Popotnik
6438 ogledov

4 top destinacije za zimske izlete

Turizem Avstrija, Austria.info David Lugmayr
Dodobra smo že zakorakali v jesen, in še preden se bomo sploh zavedali, bo k nam prišla zima. Krajši, hladnejši dnevi pa naj ne bodo razlog za pretirano poležavanje doma. Tudi zimski čas, ki ima zaradi praznikov in snega že tako prav poseben čar, lahko izkoristite za nepozabne izlete.

Ni treba potovati v oddaljene kraje, da bi doživeli nepozabne počitnice. Včasih se je treba le malce bolj ozreti in podrobneje pogledati, kaj nam ponuja ne le naša prekrasna domovina, temveč tudi naše sosednje države, ki so dostopne le nekaj ur vožnje z avtom.

Če smo v toplejših delih leta Slovenci pogosto orientirani proti naši južni sosedi Hrvaški, je Avstrija že več let zanimiva zimska destinacija. Tja se namreč številni odpravijo na smučanje. A naša severna soseda nudi veliko več kot to. V nadaljevanju vam ponujamo štiri odlične ideje za nepozaben zimski oddih v Avstriji.

Večna klasika: predbožični Dunaj

Turizem Avstrija, Avstrija.info, Dunaj | Avtor: Popp & Hackner Popp & Hackner

Na tisoče prečudovitih luči, ki pričarajo romantično vzdušje, božični sejmi, ki ponujajo številne dobrote, s snežno odejo pokriti parki in baročni vrtovi, vožnja s kočijo, drsanje pred dunajsko mestno hišo, kegljanje na ledu pred Museums Quartierjem. To je le nekaj utrinkov zimskega doživetja na Dunaju, kjer bo zagotovo uživala vsa družina.

V avstrijski prestolnici lahko namreč obiščete tudi številne muzeje in cerkve, lahko se posladkate in v miru pokramljate v eni od mesnih kavarn. Z otroki se lahko odpravite v tamkajšnji akvarij Aqua Terra Zoo ali v sloviti živalski vrt Schönbrunn. Vaše najmlajše pa bodo zagotovo navdušilo tudi naslednje:

Otroški muzej Kindermuseum Schönbrunn

S tem, ko otroci zaigrajo zgodovinske vloge iz Sisijinih časov, odkrivajo vsakdanje življenje cesarjeve družine in življenja na dvorcu.

Tehniški muzej (Technisches Museum)

Odkrivanje in raziskovanje na 22.000 kvadratnih metrih, tudi za najmlajše. Vrhunec je pojoč Teslin transformator ali rudnik.

Hiša glasbe (Haus der Musik)

Potopite se v svet glasbe: dirigirajte Dunajskim filharmonikom, skomponirajte valček ali podoživite napredujočo izgubo sluha Ludwiga van Beethovna.

Sprostitev v termah na Gradiščanskem

Avstrija.info, Turizem Avstrija, Burgenland, Gradiščansko | Avtor: maliunterwegs maliunterwegs

Na jugovzhodu in vzhodu Avstrije, zelo blizu našega Prekmurja, se nahaja prečudovito Gradiščansko, ki je znano po prečudoviti naravi in termah. Terme na Gradiščanskem nudijo storitve po meri in različne ponudbe. Ne glede na to, ali so v ospredju zdravje, fitnes in šport, družinska zabava ali pa se vse vrti okrog oddiha, uživanja in razvajanja v dvoje: v termah na Gradiščanskem boste zagotovo našli nekaj zase in si ponovno napolnili baterije ter osvežili življenjski duh v topli termalni vodi.

Ko pa boste imeli dovolj čofotanja, savnanja in masaž, se lahko odpravite še na sproščujoč zimski sprehod po nacionalnem parku Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel, na drsanje po Nežiderskem jezeru ali se s smučmi zapeljete po smučiščih v regiji Rosalia v osrednjem delu Gradiščanskega.

Burgenland, Gradiščansko, Avstrija.info, Turizem Avstrija | Avtor: Andreas Hafenscher Andreas Hafenscher

Tukaj boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji dobre hrane. Po aktivnostih v naravi se boste lahko ogreli in okrepčali v eni od gostiln ali odlikovanih restavracij ob klasičnih gradiščanskih jedeh, kot so cmoki Grammelknödeln, panonska ribja juha Halászlé, ali pa boste poskusili eno od številnih pikantnih in sladkih dobrot panonske kuhinje. 

Pohodi s krplji v Spodnji Avstriji

Turizem Avstrija, Austria.info | Avtor: Claudia Ziegler Claudia Ziegler

Zima v Spodnji Avstriji se vam bo pokazala s svoje najbolj harmonične strani. Tukaj, na severozahodu Avstrije, dopustnike namreč pričaka nadvse slikovita narava z zimskimi prizori, ki jemljejo dih. Zabavna in vesela doživetja, kot je pohod s krplji, napolnijo z energijo in ogrejejo srce. Kajti kaj je lahko lepšega, kot skupaj doživeti zabavne aktivnosti na snegu?

Regije Spodnje Avstrije nudijo več prečudovitih pohodnih poti, ki so primerne za premagovanje s krplji. Med najlepšimi so regije Mostviertel, Waldviertel in Wiener Alpen. In zakaj se odločiti za pohod s krplji? Ker je to zares edinstveno, nadvse idilično doživetje!

V regijah Spodnje Avstrije je na pohodu s krplji mirno in tiho. Sneg zaduši vse zvoke, krplji pa omogočajo pohodništvo čez zasnežene travnike in gozdove. Ob robu poti so vidne sledi zajca, ki je verjetno skakljal tukaj mimo ob iskanju hrane. Nizko zimsko sonce se blešči med jelkami in potopi gozd v skrivnostno svetlobo. Zimsko pokrajino boste doživeli na povsem nov način in si ustvarili spomine, ki se bodo v vas vtisnili za vedno.

Kulinarični užitek v kočah Zgornje Avstrije

Turizem Avstrija, Avstrija.info | Avtor: thecreatingclick.com thecreatingclick.com

Zgornja Avstrija je zagotovo vsem najbolj znana po prečudovitih smučiščih, ki pa jih ne odlikujejo le dolgi kilometri odlično urejenih prog, temveč tudi prijetne planinske koče, kjer vas bosta navdušila srčna gostoljubnost in vrhunska kulinarika. Ne glede na to, ali si boste privoščili pikantno polnjene cmoke, začinjene sirove testenine (Käsespätzle), hrustljav dunajski zrezek ali puhast cesarski praženec – po gibanju na svežem zimskem zraku avstrijski klasiki še posebej dobro teknejo!

V smučarskih kočah se srečujejo ljudje, ki ljubijo zimo: otroci in njihovi učitelji smučanja, družine, pari ali prijatelji, ki skupaj jedo in pijejo, se zbližajo in uživajo v svojem oddihu v Alpah.

Domačne izbe z nizkimi stropi – večinoma z lončeno pečjo na sredini – zaznamujejo pristne koče. Prijetno in udobno pa je tudi v novozgrajenih ali prenovljenih gorskih gostilnah. Tako tukaj kot tam ustvari les prijetno vzdušje. Terase s pogledom na zasneženi gorski svet so idealne za sproščanje zunaj.

Smučarska koča Lodge am Dachstein Krippenstein

Narezek s pogledom na Dachstein pričaka goste na sončni terasi koče Lodge am Krippenstein.

Smučarska koča Sonnalm

Na družinskem smučarskem območju Kasberg stoji koča Sonnenalm ob gorski postaji. Regionalne dobrote vam postrežejo v izbi in na veliki terasi.

Smučarska koča Zeishofalm

V pristni koči smučarske regije Dachstein West prihaja meso od kmetov iz Gosaua. Drobno narezanega in začinjenega ga uporabijo kot polnilo za cmoke.

Poskusite, uživajte in doživite Avstrijo

V celotnem prostoru Alp in reke Donave, od Gradiščanske do Predarlske, imajo številni inovativni ljudje s skupno vizijo poseben cilj − oplemenititi okusna in trajnostna živila iz regije, da bi lahko vi na svojih počitnicah v Avstriji popolnoma uživali. Zato ne odlašajte in si svoj nepozaben vikend oddih ali daljši dopust rezervirajte še danes!