Pod streho > Varčna hiša
5977 ogledov

Zaradi višje dajatve bo elektrika spet dražja

Novice: Elektrika se bo dražila, to pripravlja vlada Profimedia
Podražila se bo omrežnina, zato bo višji tudi končni račun za električno energijo. Koliko?

Agencija za energijo je določila regulativni okvir elektrooperaterjev in omrežnino leto 2022. Nove tarifne postavke omrežnine začnejo veljati 1. januarja. Omrežnina za distribucijski sistem bo višja za nekaj več kot 14 odstotkov, omrežnina za prenosni sistem ostaja nespremenjena, so sporočili iz agencije.

Cene višje več 10 evrov na leto

Omrežnina je dajatev, ki jo plačujemo vsi odjemalci električne energije, vezana pa je na priključno moč in porabo elektrike. Na agenciji so izračunali, da se bo račun povprečnega odjemalca, ki na leto porabi 3500 kWh elektrike in ob predpostavki nespremenjenih cen električne energije, prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije iz OVE in SPTE, prispevka za energetsko učinkovitost, prispevka za delovanje operaterja trga, trošarine in DDV glede na predhodno leto podražil za 22,52 evra oziroma za 1,88 evra na mesec. 

Povprečni porabnik, ki na leto porabi 5000 kWh električne energije bo imel prihodnje leto mesečni račun višji za 2,5 evra oziroma 30 evrov na leto, tisti, ki porabi 7000 kWh elekrtrične energije pa 3,4 evra na mesec oziroma nekaj več kot 40 evrov na leto. 

položnice Nov dvig cen Pod streho Višje položnice za Ljubljančane

Omrežnina za kritje stroškov elektrooperaterjev

Pri izračunu vrednosti omrežnine so na agenciji poleg zakonsko določenih obveznosti upoštevali tudi razvoj dejavnosti in načrt porabe električne energije. Omrežnina je eden od virov elektrooperaterjev s katerim pokrivajo upravičene stroške med katere spadajo nadzorovani in nenadzorovani stroški delovanja in vzdrževanja, stroški delovanja in vzdrževanja, stroški električne energije za izgube v omrežju, stroški sistemskih storitev, amortizacija, reguliran donos na sredstva, kakovost oskrbe, spodbude ter raziskave in inovacije.

Tarife višje zaradi manjše porabe električne energije

Zvišanje tarifnih postavk omrežnine za distribucijski sistem za prihodnje leto je „predvsem rezultat padca porabe električne energije v letih 2020 (5 %) in 2021 (3 %) glede na načrtovano, kar je posledica krčenja gospodarske dejavnosti zaradi pandemije.“

V prihodnjem letu sicer pričakujejo trend rasti porabe električne energije, ki pa še ne bo presegla porabe pred obdobjem pandemije oziroma porabe leta 2019. Znižanje porabe električne energije zadnjih dveh letih je vplivalo na višje primanjkljaje omrežnine v tem obdobju, ki so se skladno z metodologijo reguliranja vključili v regulativni okvir za leto 2022 in povzročili potrebo po dodatnem viru za pokrivanje upravičenih stroškov, so še sporočili iz agencije.

Električna vtičnica Pod streho Še en dobavitelj draži elektriko, in to za kar 30 odstotkov


 

Komentarjev 12
  • Skias 10:43 30.december 2021.

    Naj že enkrat dajo na trg kvalitetne poceni hranilnike energije+fotovoltaične kolektorje pa se odklopimo z omrežja. Potem se pa naj kasirajo med sabo. Naj javijejo ceno gor tistim, ki so proti alternativnim virom energije. Ne vem kako so pozabili ali ...prikaži več pa sem spregledal že dolgo nismo podražili tega. To radi zlorabljajo.

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 15:49 29.december 2021.

    Joj joj kaj nam delajo mi pa tiho in pustimo. El. se je podražila zato ker je upadla poraba le te v lanskem obdobju. Pa kdo nas ima za norca??? Torej je vse eno če varčujemo in ugašamo vse povrsti. ...prikaži več Bodo dvignili omrežnino,davke,.... in spet bodo imeli svoj dobiček na nivoju. .

  • lalida 12:16 29.december 2021.

    Banda pokvarjena!!!!!!!