Popotnik
6949 ogledov

Aljažev stolp bodo odpeljali v dolino, kopije ne bodo postavili

triglav
1/2
Žurnal24 main
Aljažev stolp že vse od postavitve leta 1895 stoji na vrhu Triglava, zato je nujna sanacija.

Po 123 letih bodo ta simbol slovenstva zaradi sanacije prvič prepeljali v dolino. Vrh Triglava bo predvidoma sameval tri tedne, in sicer jeseni po koncu letošnje planinske sezone ali pa pred začetkom nove sezone prihodnjo pomlad.

Celovito sanacijo Aljaževega stolpa v dolini strokovnjaki načrtujejo že nekaj časa, sedaj pa so projekti pripravljeni in na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki od lanskega leta upravlja s tem kulturnim spomenikom državnega pomena, čakajo le še na odločbo ministrstva za za kulturo, da steče realizacija projekta.

Čakajo na odločbo ministrstva

Kot je za STA povedal Martin Kavčič iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je vodil pripravo konservatorskega načrta, načrtujejo prevoz stolpa s helikopterjem v dolino sredi septembra. Če bi na odločbo ministrstva zaradi trenutnega političnega vakuuma čakali dlje časa ali če vreme ne bi bilo primerno, pa so za rezervni termin izbrali prihodnjo pomlad.

Sanacija bo predvidoma trajala tri tedne. "Tendenca je, da bi bil stolp zaradi pomena, ki ga ima, v dolini čim manj časa," je poudaril Kavčič. Celoten projekt, ki vključuje tudi prevoz s helikopterjem, naj bi stal do 50.000 evrov, za obnovo stolpa pa bodo poskrbeli strokovnjaki restavratorskega centra in Narodnega muzeja Slovenije. 

Strelovoda nima že 50 let

"Obnova je potrebna, ker je stolp v slabem stanju in doslej še nikoli ni bil temeljito restavriran," je povedal Kavčič in pojasnil, da v preteklosti stolp ni imel jasnega upravljavca, zato so ga po najboljših močeh sanirati tisti, ki so se čutili za to poklicane. Poškodb niso sproti odpravljali, tako na primer ob udaru strele niso ponovno napeli jeklenic, strelovoda pa ni že 50 let.

Sedaj se na stolpu kažejo tudi poškodbe konstrukcijske narave, saj je zgornji del že precej ukrivljen. Šele ko se bodo lotili dela, pa bodo videli, v kakšen stanju je pločevina, ki sestavlja plašč. V preteklosti je bila namreč že tolikokrat pobarvana, da ni jasno, kakšna je pod vsemi nakopičenimi nanosi barv. V dolini bodo barvo odstranili, preverili, kakšen je osnovni material, ga sanirali in ga znova pobarvali, kot je sedaj. Ob tem bodo skušali ohraniti čim več prvotnega materiala.

"Stolp bomo ponovno spravili v dobro kondicijo," je zagotovil Kavčič, ki računa, da bo na vrhu Triglava nato lahko vetru, snegu, dežju in drugim vplivom kljuboval vsaj še toliko časa kot do sedaj oziroma najmanj sto let. O nujnosti celovite sanacije so sicer govorili že nekaj let, predvsem po začetku promocije ohranitve Aljaževega stolpa ob njegovi 120-letnici, ki se je je lotil Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije.

Kopije ne bodo postavili na vrh Triglava

Za potrebe filma in razstave Aljažev stolp - ta pleh ima dušo je bila izdelana tudi kopija Aljaževega stolpa, ki je restavratorjem med drugim služila v študijske namene. Ta kopija je sedaj v skladišču Narodnega muzeja Slovenije, v času restavriranja pravega stolpa pa je ne bodo postavili na vrh Triglava, saj ne želijo vzpostaviti nekega shizofrenega stanja. Aljažev stolp je vendarle samo eden.

O sanaciji stolpa bodo spregovorili tudi na bližajočih se 26. Aljaževih dnevih, ki jih Turistično društvo Dovje - Mojstrana tradicionalno pripravlja konec avgusta v počastitev župnika Jakoba Aljaža, ki je s postavitvijo stolpa na najvišji vrh opozoril na slovenski prostor. Aljaževi dnevi bodo potekali prihodnji konec tedna ob obletnici postavitve stolpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Onlytime 22:26 19.avgust 2018.

    Upam, da ga bodo po restavriranju vrnili na svoje mesto, saj je svetovno znan.

  • Piper_Freycinet 16:15 19.avgust 2018.

    Boljša ponudba ... Moja zadnja plača za Google 8000 € za delo 18 ur na teden na spletu. Sem se pridružil tej službi pred 2 meseci in zaslužil 27.386 € v zadnjem mesecu tega dela. Preprosto in enostavno opraviti delo ...prikaži več in zaslužek je ogromen. Tudi tisti, ki so novi, lahko zlahka zaslužijo 200 evrov na uro in dobički so lahko sčasomaa šee večji ... Torej sem začel....... ➤➤➤ ➤➤➤➤➤ www.Internet43.Com

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 13:28 19.avgust 2018.

    Odlična priložnost za fotografijo, kjer kovinski stolp na original podstavku nadomestiš z ljudmi (npr. v krogu z dvignjenimi rokami v stožec). Z ljudmi ponazoriš siceršnjo simboliko stolpa.