Popotnik
581 ogledov

Otrok naj ima priložnost, da sprašuje

Mesto knjige v Novi Gorici Rebeka Bernetič
Največja moč festivala: "Uživanje v kulturnem dogodku ni nekaj, kar bi morala publika prej načrtovati ali plačevati, ampak jih enostavno doleti. Na ulici, zastonj."

Središče Nove Gorice je bilo minuli teden v znamenju knjige, saj se je odvijal četrti knjižni festival Mesto knjige. Gre za največji literarni dogodek na Primorskem, ki ga je letos tematsko povezovala voda. 

Na festivalu so se s številnimi gosti poglabljali v vodo kot vir življenja in navdiha, vodo kot povezovalko in, nenazadnje, vodo kot vedno večji politični problem. Navdihujoče pogovore s književnicami in književniki so spremljali koncerti, performansi, predavanja, sprehodi, okrogle mize, razstave in delavnice ter, seveda, knjižni sejem. Festival je organiziralo Društvo humanistov Goriške, podpirata ga Mestna občina Nova Gorica in Javna agencija za knjigo RS.

Voda bi morala biti nekaj enostavnega, pa ni

Predsednik Društva humanistov Goriške Miha Kosovel nam je med drugim zaupal tudi, zakaj so izbrali prav vodo.

Kakšen je odziv na dogodke, ki ste jih pripravili?
Odziv je dober. Seveda obstaja stalno jedro obiskovalcev, ki festivalu zvesto sledi že od nastanka, še posebej pa smo ponosni na nove obraze, ki jih je vsako leto več. Festival, ki se v veliki meri odvija zunaj, na ulici, je bil namenoma tako zasnovan, da lahko vsak mimoidoči postoji ob literarnem odru ali posluša nekaj skladb nastopajočih glasbenikov. Uživanje v kulturnem dogodku torej ni nekaj, kar bi morala publika prej načrtovati ali plačevati, ampak jih enostavno doleti, na ulici, zastonj. Ravno v tej spontanosti je največja moč našega festivala.

Barcode DJs na Mostovni. Jakub Pišek in Beata Kolbašovska V Sloveniji Popotnik Edinstveno: iz galerij na festival

Kakšen pa je odziv s strani mladih?
Mladi so ponavadi posebej navdušeni nad koncerti, ki jih izvaja res pester nabor izvajalcev. Vsako leto se potrudimo pripeljati glasbenike, ki so kvalitetni, imajo nek svoj prepoznaven stil, a redko nastopajo na Goriškem. Študentom pa je všeč strokovna literatura po ugodnih cenah. Zlasti področje humanistike je v Novi Gorici težko dostopno, naš sejem se trudi vsaj za nekaj dni odpraviti ta primanjkljaj.

Kako lahko po vašem mnenju otrokom najbolj približamo knjige, jim vzbudimo ljubezen do knjige?
To je vprašanje brez enostavnega odgovora. Ampak poskusimo. Ljubezen do knjig, do branja, je skoraj zagotovo povezana z radovednostjo. Če ima otrok priložnost, da raziskuje, da lahko postavlja vprašanja, ga bodo bolj zanimali tudi svetovi, ki jih odpirajo dobre knjige. Branje tako ni nadležna obveza, ampak raziskovanje z domačega kavča. Seveda, knjige morajo biti otrokom na voljo. Poleg tega, da so knjige doma, pa ne na polici, ampak v rokah, je pomemben tudi stik med mladimi bralci samimi. Da lahko o prebranem debatirajo z nekom podobne starosti in interesov. Tukaj lahko veliko naredijo knjižnice in knjižni festivali.

Kaj je rdeča nit letošnjih dogodkov?
Rdeča nit letošnjih dogodkov je voda, ki bi morala biti nekaj enostavnega, pa ni. Vodo vsa živa bitja potrebujejo za preživetje, a samo pri ljudeh je voda tudi simbol. Z raziskovanjem te simbolnosti se ukvarja naš letošnji festival.

anja.scuka@zurnal24.si