Popotnik
2972 ogledov

Brezčasna in estetska tehnika gradnje

Festival Kraška gmajna
1/3
Festival Kraška gmajna
Suhi zidovi so se izkazali za čvrsto gradbeno konstrukcijo, ki bo preživela marsikatero današnjo gradnjo.

V aprilu se na Krasu nadaljuje 4. Festival kraška gmajna, festival naravoslovnega in dediščinskega turizma. "Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi," opisujejo organizatorji festivala, javni zavodi s celotnega Krasa.

Pojasnjujejo, da želijo s festivalom vzpodbuditi zanimanje za spoznavanje te izjemne biotske pestrosti in kulturne dediščine, znanstvenega udejstvovanja in ustvarjalnosti.

Ponudba kraške gmajne je velika, zato je festival sestavljan iz dveh sklopov, spomladanskega in jesenskega. V spomladanskem ciklu festivalskih dni, od 25. aprila do 2. junija, se bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki.

Festival Kraška gmajna | Avtor: Festival Kraška gmajna Festival Kraška gmajna
Posvečeno suhi gradnji

"Veščina suhozidne gradnje je bila konec leta 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Z namenom počastitve in predstavitve pomena suhozidne gradnje za kulturno in naravno krajino Krasa posvečamo spomladanski cikel Festivala tej dediščini," pojasnjujejo organizatorji.

Otvoritveni dogodek Festivala kraška gmajna bo posvet: Suhi zid = naša identiteta = UNESCO dediščina, ki bo v četrtek 25. 4. ob 17.00 v Mladinskem hotelu Pliskovica na naslovu Pliskovica 11, Dutovlje.

Veščina suhozidne gradnje je bila konec leta 2018 vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva: "Zlaganje kamenja na suho brez uporabe veziva je osnovna in prvobitna tehnika gradnje na Krasu. Tovrsten način gradnje je posledica in rezultat boja za preživetje kraškega človeka na kamnitem območju vse od prazgodovine naprej. Suhi zidovi so se izkazali tudi kot čvrsta gradbena konstrukcija, ki bo preživela marsikatero današnjo gradnjo."

Kljub izgubljanju uporabne vrednosti suhih zidov pa ne gre spregledati estetskega vidika, zaradi katerega je kraška krajina tako privlačna in predstavlja enega od njenih potencialov za turizem. Kraški suhi zid in kraška krajina si nedvomno zaslužita, da ju ohranjamo, varujemo in ščitimo pred človekom za človeka.

Tokratno omizje bodo zasedle zanimive gostje, ki nam bodo predstavile različne vidike trajnostnih pristopov prepletanja kulturne, nesnovne in naravne dediščine suhozidne gradnje.

Prvi festivalski vikend, ki bo 27. in 28. aprila, bodo vstopili z vodenim ogledom gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu. V soboto bosta na Gradu Štanjel na ogled razstavi Natečaj kraška hiša, po kateri sledi voden ogled Štanjela ter potujoča razstava Living Landscape – Živa krajina Krasa, ki se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti.

V nedeljo sledi začetna delavnica obnove suhozidne hiške pri Coljavi pod mentorstvom mojstra suhozidne gradnje.

Drugi festivalski vikend 4. in 5. maja bodo v soboto nadaljevali v kraški vasici Kosovelje z odkrivanjem veščine in tehnike suhe zidne gradnje in obnove dela vaškega suhega zidu: "Po napornem delu se bomo zasluženo okrepčali s pravo kraško »marendo«."

Nedeljski program je posvečen malim radovednežem, ki bodo skupaj s starši spoznavali metulje in živalstvo v kraških suhih zidovih ter odkrivali identiteto krajine, ki so jo gradile in zapustile generacije prednikov.

Tretji festivalski vikend (10. in 12. maja) bodo v petek zjutraj začeli v Famljah z obnovo suhega zidu, s čimer se boste naučili prastarih znanj gradnje suhih zidov. Po koncu delavnice sledi zaslužena malica.

V nedeljsko festivalsko jutro se boste sprehodili po poti krasoslovja in naravoslovja. Botanični sprehod po Divaškem Krasu vas bo popeljal mimo mogočne udornice Risnik in treh spodmolov, večjih dolin in Divaške jame. Ob povratku pred Muzej slovenskih filmskih igralcev sledi malica.

Četrti festivalski vikend (18. in 19. maja) boste lahko začeli pred Sprejemnim centrom Parka Škocjanske jame, od koder se boste z električnimi kolesi podali po poteh med suhimi zidovi. Obiskovalcem bosta cel vikend na voljo brezplačni razstavi plazilcev in metuljev.

Če občutite strah ali odpor do kač, kuščarjev ali drugih gomazečih živali in bi se tega radi znebili, potem je delavnica odpravljanja predsodkov, ki bo potekala tako v soboto kot nedeljo, kot nalašč za vas.

Festivalska sobota se bo zaključila s predavanjem, ki bo obiskovalcem približalo življenje plazilcev. Pisana nedelja se bo pričela s sprehodom v svet dnevnih metuljev Krasa, vikend pa bodo zaključili pozno v noč z delavnico spoznavanja nočnih metuljev Krasa.

Festival Kraška gmajna | Avtor: Festival Kraška gmajna Festival Kraška gmajna
Peti festivalski vikend (25. maja) se boste lahko podali na voden sprehod po drevoredih lipiškega posestva in po bližnji kraški gmajni med kamnitimi zidovi: "Med prijetnim druženjem nas bo pot vodila do jame Vilenice, kjer nas bodo vodniki Jamarskega društva Sežana popeljali v čarobno kraško podzemlje. Tako bo pohod povezal dve unikatni doživetji: pomladno doživetje prve kobilarne z lipicanci na svetu in izjemno lepoto Vilenice, prve turistične jame v Evropi."

TIC: Cerkniško jezero Popotnik Ob Cerkniškem jezeru se je že začelo ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.