Pod streho
1568 ogledov

ZPS: Razkuževanje blokov naj plača država

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus Slovenija razkuževanje Epa
Ukrep, sprejet v soboto, ki upravnikom oziroma etažnim lastnikom nalaga razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, še vedno buri duhove.

Iz uredbe namreč ni jasno, kako naj se ukrep izvaja, niti kdo naj ga plača. O tem se strinjajo na Združenju upravnikov nepremičnin in Združenju etažnih lastnikov, pridružujejo pa se jim tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS)

„Če je vlada kljub dvomu Nacionalnega instituta za javno zdravje v koristnost razkuževanja hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah sprejela tak odlok, naj zagotovi njegovo strokovno izvajanje, vendar ne na stroške etažnih lastnikov,“ so zapisali v ZPS. 

V zadnjih dneh se je na ZPS obrnilo veliko potrošnikov, ki sprašujejo, „ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne vedo povedati, koliko bodo znašali. Na ZPS smo prepričani, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora kriti država.“

V ZPS težavo odloka vidijo tudi v tem, da ta ne zapoveduje čiščenja, temveč razkuževanje skupnih prostorov, kar pomeni, „da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku. V sedanjih izrednih razmerah tudi ne morejo biti nabava zaščitne opreme in razkužil ter kakovost storitev razkuževanja prepuščeni stihiji trga in iznajdljivosti etažnih lastnikov ali upravnikov, saj so v javnosti ves čas prisotna opozorila, da razkužil in zaščitnih rokavic in mask primanjkuje celo v ustanovah, kjer jih nujno rabijo zaradi prisotnosti bolnikov z virusom.“

Zato ZPS pristojne poziva, naj odlok ustrezno dopolnijo oziroma razmislijo o njegovi smiselnosti. „Če je razkuževanje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb strokovno utemeljeno, potem naj vlada zagotovi, da ga bo tudi strokovno pravilno izvajalo usposobljeno osebje, ki bo imelo zagotovljeno zaščitno opremo in zadostno količino razkužila za dvakrat dnevno razkuževanje v vseh večstanovanjskih stavbah po vsej državi.“

Pristojni pa si izvajanje ukrep predstavljajo veliko bolj preprosto. Že ob njegovem sprejetju je predsednik vlade Janez Janša razložil, da je pomembno, da se ukrep izvaja in ne kako se izvaja, prepričan je tudi, da imajo gospodinjstva v blokih zagotovo dovolj razkužil za nekaj dni, strošek pa ne bi smel biti težava, zaradi katere se ukrep ne bi izvajal.

Podobno meni tudi Jelko Kacin, ki je na današnji novinarski konferenci poudaril, ko bomo razumeli, da koronavirus lahko zajezimo le sami, se tudi ne bo več treba spraševati, ali je smiselno razkuževanje ograj, stopnic, dvigal, temveč bo marsikdo sam pripravil ustrezno mešanico varikine in razkužil te površine. 

Komentarjev 10
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:06 01.april 2020.

    Nekdo od elite bo spet mastno služil na račun Kacota in ostalih debilov v vladi!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 13:10 01.april 2020.

    Naj vse plača država tudi lizinge s.p-jem razna razkuževanja in nasploh vse!! Se zavedate,da smo država vsi?? Jaz vam res ne bom plačeval razkuževanja saj sam doma razkužujem kljuke in podobno!! Če si ne boste sami razkuževali liftov in kljuk ...prikaži več prepišite sebi saj se hitro znajdete pred dilemo preživetja!! Takrat vam denar,ki ga boste prihranili na račun razkuževanja nebo nič koristil!!

  • Laznivi 12:38 01.april 2020.

    Drzava bo vse placala in vsem ki so doma dajala place ,krila bo vse izpade dohodkov....ok se vsi strinjamo. Bomo videli kaksne bodo reakcije nepismene ovcje crede po virusu ko bo treba vreco drzave napolniti ko nam bodo dvignili davke ...prikaži več ,mogoce uvedli 10 ali 12 urni delavnik.....dali vsem enake minimalne pokojnine...upam da se bomo tudi takrat vsi strinjali da je drzavi treba vrniti in se ji zahvaliti.

Sorodne novice