje do 29 stopinj Celzija, v kopalnici lahko nekoliko več, povprečne temperature tal pa naj bi bile od 23 do 25 stopinj Celzija in ne več. 

Toplotna izolacija, stiropor | Avtor: Profimedia Profimedia
Počasna odzivnost talnega gretja

Druga težava talnega gretja, ki je v slabo izoliranih hišah še bolj izrazita kot v energijsko varčnih, pa je njegova odzivnost. Za talno gretje je namreč značilno, da se na spremembe temperature odziva zelo počasi, bistveno počasneje kot radiatorji.

Za starejše, neizolirane hiše pa je med drugim značilno to, da se hitreje in veliko bolj ohladijo, če zunanje temperature padejo in če ogrevanje ni vključeno ves čas, kot se v takšnih pogojih ohladijo izolirane hiše. Te lahko akumulirajo večjo količino toplote, ki jo v času, ko jih ne ogrevamo, postopoma oddajajo nazaj v prostor. Zato nihanje temperatur v njih ni tako izrazito kot v neizoliranih hišah. 

Zato v stari hiši po padcu temperature v prostoru, talno gretje potrebuje še toliko več časa, da zagotovi želeno temperaturo, če jo sploh lahko, kot v energijsko varčni hiši. 

Talno ogrevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Težje reguliranje temeperature

Da bi bila nihanja temperature v prostoru čim nižja, je treba vzdrževati čim bolj stalen nivo ogrevanja, hkrati pa ogrevati vse prostore. V prostorih, ki jih manj uporabljate, talnega gretja ne morete preprosto izključiti (razen če niso vsi neogrevani prostori vezani v isti razvod oziroma povezani v isto temperaturno cono), tako kot to lahko naredite pri radiatorju, ki ga preprosto zaprete. 

Talno gretje v kombinaciji z radiatorji

Če kljub temu v stari hiši želite talno gretje, ker oddaja enakomerno toploto, občutek toplih tal pa je 
prijeten, je vredno razmisliti o kombinaciji tega in radiatorjev. A morate vedeti, da boste v tem primeru na ogrevalnem sistemu potrebovali mešalne ventile, ker sistema potrebujeta različno temperaturo ogrevalne vode. Nižjo za talno gretje in višjo za radiatorje. Možna je tudi kombinacija talnega gretja in IR-panelov ali kaminske peči. 

Talno ogrevanje in radiator Ogrevala Pod streho Talno ogrevanje ali radiatorji? Spoznajte razlike in se odločite

Vsekakor pa strokovnjaki priporočajo, da je odločitev o vgradnji talnega gretja v starejšo hišo povezana z njeno energijsko obnovo. Potem ko v stari hiši zmanjšamo toplotne izgube oziroma potrebo po toploti za ogrevanje, je talno gretje kljub velikemu posegu v tlake in talne obloge zagotovo dobra izbira. 

Več o gradnji in ogrevanju najdete tukaj.

talno gretje Spremljamo gradnjo Pod streho Za ogrevanje hiše in tople vode pičlih 20 evrov na mesec
Komentarjev 7
  • rexuathe 18:22 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • seicacun 14:42 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Miran Kušar 12:37 09.december 2020.

    Danes je zelo popularno pisat o visoko učinkovitih energetskih hišah, o toplotnih sanacija starejših hiš, o pasivnih hišah, nobeden pa ne omenja, da se pri teh zadevah potem pojavljajo problemi prezračevanja prostorov in slab zrak za dihanje, razen če si ...prikaži več investitor zamisli poleg še prezračevanje z rekuperacijo toplote (zrak ki se odvaja iz prostora ven, ogreje sveži zrak ki se zajema od zunaj)

Sorodne novice