Popotnik
2267 ogledov

3000 dolarjev za vsakega, ki se pri njih okuži s covidom-19

Potovanje covid-19 Profimedia
Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo najbolj uspešne države, ki bodo gostom uspele zagotoviti varnost.

Dve namestitvi za ceno ene

Meje se kljub globalni rasti okužb s covidom-19 vendarle odpirajo, omejitve pa se rahljajo. Vsepovsod po svetu svoja vrata ponovno odpirajo številni hoteli in letovišča, a turizem še vedno niti približno ni dosegel ravni pred pandemijo. Akcije, ki jih oglašujejo ponudniki nočitev in drugih turističnih storitev zaradi slabega obiska, so ponekod na prvi pogled nenavadne, a strokovnjaki ocenjujejo, da bi znale biti dolgoročno precej uspešne.

CNN poroča, da so v Cancunu na jugovzhodu Mehike recimo izvedli akcijo "Pridite v Cancun 2 × 1", ki ponuja dve brezplačni namestitvi za vsake dve plačani noči, povrnejo pa tudi ceno vozovnice za eno letalsko karto, tako da lahko obiskovalci s seboj pripeljejo spremljevalca. Lastnik igralnice v Las Vegasu Derek Stevens je že maja podaril več kot 1000 letalskih vozovnic, da bi turizem znotraj ZDA ponovno oživel. Na Tajskem recimo hotel Cape Fahn, zasebno luksuzno letovišče na otoku Koh Samui, ponuja svoje luksuzne vile s promocijo "Najemi eno, drugo dobiš brezplačno".

Evropske države znižujejo cene

Tudi v Evropi se turizem prilagaja na nove razmere, čeprav ne tako intenzivno kot ponekod drugje. V Bolgariji, recimo, na plažah ne zaračunavajo več pristojbin za ležalnike, senčnike in mize. V Švici ponujajo t. i. "Ženevske pakete", ki so sestavljeni iz doživetij in vavčerjev za hotele, ponujajo pa jih 65 odstotkov ceneje kot pred pandemijo.

Kritje stroškov nastanitve, izplačilo v primeru okužbe

Nobena država pa ni šla tako daleč kot Uzbekistan, ki si želi prepričati turiste, da je varna destinacija. Ker se marsikdo v času pandemije boji okužbe, zato se bojijo tudi potovanj, so se v Uzbekistanu odločili za izplačilo 3000 dolarjev vsakemu gostu, ki bi se v njihovi državi okužil s covidom-19.

Tudi Ciper je k reševanju turizma pristopil na podoben način, zavezujejo se, da bodo vsem obolelim turistom, ki so se okužili v državi, pokrili stroške nastanitve, hrane, pijače in morebitnega zdravljenja.

Večina ljudi se v tem času potovanj izogiba

Vseeno pa ljudje po svetu niso ravno prepričani, da je potovanje v času pandemije pametna ideja. Nedavna raziskava Mednarodnega združenja za letalski promet kaže, da se bo 45 odstotkov anketirancev na potovanje odpravilo šele v mesecih po umiritvi pandemije, 33 odstotkov pa ​​jih je navedlo, da se bodo potovanj še precej časa izogibali.

Joanna Lord, direktorica marketinga v podjetju Skyscanner, je za CNN povedala, da so spodbude, zlasti nižje cene, resda najbolj preprost in učinkovit način ustvarjanja povpraševanja, a bodo v tem času popotniki bolj osredotočeni na varnost kot na ceno. "Dolgoročno pričakujemo, da bodo bolj uspešne tiste destinacije, ki gostu ponujajo večjo fleksibilnost, varnost in zaupanje," je dodala.

Zato prav uzbekistanski pristop po njenem mnenju predstavlja nekakšno garancijo, ki kaže, da država tako verjame v svoje higienske in varnostne ukrepe, da je v primeru svoje zmote pripravljena plačati precej visok davek. Obenem pa popotnike pomirja tudi dejstvo, da bo v primeru okužbe zanje finančno in zdravstveno poskrbljeno.

dezurni@zurnal24.si

Potovanja in covid-19 Potovanja Popotnik Takšna pravila trenutno veljajo v sosednjih državah
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice