Pod streho > Varčna hiša
4241 ogledov

Velike spremembe pri subvencijah za ogrevalne naprave

Ogrevanje, radiator, centralna kurjava Profimedia
Po novem bo upravičencev do subvencij za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso več, upravičencev za subvencije za plinske kotle pa manj.

Eko sklad je do zdaj spodbude za vgradnjo toplotnih črpalk oziroma kurilnih naprav na lesno biomaso na območjih občin, ki so imele oziroma imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka, lahko dodeljeval le, če na parceli, na kateri je bila naložba izvedena, ni bil določen prednostni način ogrevanja z zemeljskim plinom oziroma daljinskim ogrevanjem. Le na območju teh občin pa je lahko dodelil spodbudo za nakup plinskega kondenzacijskega kotla.

Zaradi prenehanja veljavnosti odlokov o načrtu za kakovost zraka v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Zasavju bodo nastale spremembe, sporočajo iz Eko sklada. V veljavi ostane le še odlok za Mestno občino Celje. 

Besedilo o prenehanju odlokov določa, da se postopki za dodelitev spodbud, ki so začeti v skladu z odloki in na dan 1. marca 2022 še niso končani, končajo v skladu s prej veljavnimi odloki.

Da bi zagotovili enako obravnavo vseh vlagateljev znotraj javnega poziva, bo Eko sklad v petek, 25. februarja, objavil spremembo javnega poziva 74SUB-OB19. Poziv bo spremenjen tako, da spodbuda za toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso ne bo mogla biti dodeljena, če so bile te naložbe izvedene na območjih občin s sprejetim odlokom v času, ko so odloki še veljali, torej do 28. februarja, saj spodbuda zaradi prednostne uporabe plina oziroma možnosti priključitve na daljinsko ogrevanje takrat ni mogla biti dodeljena. 

Od 1. marca dalje bo tako spodbuda za toplotne črpalke in kurilne naprave na lesno biomaso lahko dodeljena na vseh območjih oziroma na območju celotne Slovenije, razen glede na prednostni način ogrevanja na območju občine Celje, kjer je odlok še v veljavi. 

Pri tem je pomembno, da to velja za vloge oddane po 1. marcu in prav tako mora biti naložba izvedena od tega datuma dalje pa do zaključka javnega poziva, kar bo predvidoma aprila letos. 

„Na Eko skladu bomo sicer poskušali slednje urediti tako, da se ta rok podaljša do konca leta, o čemer bomo še obveščali, tako da priporočamo spremljanje objav na naši spletni strani.“

Toplotna črpalka Ogrevanje Pod streho Velike spremembe pri subvencijah za toplotne črpalke

Spodbude za plinski kotel le še nekaj dni

Spodbuda za plinski kondenzacijski kotel na območjih občin, kjer bo odlok prenehal veljati, bo lahko dodeljena le v primeru, če bo Eko sklad prejel vlogo do 28. februarja in če bo naložba zaključena najkasneje do objave zaključka javnega poziva, kar bo predvidoma aprila letos. Tudi v tem primeru bodo rok za zaključek naložbe poskusili podaljšati do konca leta. 

Spodbuda za vgradnjo plinskega kondenzacijskega kotla pa bo od 1. marca dalje lahko dodeljena le na območju občine Celje, če bo naložba izvedena v starejši stavbi, za katero bo prednostno določena uporaba zemeljskega plina iz distribucijskega sistema.

Zanimanje občanov za kandidiranje na javnem pozivu 74SUB-OB19 je zelo veliko, so še sporočili z Eko sklada. Do 21. februarja letos je prispelo več kot 41.500 vlog. Trenutno so v obravnavi vloge, ki so prispele v začetku avgusta lani. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.