Slovenija
31371 ogledov

To glede novih okužb v prihodnjih dneh pričakuje Milan Krek

Milan Krek
Po oceni direktorja NIJZ smo že v drugem valu - upa, da se približujemo vrhu krivulje.

V Sloveniji so v petek ob opravljenih 1159 testiranjih potrdili 34 okužb z novim koronavirusom. Gre za največje število dnevno potrjenih novih primerov od sredine aprila.

Direktor NIJZ Milan Krek je za TV Slovenija ocenil, da se je drugi val epidemije covida-19 že začel. "Trenutno smo v fazi, ko upamo, da gremo proti vrhu tega drugega vrha, da se bo v naslednjih dnevih število stabiliziralo in da bomo počasi potem drseli navzdol, če ne bo prišlo kaj vmes," je dejal.

Janša: Treba je upoštevati pravila in omejitve

Predsednik vlade Janez Janša ob tem opozarja na pomen doslednega upoštevanja nujnih omejitev, karantentskih odločb in higienskih pravil.

Maske Slovenija Ogromen skok okužb pri nas, v eni občini kar 7 novih primerov Janez Janša Slovenija Janša o tem, kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu

Kot je premier zapisal na Twitterju, smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva - ter ponovno zaustavljanje javnega življenja.

Kacin: Številka velik izziv za epidemiologe

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je v tvitu opozoril, da današnjih 34 novih primerov potrjenih okužb ni samo medicinski problem, ampak zahteva še ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki se trudijo čim prej odkriti čim več kontaktov potrjeno okuženega, jih opozoriti na nevarnost in napotiti v karanteno.

Covid-19 v Srbiji | Avtor: Epa Epa

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Slabe novice s Hrvaške: Število okužb preseglo včerajšnji rekord Hrvaška plaža Covid-19 Svet Razmere na hrvaški obali vse bolj resne

Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111. V petek je bilo na zdravljenju v bolnišnici 16 oseb, kar je toliko kot dan prej. Nihče ni potreboval intenzivne nege, kažejo vladni podatki.

V petek je bilo največ, sedem novih okužb z novim koronavirusom potrjenih v Velenju, pet v Hrastniku, po tri pa v Cerknici in Ljubljani. Po dva primera sta bila potrjena v Kopru, Dravogradu, Ravnah na Koroškem in Laškem, po en pa v Murski Soboti, Metliki, Mariboru, Kranju, Pivki, Vipavi, Tišini in pri enem tujem državljanu.

Med novookuženimi zaposleni v Gorenju

Med novookuženimi so po poročanju TV Slovenija tudi štirje zaposleni iz Gorenja. Vsi štirje zaposleni so že več dni doma, potem ko so razvili blažje simptome. V karanteno pa so preventivno poslali 25 sodelavcev okuženih, ki za zdaj nimajo simptomov. V Hrastniku pa je po poročanju POP TV med okuženimi tudi zaposlena v tamkajšnjem domu starejših.

Covid-19 v Srbiji Covid-19 Svet Katastrofalne razmere na Balkanu, v Srbiji 139 bolnikov na respiratorju

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 15
 • Avatar right
  right 09:32 12.julij 2020.

  dobro jutro komunjare. pusto bi bilo brez vaših strokovno-butastih komentarjev

 • Avatar Leon
  Leon 07:15 12.julij 2020.

  Metadonsko terapijo za 2 milijona Slovencev.

 • jezero 07:04 12.julij 2020.

  Kdaj se bomo pa znebili naravne katastrofe Kacina?