Avto
1490 ogledov

Rolls-Royce bo konkuriral Pipistrelu

Rolls-Royce
Mobilnost in prevoz oseb v megamestih bo v prihodnje potekal tudi po zraku. Rolls-Royce se je podal v nov projekt.

Projekti letečih taksijev podjetij Airbus in Uber dobivata konkurenco. V tekmo se je vpletel tudi Rolls-Royce, proizvajalec luksuznih avtomobilov, helikopterjev, jaht in letalskih motorjev.

alpha trainer letalo Pipistrel Sodelovanje z Uberjem Slovenija Pipistrel bo z Uberjem delal električno plovilo

Rolls-Royce je predstavil koncept električno vertikalno vzletno-pristajalnega letalnika (EVTOL, ki bo zmogel naenkrat po zraku prepeljati štiri do pet potnikov. Leteči taksi v popolnosti ne deluje na električni pogon. "Konceptno vozilo uporablja tehnologijo plinske turbine za proizvodnjo električne energije za napajanje šestih električnih motorjev, posebej zasnovanih za nehrupno delovanje," so sporočili iz britanskega podjetja. Naenkrat naj bi zmogel premagati razdaljo do 500 kilometrov. Največja hitrost, ki je trenutno v načrtu, je 250 km/h.

Pipistrel se širi na Kitajsko Slovenija Nov velik posel za Pipistrel na Kitajskem

Propelerji na krilih se vklopijo, ko leteči taksi doseže določeno višino križarjenja s ciljem, da ni v napoto letalom niti ljudem na tleh.

Hibridni pogon ni najbolj „čist“, v podjetju pa trdijo, da bi turbine uporabljali zgolj samo za dvig v zrak, taksi pa bo imel prav tako vgrajene baterije. Taksi bi lahko uporabljali za prevoz oseb, prevoz tovora in tudi v vojaške namene. Trenutno lahko pri Rolls-Royceu pokažejo zgolj 3D skice, a zatrjujejo, da je EVTOL koncept zasnovan na že obstoječi tehnologiji, s katero so v srednji stopnji razvoja. Pri podjetju pravijo, da bi lahko njihovo leteče plovilo letelo sredi naslednjega desetletja.

Pipistrel se širi na Kitajsko Bližnja prihodnost Avto Kako bodo pri Pipistrelu poenostavili prevoz v mestih in med mesti

pipistrel eVTOL | Avtor: Pipistrel Pipistrel
*- koncept Pipistrelovega letečega taksija

Pipistrel z Uberjem

Pipistrel in Uber sta že lani aprila v Dallasu podpisala pogodbo o sodelovanju na področju izdelave električnih VTOL letal. Na dogodku Uber Elevate Summit v Dallasu sta podjetji Pipistrel in Uber podpisali partnersko pogodbo za obsežen razvoj električnih plovil VTOL (zračna plovila z navpičnim vzletanjem in pristajanjem). Uber s tem želi zagotoviti varen in zanesljiv prevoz vsem svojim strankam, ne glede na to, kje so.

Pipistrel Slovenija Revolucionarna predstavitev ajdovskega Pipistrela

Uber načrtuje v številnih velemestih vzpostaviti stalno delujoča omrežja električnih VTOL plovil za osebni transport in dostavo. Prva demonstracijska plovila naj bi poletela do leta 2020. Pipistrel bo razvil letala za krajše razdalje znotraj mestnega prometa na podlagi specifikacij zmogljivosti VTOL. Uber bo sodeloval pri razvoju programske in strojne opreme za nadzor zračnega prostora in upravljanje VTOL plovil znotraj mreže "Elevate Network" ter zagotovil vmesnik, ki bo omogočal povezavo s kontrolorji zračnega prostora.

Komentarjev 2
  • Jasmine_Drummond 16:00 31.julij 2018.

    V tem mesecu sem na spletu delal 32458 $ in sem študent s polnim delovnim časom. Uporabljam spletno poslovno priložnost, o kateri sem slišal, in sem naredil tako veliko denarja. Zelo je prijazen do uporabnika in tako sem srečna, da ...prikaži več semm izvedela o tem. To, kar sem počel .... ........... ❥❥❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Earn91.Com

  • ode 09:09 31.julij 2018.

    Tudi Harley Davidsod se je v 70. letih drznil konkurirati Tomosu v segmentu malih mopedov, a ga je slednji kaj hitro "povozil". Tako bo tudi tokrat?