Slovenija
7441 ogledov

Toliko kršitev karantenskih odločb so inšpektorji zabeležili ta vikend

karantena Profimedia
Kar 185 ljudi je kršilo karantensko odločbo.

Vsi lahko pričakujejo ponoven obisk

Andreja Mojškrc iz zdravstvenega inšpektorata  je na današnji tiskovni konferenci vlade povedala, da je zdravstveni inšpektorat  konec tedna (od petka do nedelje) opravil 945 nadzorov nad spoštovanjem vročene odločbe o karanteni. 

Skupaj so do zdaj sicer opravili že 2821 tovrstnih nadzorov, inšpektorica pa opozarja, da lahko tudi tisti, ki so jih inšpektorji že obiskali, pričakujejo ponoven obisk.

Veliko število kršitev

In kakšni so bili rezultati? "Konec tedna smo ugotovili, da je karantensko odločbo spoštovalo 760 ljudi, ki so se nahajali na navedenem naslovu. V 40 primerih osebe ni bilo na navedenem naslovu, v 11 primerih ni bil zagotovljen dostop do zemljišča, v 32 primerih pa so osebe navedle lažen naslov," je pojasnila Andreja Mojškrc.

Pojasnila je, da gre v primerih, ko ni bil zagotovljen dostop do zemljišča, največkrat za visoke ograje okrog bivališča ter za nedostopnost zvonca. V primerih, ko so osebe navedle lažen naslov, pa je šlo večinoma za osebe, ki imajo stalno bivališče v tretjih državah, zato so policisti morali navesti drug naslov, kot je zapisan na osebni izkaznici. 

Inšpektorica je dodala, da poleg tega v 15 primerih oseba v karanteni ni odprla vrat, v 87 primerih pa osebe v večstanovanjskem objektu ni bilo mogoče najti, ker ni bila navedena točna številka stanovanja. "S to problematiko smo seznanili tudi policijo, ki zdaj že ob vstopu v državo osebe zaprosijo za čim več podatkov," je poudarila.

V gostinskih lokalih so si zaposleni narobe namestili maske

Preverjali so tudi, kakšno je stanje v gostinskih lokalih, predvsem v tistih, za katere inšpektorji vedo, da so tvegani glede števila obiskovalcev. Pozorni so bili na razmik med mizami, nošenje mask, medsebojno razdaljo in drugo. V večini primerov so inšpektorje spremljali policisti, nadzor pa so izvajali tako podnevi kot ponoči.

Med opravljenimi 182 nadzori so ugotovili več kot 20 primerov nezadostnega razmika med mizami, v 20 primerih pa gostje v notranjih prostorih niso nosili obrazne maske. Opazili so tudi, da v več lokalih razkužila niso bila dostopna, ali pa so bile posodice prazne. "Ugotovili smo, da so tudi zaposleni v več primerih zaščitne maske nosili narobe, pod nosom ali pod brado," je dejala inšpektorica.

Kazni za gostince so visoke, za goste pa jih sploh še ni

Zagrožene kazni za gostince so za pravne osebe od 4 do 100 tisoč evrov, če gre za samostojnega podjetnika pa od 2 do 50 tisoč evrov. Če gost v lokallu ne nosi maske, načeloma ne dobi kazni - šlo naj bi za osebno odgovornost posameznika, zato je cilj inšpekcije nadzor, ne kaznovanje. "Izrekali smo opozorila, osebe so takoj popravile neustrezno nošenje maske, zato je bil cilj dosežen," je poudarila Andreja Mojškrc.

So pa zdravstvenim inšpektorjem na pomoč priskočili tudi inšpektorji Finančne uprave RS (FURS), dogovori z njimi so v zaključni fazi, nadzor bodo začeli izvajati v tem tednu.

Ta vikend je bil poudarek na nadzoru nad higienskimi priporočili, bodo pa v prihodnje nadzorovali tudi dogodke. A inšpektorica pravi, da lahko inšpektorji izvajajo nadzor le na javnih mestih, v privatne prostore pa ne vstopajo.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus, Španija Covid-19 Svet Sodišče odpravilo razglašeno karanteno
 

Komentarjev 32
  • Gene 06:58 14.julij 2020.

    Prenizke kazni! Ce ga ni doma, pustit kar poloznico, saj je enostavna resitev!

  • fiston 18:04 13.julij 2020.

    E zdaj je odvisno kaj je kršitev. Če greš recimo srat ob nepravem trenutku te to stane najmanj 400 evrov. Edino če kakega soseda poprosiš, da popazi če bo kaka inšpekcija hodila, samo preden ga boš našel, zna biti že prepozno.

  • andrej084 13:14 13.julij 2020.

    Ukrep je bedast, najprej se na meji cel dan pišejo odločbe, kar seveda ni zastonj (delavci, dnevnice, kilometrina, oprema, potrošni material,..), potem pa seveda polno angažiranje inšpektorjev (500 pregledov na dan??), kar seveda tudi stane. Če verjamemo inf. na tv, ...prikaži več je izplen 60%, ostalih 40% ne najdejo. A ni lažje mejo zapreti za problematične države? Problem je potrebno na vhodnih vratih ustaviti, ne pa ga spustiti v hišo in se potem z njim ukvarjati.