Popotnik
13170 ogledov

Bohinj: Zaživel nov butični hotel, namenjen le odraslim

Bohinj Profimedias
V Bohinju je zaživel nov butični hotel, ki je prve goste začel sprejemati v petek.

Bohinjski hotel z najdaljšo tradicijo, ki bil je zadnjih 20 let zapuščen in je klavrno propadal, je doživel celovito rekonstrukcijo in ponovno oživitev. Butični hotel, ki je namenjen le odraslim in nosi ime Hotel Sunrose 7, je uredil direktor bližnjega Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, prve goste pa je začel sprejemati v petek.

Objekt, ki je spomeniško zaščiten kot kulturna dediščina, je leta 1890 zgradil Janez Markeš. Njegov hotel je v Bohinju, ki je po odprtju železniške proge Dunaj - Trst v začetku 20. stoletja doživljal pravi turistični razcvet, užival sloves najboljše namestitve. Med drugim je gostil tudi člane avstro-ogrske kraljeve družine.

Po vojni so se začele težave. Leta 1967 je v njem zaživela gostilna Črna prst, vendar pa turistični objekt ni nikoli več dosegel svoje prvotne slave. Objekt so pozneje želeli preoblikovati v apartmaje, čemur pa občina ni bila naklonjena. Konec 90-ih let prejšnjega stoletja je več kot sto let stara avstro-ogrska vila začel klavrno propadati in je bila vrsto let naprodaj.

129-letna tradicija s pridihom sodobnosti

Čokl se je za nakup in oživitev hotela odločil zaradi neponovljive zgodbe objekta. Gre namreč za bohinjski hotel z najdaljšo tradicijo. Tri leta je bil sicer od njega starejši hotel v bližini jezera, ki pa je bil kmalu po vojni porušen. Kot je za STA pojasnil Čokl, je bila zgodba ključni vzvod za investicijo, pomembna pa je tudi bližina vse obstoječe infrastrukture Bohinj Eco Hotela, kar prinaša veliko sinergijskih učinkov.

Vrednost celotne investicije je znašala okoli 2,5 milijona evrov. Kot je povedal Čokl, so pri rekonstrukciji sledili zahtevam zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tako butični Hotel Sunrose 7 združuje 129-letno tradicijo s pridihom sodobnosti. Ohranjene so členitve fasade, osnovni stavbni volumni in gradbeno-okrasni elementi, kot na primer ročno kovana ograja z ornamenti.

V treh etažah je 18 dizajnerskih sob, opremljenih z unikatnim masivnim pohištvom lokalnega izvora ter s talnim in stenskim gretjem. Kopalnice so moderno zasnovane in nudijo certificirano organsko kozmetiko, brisače in ostalo hotelsko perilo pa je izdelano iz okolju prijaznega bombaža. Slap Savica je snovalce navdihnil, da so v kraljevi suiti namestili prvo doživljajsko prho v Sloveniji z multisenzoričnimi vodnimi efekti, ki pričarajo občutke, kot pod slapom.

Pritličje predstavlja večji odprt prostor s knjižnim kotičkom, lobijem in recepcijo, v kletni etaži pa je vinska klet s kotičkom za žgane pijače. Na več kot 1000 kvadratnih metrov velikem vrtu s teraso so zunanje kurišče, gredice za domače dišavnice in hotel za žuželke. Pod krošnjami zaščitenega 100-letnega kostanjevega drevoreda pa je srce zgodovinskega objekta - tradicionalna kavarna z izbrano ponudbo lokalnih sestavin.

Uvedli digitalni detox koncept

Kot je pojasnil Čokl, je pri zasnovi koncepta pomagalo kar 30 strokovnjakov iz 28 držav. S hotelom so želeli ponuditi nekaj posebnega, zato so oblikovali hotel samo za odrasle, kakršnih v Sloveniji doslej praktično ni bilo. Uvedli so tudi digitalni detox koncept. Tako v objektu ni nobene televizije, telefona ali drugih digitalnih medijskih pripomočkov, saj promovirajo druženje, branje knjig in poslušanje narave ter izkustvena doživetja Bohinja.

Direktorja Turizma Bohinj Klemena Langusa veseli, da investicije v turističnem gospodarstvu v zadnjih letih sledijo viziji razvoja destinacije z zavedanjem občutljivega naravnega okolja in bogate kulturne dediščine. Langus pozdravlja oživitev kulturne dediščine z upoštevanjem njene zgodbe in dodaja, da bo novi hotel kot oaza odmika od digitalnih motilcev naše pozornosti pomembna pridobitev za Bohinj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec1575 22:33 22.september 2019.

    Dočakali smo vrhunsko ponudbo za srednji in srednji visji razred. Bravo.

  • Laznivi 15:10 22.september 2019.

    Koncno ne bo vec potrebno trpeti teh kricavih zlatih sonckov pa mimi pa ati...

  • Skipi 11:58 22.september 2019.

    Zunanjost zgleda res hudo..