Popotnik
5392 ogledov

Takšna pravila trenutno veljajo v sosednjih državah

Potovanja in covid-19 Profimedia
V vseh sosednjih državah so zaščitne maske oz. oblačila, ki pokrivajo obraz, v določenih primerih obvezna.

Hrvaška poostrila varnostne ukrepe

Hrvaška je zaradi povečanega števila obolelih za covid-19 poostrila varnostne ukrepe. Tako je od včerajšnjega dne obvezno nošenje mask v trgovinah, bolnišnicah in zdravstvenih domovih, maske morajo uporabljati tudi zaposleni v lokalih in restavracijah. Obvezne so povsod tam, kjer se v zaprtih prostorih giblje večje število ljudi, ter v javnem prevozu. Dovoljeno je zbiranje do 100 ljudi.

Več podrobnosti lahko preberete na tej povezavi.

Italijani zahtevajo varnostno razdaljo le en meter

V Italijo lahko potujejo državljani vseh članic Evropske unije, državljani podpisnic schengenskega sporazuma, državljani Združenega kraljestva, Andore, Monaka, Vatikana in San Marina. Maske so v zaprtih prostorih obvezne, prav tako so obvezne tudi povsod drugje, kjer ni možno vzdrževati priporočene medosebne razdalje 1 meter. Maske pa za otroke, mlajše od šest let in tiste, ki jih zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo nositi, niso obvezne.

Medtem ko Italijani zahtevajo medosebno varnostno razdaljo vsaj 1 meter, pa za športne dejavnosti zahtevajo vsaj 2 metra varnostne razdalje. Še posebej pozorni so na potnike v javnem prevozu. Izrecno so omejili število potnikov, vsi morajo nositi masko, ki pokriva nos in usta. Opustili so tudi nekatere prevoze, predvsem je okrnjen pomorski promet.

So pa že od 15. junija dovoljene predstave v gledališčih, koncertnih dvoranah, kinematografih in drugih zunanjih prostorih. Predstave sicer morajo potekati z vnaprej določenimi in razporejenimi sedeži in pod pogojem, da je medosebna razdalja najmanj enega metra zagotovljena tako za osebje kot gledalce, pri čemer je dovoljeno največ 1000 obiskovalcev prireditve na prostem in do 200 obiskovalcev prireditev v zaprtih prostorih.

Italijani že uporabljajo aplikacijo, ki beleži stike z okuženimi, če se tja odpravljate na dopust, si jo lahko naložite na tej povezavi

Na avstrijskem Koroškem veljajo še dodatni ukrepi

Avstrija je že prejšnji teden zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom, ki so v veliki meri posledica odhodov oziroma prihodov iz tujine, zaostrila nadzor na mejah in izdala dodatna opozorila glede potovanj, ki so vezana na Romunijo, Bolgarijo, Moldavijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Ob prihodu iz držav, za katere velja opozorilo pred potovanji, je obvezna 14-dnevna karantena ali predložitev negativnega testa na covid-19. Za neupoštevanje karantene je zagrožena kazen v višini do 1450 evrov.

Nošenje zaščitne maske je obvezno v javnem prevozu in taksijih, na prireditvah, ki potekajo v zaprtih prostorih, v žičnicah, avtobusih in izletniških ladjah, v lekarnah in povsod drugje, če razdalje 1 metra ni mogoča vzdrževani ali ni nobenih drugih zaščitnih ukrepov, recimo pleksi stekla, ki bi varovalo prodajalce. Dogodki v zaprtih prostorih, kjer sedeži niso dodeljeni, so dovoljeni za največ 100 obiskovalcev, sicer so z dodeljenimi sedeži dovoljeni za največ 250 obiskovalcev. Dogodki z dodeljenimi sedeži na prostem so dovoljeni za največ 500 obiskovalcev.

A pozor: na avstrijskem Koroškem so se odločili za še dodatne ukrepe za zajezitev covida-19. Na priljubljenih turističnih točkah na javnih mestih bo obvezna nošnja obraznih mask ali druge zaščite, ki prekriva usta in nos, a le med 21. uro zvečer in 2. uro zjutraj. Za ukrep pa so se odločili, ker se ljudje v turističnih krajih - gre predvsem za kraje ob Vrbskem, Baškem in Klopinjskem jezeru - kljub nujnim pozivom naj ne bi ne držali epidemioloških priporočil glede ohranjanja medsebojne razdalje in higiene.

Na Madžarskem obvezen zdravstveni pregled na meji za države na rumenem seznamu

Madžari so, podobno kot Slovenci, države razdelili na zelen, rumen in rdeč seznam. Na Madžarsko lahko brez omejitev vstopijo vsi na zelenem seznamu (če niso potovali v druge države, ki niso na zelenem seznamu). Med njimi je tudi Slovenija. Potniki iz držav na rdečem seznamu na Madžarsko ne morejo vstopiti (razen državljani Madžarske).

Vsi tisti, ki na Madžarsko prihajajo iz držav z rumenega seznama, morajo opraviti zdravstveni pregled, če ta pokaže na sum okužbe, vstop v državo ni dovoljen, sicer je obvezna 14-dnevna karantena.

Maske ali oblačila, s katerimi se lahko pokrije obraz, so obvezna ob obisku trgovin, trgov in nakupovalnih centrov. Maske so obvezne tudi v javnem prevozu. Priporočena medosebna razdalja je 1,5 metra. Uradno aplikacijo za sledenje okužbam s covidom-19 si lahko prenesete na tej povezavi.


Kazni za nenošenje maske so ponekod precej visoke

V sosednjih državah po poročanju tujih medijev zaenkrat kazni zaradi nenošenja zaščitnih mask načeloma ne izdajajo (razen, če si je ljudje tudi po opozorilu pristojnih organov nočejo nadeti). Graško sodišče je recimo prejšnji mesec 29-letnika obsodilo na deset mesecev zapora, ker ni upošteval navodila policista in je nasilno zavrnil uporabo zaščitne maske.

Ene najvišje kazni zaradi kršenja ukrepov nošenja zaščitnih mask v Evropi po poročanju medijev izdajajo na Bavarskem, kjer vas lahko za to oglobijo za 150 evrov, zaposlene v trgovinah in drugod, kjer je veliko stika z ljudmi, pa oglobijo tudi za 5000 evrov. V Srbiji je kazen za tiste, ki v zaprtih prostorih ne nosijo mask, 5000 dinarjev oz. dobrih 42 evrov. Če ne boste nosili maske v javnem prevozu v Veliki Britaniji, boste za to kaznovani s 110 evri, v Španiji s 100 evri, v Franciji in Grčiji pa s 130 evri.

dezurni@zurnal24.si

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Na Hrvaškem boljši podatki, a še vedno skoraj 53 okužb karantena Nadzor Slovenija Toliko kršitev karantenskih odločb so inšpektorji zabeležili ta vikend
 
Komentarjev 2
  • johann29 17:27 14.julij 2020.

    Pa koga vi to šopate? Včeraj sem sel čez Korensko sedlo, brez kakršne koli kontrole, še tiste policaje so umaknili, ki so nekaj mesecev nazaj gledali čigav si. V Villachu stopim z masko v stacuno, so me gledali kot marsovca. ...prikaži več Vprasam, ali niso maske obvezne, se mi deklica nasmeje in pove da ne, možno pa da bodo. Zgornja informacija, da so na Koroškem obvezni naročniki je torej , milo rečeno , zavajanje.

  • Fredi34 09:20 14.julij 2020.

    Takšna, tako, kako, zato ... A ne morete naslovov napisat bolj definirano. Če mislite da boste imeli več klikov, če bo naslov napisan v neznakah, se motite. Odvračate bralce in se spuščate na nivo Slovenskih Novic. A si to želite?

Sorodne novice