Pod streho > Varčna hiša
7000 ogledov

Za ogrevanje hiše in tople vode pičlih 20 evrov na mesec

talno gretje arhiv Gregor
Gradnja pasivne montažne hiše, ki jo spremljamo že od maja, se približuje h koncu. Nedavno so vgradili tudi ogrevalni sistem, ki obeta izjemno nizke stroške ogrevanja in priprave sanitarne vode za štiričlansko družino.

Montažna hiša Marles, ki jo gradita Nataša in Gregor je pasivna. Zato lahko realno pričakujeta, da bodo stroški ogrevanja in priprave tople sanitarne vode, ki v klasičnih predstavlja precejšen delež izdatkov, v njuni novi hiši nizki. 

Iz projektne dokumentacije strojnih inštalacij, energijske učinkovitosti hiše in drugih dejavnikov, ki vplivajo na rabo energije v hiši izhaja, da naj bi za ogrevanje potrebovali 14 kWh/m² na leto. Izračun je narejen po metodi phpp, ki je predpisan za pasivne hiše. Glede na to, da je hiša velika 135 kvadratnih metrov oziroma toliko je bivalne ogrevalne površine, naj bi samo za ogrevanje na leto porabili 1890 kWh energije. Preračunano v ceno elektrike (0,17 evra/kWh, podatki SURS za 3. četrtletje), naj bi bil strošek približno 320 evrov na leto. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Za ogevanje le 60 evrov na leto

Ker pa so že vgradili učinkovito toplotno črpalko, ki ima po podatkih ponudnika Orca energija letno grelno število (SCOP) 4,62, bo poraba elektrike precej nižja. Zato, da bo TČ zagotovila potrebno toploto, bo porabila le 409 kWh elektrike, torej bo strošek ogrevanja približno 60 evrov na leto. 

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Izbira proizvajalca: Le en je izpolnil vsa najina pričakovanja

Poudariti je treba, da gre za ocene, ki so narejene ob predpostavki, da bosta Nataša in Gregor hišo ogrevala na 21 stopinj Celzija. Vsako povišanje bivalne temperature pa pomeni tudi povečanje rabe energije. Dejanska raba pa bo odvisna tudi od zunanjih temperatur. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Toplotna črpalka bo ogrevala tudi sanitarno vodo, Za to pa naj bi na leto porabila približno 1106 kWh, kar znese približno 188 evrov. V notranjo enoto toplotne črpalke je integriran 300-litrski zalogovnik. Skupni strošek ogrevanja in priprave tople sanitarne vode je tako ocenjen na 250 evrov na leto, torej nekaj več kot 20 evrov na mesec. 

toplotna črpalka | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor

V hiši sta že vgrajena talno ogrevanje in inverterska toplotna črpalka Orca zrak/voda z močjo 7,5 kW. Kot že rečeno je njen SCOP (sezonska učinkovitost) 4,62. Naprava brez pomoči električnih grelcev deluje do zunanje temperature – 20 stopinj Celzija, hrup, ki ga povzroča zunanja enota pa je izmerjen pri 62 dB. Opremljena je z napredno regulacijo, ki bo povezana tudi s pametno napeljavo v hiši. Poleti bodo sistem lahko uporabljali tudi za hlajenje hiše. 

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Toliko stane manjša pasivna hiša

Talno gretje vgrajeno v dveh dneh

Sistem talnega gretja je razpeljan v vseh prostorih in ločen v dve veji. Ena je v zgornjem nadstropju, druga v pritličju, vsaka pa ima svojo razdelilno omarico iz katere potekajo razvodi. Ti so povsod enakomerni, le v kopalnici so cevi talnega gretja položene nekoliko bolj gosto, pojasni Sebastjan Lončar, ki je vgradil sistem ogrevanja. 

talno gretje | Avtor: arhiv Gregor arhiv Gregor
Vgradnja je potekala zelo hitro, za talno gretje so trije monterji potrebovali en dan, za vgradnjo in priklop toplotne črpalke pa dva dni, pove Lončar. V novogradnjah, kjer je za vgradnjo strojnih inštalacij vse skrbno načrtovano in pripravljeno, ta poteka zelo hitro, še pove. 

Delovanje toplotne črpalke so že preizkusili, saj so jo uporabili za hitro in intenzivno sušenje estrihov. Delovala je tri tedne po posebnem protokolu, pri čemer so po začetni temperaturi to vsak dan nekoliko dvignili, potem pa po določenih dneh začeli spuščati. 

V hiši morajo le še priklopiti rekuperator, cevi prezračevalnega sistema so že razpeljane, potem pa družina lahko začne načrtovati selitev. Že letošnje božične praznike želijo preživeti v novi hiši, je povedal Gregor.

Montažna hiša Marles Spremljamo gradnjo Pod streho Dolgo sta razmišljala, rekuperacija da ali ne. Tako sta se odločila.

Več o grednji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 11
  • tlacan 00:34 07.december 2020.

    Za ogrevanje hiše in tople vode pičlih 20 evrov na mesec plus 1500 € kredita za tako bajto

  • liacrosni 18:37 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • plunexma 15:10 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks