Slovenija
1564 ogledov

Predstavili podrobnosti glede uporabe aplikacije

Boštjan Koritnik Saša Despot Nekdanji minister Boštjan Koritnik
Aplikacija za sledenje okužbam, bo prostovoljna.

"V zadnjem času se soočamo s ponovnim porastom števila okužb, zato smo s strani zdravstvene stroke vnovič prejeli apel za pomoč z vzpostavitvijo aplikacije," je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik"Ponovno poudarjam, da ne gre za sledenje, saj aplikacija ne bo delovala na sistemu GPS. Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena in so potrjeno okuženi." 

Dodal je, da bo aplikacija, ki jo bomo priredili za slovenski trg temeljila na odprtokodni nemški rešitvi. "V naslednjih dneh bomo za aplikacijo seznanili infomracijsko pooblaščenko ter jo prosili za komentarje," je dejal Koritnik.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Znani podatki o novih okužbah, eden se zdravi na intenzivni Bojana Beović Covid-19 Slovenija To glede dopusta na Hrvaškem brez dlake na jeziku meni Beovićeva

Povedal je, da bodo za aplikacijo porabili največ 34 tisoč evrov, zato zadostuje evidenčno naročilo in ni potreben javni razpis. "K objavi na spletni strani nas zakon ne zavezuje, smo jo pa na mojo željo kljub temu objavili, da zagotovimo čimvečjo transparentnost," je poudaril Koritnik. "Dejstvo, da je bilo to objavljeno v nedeljo, je zgolj posledica tega, da za preprečevanje okužb vsak dan šteje. Za naročila do 40 tisoč evrov po zakonu ni treba izvesti javnega naročila, zadošča evidenčno naročilo. Pri objavi ponudbe smo bili bolj transparentni, kot to določa zakon."

"Gre za preprosto prilagoditev. Nemci so to rešitev razvijali več mesecev. Aplikacija bo v pomoč epidemiologom. Če nesemo naš telefon s slovensko aplikacijo v tujino, bo zaznal tudi slovenske telefone. Gremo v smeri mednarodne uporabe. Hrvati tudi razmišljajo o podobni aplikaciji.

Google aplikacija za spremljanje okužb covid-19 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Korona aplikacija Slovenija Aplikacija za covid-19: "Rešitve posegajo v človekove pravice"

Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke, minister ne vidi smisla, da aplikacije ne bi uporabljali tudi za preprečevanje okužb. "Aplikacijo uporablja že deset evropskih držav, podobno prilagoditev pripravlja tudi Hrvaška," je poudaril. "V Nemčiji si je aplikacijo naložilo 15 milijonov ljudi. Za mirnejše počitnice in jesen je pomembno, da začnemo v čim večji meri uporabljati aplikacijo." 

"Glede na to, komu vse zaupamo osebne podatke, ne vidim smisla, da je ne bi uporabljali tudi za preprečevanje okužb."

Maske Slovenija Dr. Ihan svari: Posledice se bodo pokazale šele v naslednjih 14 dneh

Dodal je, da imajo v primeru, če bi se epidemiološka situacija bistveno poslabšala, zakonsko podlago za obvezno uporabo aplikacije za tiste, ki so potrjeno okuženi in jim je bila odrejena karantena. "Prepričan sem, da bi vas k aplikaciji nagovarjal katerikoli minister, tudi iz vrst drugih političnih opcij," je poudaril Koritnik.

Za vikend manj okužb, v petek kar 34

V nedeljo so v Sloveniji zabeležili osem novi okužb, vendar je bilo opravljenih le 440 testov. V soboto je bilo 14 novih okužb, dan pred tem pa so odkrili kar 34 primerov, pri čemer je bilo tudi testiranj več. 

Jelko Kacin Novi podatki Slovenija Jelko Kacin: "Zelo hitro se širi prav včeraj in danes" Milan Krek Covid-19 Slovenija To glede novih okužb v prihodnjih dneh pričakuje Milan Krek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 47
  • Avatar Leon
    Leon 17:06 13.julij 2020.

    Vladajoča kasta ne sme zahtevati od državljanov nečesa kar sami ne upoštevajo -ZAKONOV ! Minister odstopil ........vendar nihče ni odprl pisma ! V kolikor bi mene iskali na domu ........ne bi odprl vrat ! Torej nisem nič drugače kršil zakonodaje ...prikaži veče kakor Janševa kasta .

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 16:49 13.julij 2020.

    v kolikor aplikacija ne bo obvezna niti za okužene, potem je smiselnost uporabe res vprašljiva. žal je pri nas vse preusmerjeno na teorije zarote in na politično preigravanje. škoda, da nismo sposobni izpeljati ničesar brez, da bi vpletali vse mogoče ...prikaži veče neumnosti, ki jih večina ljudi sploh ne razume.

  • mulc1 16:07 13.julij 2020.

    Budale levičarske, sledi vam že vsaka druga naložena aplikacija a problem je v tem ker jo je predlagala "napačna" vlada. Če bi jo klovn, bi pa ploskali zanjo. Marš govedo rdeče, primitivno, voluharsko.