Popotnik
309 ogledov

Edinstveno: iz galerij na festival

Barcode DJs na Mostovni. Jakub Pišek in Beata Kolbašovska
1/2
Zavod BridA
Takšne projekte in umetnike, ki jih predstavljajo v sklopu festivala R.o.R., je mogoče sicer videti le v galerijah in muzejih večjih mest.

Minuli teden smo bili na goriškem priča festivalu R.o.R., skozi katerega Zavod BridA že vrsto let organizira dogodke sodobnih in intermedijskih umetniških praks. Gre za dogodke z večletno kontinuiteto, na katere BridA vabi tako mednarodne kot tudi domače ustvarjalce, ki v Šempasu gostujejo dlje časa.

"Letošnja edicija je bila za nas zelo zanimiva, saj smo se na povabilo Mestne občine Nova Gorica v sklopu festivalskega leta Nova Gorica – Mesto kulture 2019 in v luči kandidature za Evropsko prestolnico kulture GO! 2025 z večjim delom dogodkov preselili s podeželja tudi v mesto," so nam zupali organizatorji.

R.o.R je pod okriljem zavoda BridA po njihovih besedah nastajal skozi leta v sklopu rezidenčnega programa, ki ga vodijo v Šempasu. Izhodiščna ideja je bila, da bi poskušali približati sodobno umetnost ljudem, ki pravzaprav takšnih dogodkov niso vajeni obiskovati in jih ne poznajo.

Projekte in umetnike, ki jih predstavljamo v sklopu festivala, je mogoče videti le v galerijah in muzejih večjih mest. V zadnjih desetih letih smo tako uspeli gostiti kar nekaj umetnikov s področja intermedijske umetnosti in ustvariti nadvse zanimivo vzdušje med vsemi sodelujočimi na dogodkih.

Zavod BridA

Dodajajo, da so s festivalom zelo zadovoljni, predvsem zaradi tega, ker se je mestna občina z letošnjim letom odločila več investirati v kvalitetne umetniške programe.

Naraščanje interesa

Pri snovanju programa so organizatorji poskušali zaobjeti čim širše področje ustvarjalnosti, tako skozi dogajanja, performanse, delavnice, predavanja ter filmski in glasbeni večer: "Povabili smo umetnike, ki s svojimi projekti kritično analizirajo stanje sodobne družbe in publiki dajejo v razmislek kočljive družbeno socialne tematike. Nekaj zanimivih mogočih smernic za prihodnost nam je odstrl Vuk Ćosić med predavanjem v Šempasu."

Pravijo, da je na dogodke prihajalo raznoliko občinstvo.

Vsakdo je v tistem, kar je obiskal, našel tisto nekaj, kar ga je zelo navdušilo. Prav po vsakem dogodku so si ljudje vzeli čas in se pogovarjali z avtorjem projekta, kar je zelo dober pokazatelj naraščajočega interesa za tako specifično področje, kot je sodobna in intermedijska umetnost. 

Zavod BridA

V umetniški performans Hodi.Ti avtorjev Irene Pivka in Braneta Zormana so vključili tudi ranljive skupine, kot so Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih, ki so bili nad projektom zelo navdušeni.

Hodi.TI v Borovem gozdičku Irena Pivka in Brane Zorman | Avtor: Zavod BridA Zavod BridA