Slovenija
3529 ogledov

Nov velik posel za Pipistrel na Kitajskem

Pipistrel se širi na Kitajsko
1/5
Pipistrel
Podjetje Pipistrel iz Ajdovščine je pred dnevi na Kitajskem s kitajskim partnerjem ustanovilo podjetje za proizvodnjo ultralahkih letal. Poleg tega pa so podpisali tudi sporazum z mestom Jurong za izgradnjo letalskega centra.

Ajdovsko podjetje Iva Boscarola je na Kitajskem ustanovilo četrto sestrsko podjetje skupine Pipistrel, Pipistrel Asia-Pacific, skupaj s kitajskim partnerjem Dannyjem Wu Haojem, ki zagotavlja kapitalski vložek za izgradnjo letalskega centra. Boscarol ima v podjetju 51-odstotni delež, njegov kitajski partner pa 49-odstotnega.

Novo podjetje bo proizvajalo dva tipa letal (Alpha Electro in Panthera Hybrid), za katera bo Pipistrel kitajskemu podjetju prodal tehnologijo in pravice izdelave ter prodaje za velik del JV Azije, skupaj 11 držav. Podjetje bo tudi generalni zastopnik Pipistrela za Kitajsko.

Linija do Maribora?

Pipistrel se širi na Kitajsko | Avtor: Pipistrel Pipistrel
Poleg tega bo podjetje skrbelo tudi za uresničitev sporazuma "Projekt Jurong", ki govori o postavitvi letalskega in turističnega centra v bližini nacionalnega parka jezera Jurong, kjer bo v prihodnjih dveh letih nastalo novo letališče, tovarna letal, turistično naselje ter oddelek letalske univerze. Kompleks po navedbah Pipistrela leži ob motorni cesti, ki ga povezuje z mestom Jurong (10 minut vožnje z avtomobilom) in mednarodnega letališča v Nanjingu (30 minut vožnje).

Ob tem so pri Pipistrelu v sporočilu za javnost namignili, da bi se po nekaterih napovedih predvideva, da naj bi se v letu 2019 vzpostavila redna letalska linija od letališča v Nanjingu do Maribora.

Ajdovsko podje je pred dobrim letom že podpisalo velik posel s kitajsko družbo Sino Group, ko so povedali, da bodo v skupnem podjetju na Kitajskem lahko na leto izdelali več kot 500 ultralahkih letal. 

Del sredstev, ki so jih prejeli s tem poslom, pa naj bi namenil za razvoj novih, inovativnih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena za prevoz potnikov na Kitajskem.

alpha trainer letalo Pipistrel Sodelovanje z Uberjem Slovenija Pipistrel bo z Uberjem delal električno plovilo

 

 

Komentarjev 2
  • perhan63 21:19 03.december 2017.

    škoda..najprej mu bodo skopirali tehnologijo ..pa kopije prodajali po celmu svetu...šel je na limance..

  • Avatar Leon
    Leon 19:07 03.december 2017.

    Mega posel za Pipistrel na Kitajskem...............vse to vam je baje zrihtal MB šerif Fištravec .......tako se sliši za šanki štajerskih lokalov !