Popotnik
4227 ogledov

7 bližnjih počitniških destinacij, ki bi jih izbrale družine

Murvica, Brač Profimedia
Saj veste tisto: ko so srečni otroci, so srečni tudi starši. In kdor je že poskrbel za svoje potomstvo, ve, da starši počitniške destinacije vselej izbiramo z mislimi na svoje najmlajše.

Načrtujemo tako, da se bo dovolj dogajalo, da bo plaža primerna, da ga po poti še kaj poučimo, navadimo na kakšen nov okus ter da se pobližje spozna vsaj z eno novo živalsko vrsto, če ne že s tujejezično govorečimi otroki. Morda boste iz spodnjih namigov našli kakšno destinacijo, vredno vaših malih sopotnikov.

1. KRANJSKA GORA

Potem ko boste šoloobveznim objasnili, da se obe besedi zapišeta z veliko začetnico, mlajšim pa da ne boste živeli na vrhu gore, se lahko lotite raziskovanja okolice. In ta res veliko obeta. Kolesa kar lepo na strehe, kot se za vsakega poštenega Slovenca spodobi. Družinska kolesarska pot, ki pelje od Jesenic do Belopeških jezer na italijanski strani, je namreč slikovita in nezahtevna. Za marsikaterega malčka je bila to prva "kolesarska tura".

Na prvi »polet« pa vabi Zip-line Planica, z malo sreče pa bo odprt tudi vetrovnik v osrednji planiški zgradbi. Na letnem sankališču in tubah Besna Pehta si boste še bolj razkuštrali frizure.

Vabijo pa vas kar 4 pravljične dežele: Kekčeva, Škratova, Rajže po poteh triglavskih pravljic ter Orientacijski park pri Bedančevem domu. V mestecu najdete še veliko kotičkov za "chillanje", otroško igro ter športne aktivnosti, v okolici pa krasnih sprehajalnih poti in točk, kjer boste starši našli največ miru: jezero Jasna, potočne "plažice", velike zelene površine … Počitnice v hribih so zakon!

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

2. TERME OLIMIA

Zlato medaljo za srečo otrok vseh starosti podeljujemo kopališču Termalija Family Fun. Pleničkarji bodo lopatkali v bazenčku z mivko, večji pa se bodo resno spoprijeli s tobogani in plezalno steno. Ne sanjajte o popoldanskem počitku na ležalnikih, ker je iz video-igralnice in 7D kina slišati preveč smeha. Poldnevni izlet v Olimje bo postregel z živalskim cesarstvom na Jelenovem grebenu in nakupom "žaubic" v stari samostanski lekarni.

Pri otrocih pridobljen certifikat zdravilnosti ima tudi čokolada, zato se sprehodite še do čokoladnice. Tako podkrepljenih vas zagotovo ne bo strah čarovnic v Deželi pravljic in domišljije.

Sledi očka-pavza pri Halerju na zelenem pivu, za katerega se bo odkupil z vožnjo z vlakcem po Podčetrtku. Sicer pa širša regija ponuja zalogaj doživetij za ves teden: Muzej na prostem v Rogatcu, grad Podsreda, raziskovanje Kozjanskega, Rogaška Slatina s steklarno in Aninim dvorom … Priznajte, da smo lahko srečni, da imamo terme kot na dlani!

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

3. POREČ

Za bivanje v Istri smo izbrali Poreč, ker ima veliko izbiro nastanitev in vrhunsko poskrbi za športnike. In čeprav ima Poreč čudovite staromestne uličice, polne utripa, imamo mi z družinami še druge načrte. Notranjost Istre je namreč prava zakladnica adrenalinskih, kulinaričnih in drugih doživetij.

Za začetek preizkusite tobogane v vodnih parkih Aquacolors in Istralandia. Dinozavri so pustili sledi na rtu Kamenjaku, kjer je zrasel tudi park Dinozavrov, tisti bolj zabaviščne sorte – Dinopark, pa se nahaja na vstopu v Vrsar in ga s ceste ni mogoče spregledati.

Adrenalinskih parkov ne manjka: Umag, Sky Fox Poreč, Glavani, Jangalooz Fažana, Pula in Medulin ter Zip-line Pazinska jama. A le najbolj pogumni boste obiskali Vampirski muzej v Kringi. Poldnevni izlet v Jamo Baredine in na "Traktor story" bo prinesel še človeško ribico in kup lokalnih dobrot. Otroci obožujejo tudi ladijski izlet na ZOO Safari Brioni, s snorklanjem na podvodni učni poti v zalivu Verige. Največji hrvaški Akvarij Pula se nahaja v trdnjavi Verudela.

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

4. BIOGRAD NA MORU 

Pod borovci obalne promenade ponuja Biograd vodne športe in zabavo plaž Soline in Dražica. In čeprav mesto poleti utripa v turističnem ritmu, se nedaleč proč razteza raj za ribiče in ornitologe – Vransko jezero. Izlet z daljnogledom bo prava pustolovščina.

Sicer pa se boste težko izognili obisku Fun Parka Biograd, saj bodo otroci že od daleč zagledali vlakec smrti in veliko kolo. 24 atrakcij v deželah Gusarsko mesto, Divji zahod in Vesolje čaka na male adrenalinčke. Sicer pa kakšen večerni sladoled v Zadru postreže še z Morskimi orglami, Pozdravom soncu, Muzejem iluzij in Naravoslovnim muzejem.

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

5. BRAČ 

Brač, otok vetra, kulture in avanture, poleg Zlatega rta v Bolu slovi tudi po peščenih plažah Supetra. Po arhipelagu bosta imeli najlepši razgled z Vidove gore, ki je tudi najvišji vrh hrvaških otokov. Še en treking, vreden vsake kaplje znoja, je pohod na veličastni samostan Pustinja Blaca s prebivališči v sklani votlini.

Otroke lahko navdušite tudi s kamnoseško zgodbo kamna, ki krasi celo Belo hišo. Kar 20 teniških igrišč Bola in njegov božanski maestral pa tja razen ljubiteljev dobre hrane in pijače vabijo tudi športnike. Ja, Hrvaška bo res vedno "naše morje".

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

6. ZAKINTOS

Benečani so mu rekli "Roža vzhoda". Njegovo temno mediteransko rastje se lepo ujema z turkiznimi plažami in modrino poleti praviloma vedno vedrega neba. Ima namreč največ sončnih dni med vsemi gršimi otoki. Otroci si najbolj zapomnijo zgodbe o želvicah Caretta caretta. Gre za prave še živeče dinozavre, katerih število hitro upada, zato so zaščitene.

Plaže so fantastične, precej različne, najbolj slavna pa je seveda Zaliv tihotapcev z znamenito razbitino ladje. Vodni parki so vselej visoko cenjeni pri najmlajših – tudi teh ne manjka. Če vse skupaj nadgradite še s kopalnim izletom z ladjico, bo to za vso družino bogato družinsko doživetje. Grške počitnice so lahko res slikovite!

Sonček | Avtor: Sonček Sonček

7. HURGADA

Faraonske počitnice so bile vedno obarvane športno. Koralni grebeni Rdečega morja so velikanski akvarij brez vstopnine, za katerega so dovolj že maska in plavutke. Potapljači, kajtarji in surferji najdejo tukaj svoj raj, raziskovalnim avanturistom pa tudi ni treba prav daleč po vzdihe ob zgodovinskih spomenikih.

A tudi za čisto navadne družinske počitnice znotraj resorta je Hurgada  prava odločitev, saj prijaznost domačinov ne pozna meja, hrana je fantastična, hoteli pa imajo bogato infrastrukturo in so pravzaprav mesta v malem. Kar nekaj je vodnih parkov s tobogani, kjer adrenalin kar »šprica« iz malih in velikih otrok. Zagotovo gre za destinacijo, ki osreči vse družinske člane.

Sonček | Avtor: Sonček Sonček