Slovenija
1675 ogledov

Razkuževanje stavb že velja, kako ukrepati?

Čistilka (simbolična fotografija). Žurnal24
Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb že velja. Urad za kemikalije je podal nasvete glede razkuževanja.

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od danes je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.

koronavirus COVID-19 Kitajska Razlogov ne najdejo Svet Kitajska po teh podatkih znova v strahu: prihaja drugi val virusa?

V večstanovanjskih stavbah je treba razkužiti predvsem kljuke na vhodnih vratih, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih ter oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami, je odredila vlada. Odlok je objavljen v uradnem listu, ki je izšel v soboto pozno ponoči, velja torej z današnjim dnem.

Infekcijska klinika v Ljubljani Novo Slovenija Novo: Za COVID-19 umrlo že 11 oseb

Dvakrat dnevno!

Za razkuževanje opreme morajo poskrbeti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi, vendar podrobnosti odlok ne navaja. Določa pa, da morajo razkuževanje izvajati upravnik ali tretja oseba po njegovem izboru, lahko pa tudi etažni lastniki.

kolo kolesar Tragedija Slovenija Policija po smrti kolesarja: Ostanite doma!

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prav tako je treba na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo z napisom: "Uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe covid-19, zato kabino dvigala uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke."

umetna pljuča, By Chemical Engineer - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49361266 Umetna pljuča Zdravje V Mariboru so izdelali zgodnji dihalni aparat

Kako razkuževati?

Urad za kemikalije glede razkuževanja svetuje, naj se površine očistijo z navadnim detergentom in jih razkuži s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo na etiketi ali v navodilih navedeno protivirusno delovanje. Pri uporabi je treba dosledno upoštevati navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Urad kot priročno sredstvo za dezinfekcijo svetuje tudi 0,05- do 0,1-odstotno raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poskrbi naj se tudi za zračenje prostorov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.