Pod streho > Varčna hiša
19243 ogledov

Vlada na trg posegla z regulacijo: Takšna bo odslej najvišja možna cena!

Peč, kurilno olje Žurnal24 main
Z uredbo je tako vlada omejila maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega pa se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je predlagan enak način oblikovanja cen kurilnega olja kakor v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Kot so po seji sporočili, se cene oblikujejo na podlagi predpisane metodologije, marža distributerjev pa je določena v absolutnem znesku in znaša 0,0600 evra na liter.

"Podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanskoletni liberalizaciji cen naftnih derivatov je pokazala, da trg v Sloveniji deluje. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi," so ugotovili.

Maloprodajna cena kurilnega olja je v drugi polovici leta 2021 presegla mejo enega evra in je v oktobru 2021 znašala že 1,10 evra na liter. Davki in dajatve se pri tem niso spremenili.

Z uredbo je tako vlada omejila maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega pa se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja.

Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se upošteva obračunsko obdobje od 25. oktobra 2021 do 5. novembra 2021, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november 2021, so še sporočili iz Ukoma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 09:19 21.oktober 2021.

    no super. objavili so da se je najbolj podražil plin. zaradi tega bodo stali vsi dizli, ker ni več AdBlue. amapk naši vladniki omejijo tisto, kar se je najmanj podražilo - kurilno olje. kaj pa ljudje ki imajo plinohrame. ti ...prikaži veči ne morejo zamenjati dobavitelja, ker so vezanani na najemnika plinohrama, pa še pogodbo o količinskem nakupu imajo. pametni so tile naši ministri, še telegrafštanga ima več soli kot oni. kurilno olje greš lahko dobavit od kogarkoli, plin pa samo pri pogodbeniku.

  • igorgeus 08:35 21.oktober 2021.

    zakaj potem omejitev, če trg deluje?

  • Boschtjan Zupanchich 06:56 21.oktober 2021.

    Kaj je torej Glavni Vzrok za porast teh cen ???

Sorodne novice