Avto
4696 ogledov

Po pol stoletja spet potniško letalo z nadzvočno hitrostjo

Boom Supersonic
Že čez 10 let utegnejo biti čezoceanski leti veliko hitrejši.

Več kot 50 let po prvem letu potniškega letala Concorde se prihodnje leto spet pripravlja polet nadzvočnega potniškega letala.
Pri zagonskem podjetju Boom Supersonic so po pisanju CNN napovedali, da bodo 7. oktobra predstavil prototip komercialnega potniškega letala oversure XB-1, ki bo letel z nadzvočno hitrostjo. Poskusni leti se bodo začeli leta 2021.

Pipistrel se širi na Kitajsko Bližnja prihodnost Avto Kako bodo pri Pipistrelu poenostavili prevoz v mestih in med mesti

To bo po mnenju podjetja utrlo pot do prvega komercialnega nadzvočnega leta, odkar so leta 2003 upokojili legendarno nadzvočno potniško letalo Concorde. "XB-1 je prvi korak k vrnitvi nadzvočnih potovanj po svetu," je v izjavi dejal Blake Scholl, ustanovitelj in izvršni direktor Boom Supersonica.

Pipistrel Slovenija Revolucionarna predstavitev ajdovskega Pipistrela

"Leti z dvakratno hitrostjo pomenijo, da lahko potujemo dvakrat bolj daleč. S tem bomo potnike približali novim ljudem, krajem in kulturam," je dodal.

Concorde | Avtor: Reuters Reuters

Po besedah direktorja Booma naj bi prototip XB-1 že pokazal "ključne tehnologije", ki jih bo imelo letalo overture. S tem je mislil na konstrukcijo iz kompozitnih ogljikovih vlaken in računalniško optimizirano visoko učinkovito aerodinamiko.

Avto Rolls-Royce bo konkuriral Pipistrelu

Družba je objavila tudi prve fotografije eksperimentalnega letala, ki so ga opisali kot "najhitrejše v zgodovini razvito letao podjetja v zasebni lasti".

Pri družbi trdijo, da bo nadzvočna prihodnost varna, okolju prijazna in ekonomsko izvedljiva. Letalo bi omogočilo sprejem od 55 do 75 ljudi, šlo pa naj bi v prvi vrsti za čezoceanske lete, kjer je mogoče leteti s hitrostmi 2,2 Macha. Komercialni leti naj bi se zgodili še pred letom 2030. Tako naj bi na primer polet med New Yorkom in Londonom trajal tri ure in 15 minut.

Pipistrel eVTOL Avto Nov zagon za revolucionarni Pipistrelov koncept

Poleg Booma na razvoju nadzvočnega letala delajo tudi pri podjetju Aerion Corporation. Njihovo potniško letalo AS2 lahko sprejme do 12 potnikov.


 

Komentarjev 5
  • AnGus 07:56 14.julij 2020.

    Letos oktobra bo torej predstavljen prototip, naslednje leto pa že prvi testni poleti? To bodo letala cepala kot zrele hruške...

  • Waltter 01:22 14.julij 2020.

    Leti z dvakratno hitrostjo pomenijo, da lahko potujemo dvakrat bolj daleč - keri cepec je to prevajal? Ce letis z dvakratno hitrostjo si hitrejsi za 100% kar pa ni razlog da lahko letis dvakrat dalje. No pa 3:15 min iz ...prikaži več londona pa tudi ni nekak izjemno hitro res je normalno 7:50 ure ampak v 21 stoletju bi pa ze lahko bli malo bolj hitri

  • Avatar Milteolla
    Milteolla 00:49 14.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw