Popotnik
89 ogledov

Ana Desetnica v Ljubljani: Danes gradbišče, jutri gledališče

Ana Desetnica že razigrala ulice Bojan Okorn
V Ljubljani so se pojavile težave.

Karavana Ane Desetnice je letos popotovanje začela v Mariboru, od srede do sobote pa se s konceptom Mesto, moja dnevna soba ustavlja v Ljubljani. Organizatorji iz Gledališča Ane Monro opozarjajo obiskovalce, da zaradi nedokončanih del na Gosposvetski cesti ne bo možna zapora Slovenske ceste, zato bodo predstave izvedene na novih prizoriščih.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor festivala Ana Desetnica Goro Osojnik, jih bo ob izvedbi Ane Desetnice v Ljubljani vodil moto: "Danes še gradbišče, jutri že gledališče." Težava je namreč v tem, da so bili organizatorji festivala pred tednom dni obveščeni, da predvidene zapore Slovenske ceste, kjer bi letos še nadgradili že lani vpeljani koncept dnevne sobe, zaradi nedokončanih del na Gosposvetski ne bodo mogli izpeljati.

Osojnik je povedal, da so za pomoč prosili župana Mestne občine Ljubljana (Mol) Zorana Jankovića, ki jim je sicer podporo izrekel že v začetku leta, ko so pri Gledališča Ane Monro izgubili pravico do sofinanciranja s strani ministrstva za kulturo. Udeležil se je tudi njihovega prvega "friendraising" dogodka in jim namenil donacijo. V gledališču tudi ob Ani Desetnici vse, ki jih želijo podpreti, pozivajo k donacijam za t.i. Anine nove čevlje.

Janković je idejo organizatorjev Ane Desetnice, da festival "preselijo" na že prenovljeni (a za promet še zaprt) del Gosposvetske ceste, na njihovo veliko veselje podprl. Tako bodo dogodki, ki so napovedani na prizorišču Pošta, potekali pred cerkvijo, prizorišče Nebotičnik bo po novem pred hotelom Lev, prizorišče Konzorcij pa bo locirano v Argentinski park, kjer že nekaj dni stoji prepoznavni rdeči gledališki šotor, ki je v času ogrevanja pred festivalom od četrtka že sprejel prve obiskovalce.

V že pred časom natisnjeni programski knjižici navedeni urniki bodo po besedah Osojnika držali, le prizorišča bo treba poiskati, pri čemer bodo organizatorji obiskovalcev seveda pomagali, tudi s scenografijo. Glede na to, da Ana Desetnica že leta vabi na odkrivanje in oživljanje novih prostorov v mestu, je bil Osojnik vesel, da bodo tokrat, sicer po sili razmer, a vendarle, festival izpeljali na lokaciji, ki jo bodo uradno odprli šele ob sklepu Ane Desetnice v prestolnici.

Producentka in sosnovalka programa letošnje izdaje Ane Desetnice Polona Prosen je povedala več o konceptu Mesto, moja dnevna soba: "Prizorišča festivala bi radi spremenili v prostor druženja. Obiskovalce vabimo, da se ustavijo z nami, se usedejo in tudi kaj naredijo." Za petek so denimo zasnovali piknik, ki ga bodo zaznamovale delavnice, obiskovalce pa vabijo, naj kaj pripravijo, v kolikor zmorejo za več ljudi, in hrano prinesejo s seboj z namenom, da jo podelijo z ostalimi udeleženci sproščenega druženja v parku. K organizaciji piknika se pridružujeta tudi restavracija Slovenska hiša ter trgovina Robin Food.

Program festivala tvorijo predstave mednarodnih skupin iz vse Evrope. Dogajanje se v Ljubljani začne že v sredo ob 18. uri z več predstavami in se bo raztegnilo v pozne večerne ure. Zaradi premikov vsled menjav festivalskih lokacij pa bo veliko odprtje festivala na sporedu v četrtek z ognjeno predstavo Zadnja simfonija v izvedbi nizozemsko-francoske skupine Cie. Doedl pred Dijaškim domom Tabor.

Že drugo leto bodo v sklopu festivala podelili nagrado urbana Ljubljana, ki je bila lani mednarodna, letos pa bo namenjena slovenski skupini. Za nagrado se poteguje deset predstav, o najboljši bo odločila mednarodna žirija.

Ana Desetnica je oziroma še bo letos poleg Maribora in Ljubljane obiskala tudi Krško, Novo Gorico, Ilirsko Bistrico, Šoštanj, Novo mesto, Sežano, Celje in Škofjo Loko. S predstavo bo v okviru Primorskega poletnega festivala v četrtek gostovala tudi v Ankaranu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.