Popotnik
6510 ogledov

Brezplačni prevozi do Bohinjskega jezera in planine Blato

Bohinjsko jezero Profimedia
V občini Bohinj bodo tudi letošnje poletje v podporo trajnostni mobilnosti organizirani posebni linijski prevozi potnikov z bolj oddaljenih parkirišč do Bohinjskega jezera ter do planine Blato.

V občini Bohinj je iz leta v leto več turističnega obiska. Po eni strani to prinaša veliko pozitivnih učinkov za lokalno skupnost in širše, po drugi strani pa zaradi vse večjih obremenitev prihaja do težav, ki zahtevajo smiselne rešitve in upravljanje. Med njimi posebej izstopajo težave, povezane s prometom in dostopnostjo, opozarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO).

V najbolj obremenjenih časovnih obdobjih prihaja do težav že s samo dostopnostjo do Bohinja, na najbolj obiskanih točkah pa se občina srečuje z velikimi pritiski na površine za mirujoč promet. To vodi v težave, kot so zastoji, nepravilno parkiranje, zmanjšana prometna varnost, negativni vplivi na okolje, prostor, podobo krajine ter nezadovoljstvo obiskovalcev in občanov.

"K reševanju teh težav pristopajo z različnimi ukrepi, tako infrastrukturnimi kot mehkimi. Eden izmed teh ukrepov so v poletni sezoni 2018 uvedeni organizirani posebni linijski prevozi potnikov z bolj oddaljenih parkirišč do Bohinjskega jezera ter do planine Blato," opisujejo. 

 

Ukrepi so se dobro prijeli

V letu 2020 so se posebni linijski prevozi potnikov izvajali na osmih relacijah v obdobju od 20. 6. do 27. 9. Za zagotavljanje občasnih prevozov je v letu 2020 Občina Bohinj namenila 120.000 EUR, za uporabnike pa so bili prevozi brezplačni. Na vseh osmih relacijah je bilo prepeljanih 53.645 potnikov (v letu 2019: 49.948). Prav vse večja uporaba brezplačnih prevozov kaže na to, da so se ukrepi dobro prijeli in imajo dobre učinke.

Kot prispevek k trajnostni mobilnosti bo v letu 2021 v Bohinju vozilo sedem linij organiziranih prevozov z večjih parkirišč (P+R) in vasi ter ena linija avtobusa Hop-On Hop-Off.

Brezplačni prevozi do Bohinjskega jezera oz. Ukanca, planin Blato, Vogar in Voje bodo na voljo od 19. 6. do 26. 9. 2021, in sicer v juliju in avgustu vsak dan, v juniju in septembru pa ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih. Novost je prevoz s parkirišča Ribčev Laz (Kristal) do križišča Vogar−Blato, ki se bo izvajal kot prevoz na klic. Novi sta tudi liniji iz Srednje vasi (Senožet) do Planinske koče na Vojah ter do parkirišča na Vogarju.

Iz Bohinjske Bistrice do Soriške planine bo vozil brezplačen avtobus ob torkih in petkih v juliju in avgustu, do Rudnega polja na Pokljuki pa v okviru projekta VrH Julijcev avtobus Hop-On Hop-Off, in sicer vsak dan od 19. 6. do 14. 9. 2021. Na obeh avtobusih bo možen prevoz koles. Vozni redi so vezani na prihode in odhode vlakov ter rednih avtobusnih linij, možno je tudi prestopanje med posameznimi linijami.

Več informacij o voznih redih je na voljo na spletni strani www.promet.bohinj.si

Poleg brezplačnih prevozov bosta v poletni sezoni vozili do planinskih izhodišč še dve redni plačljivi liniji avtobusnega prevoznika Arriva, in sicer iz Bohinjske Bistrice do slapa Savica in iz Škofje Loke, Železnikov, preko Soriške planine do Ukanca.