Popotnik
84550 ogledov

Opozorila Hrvatov. Brezskrbno plavanje se lahko spremeni v nočno moro

Plaža Profimedia
Največ so jih opazili v zahodni Istri.

Še pred vrhuncem sezone je v Istri mnogo turistov, na katere poleg vročine prežijo tudi številne nevarne meduze, ki povzročajo pekoče opekline. Trenutno so največ nevarnih kompas meduz opazili v zahodni Istri.

Njihove lovke lahko zrastejo do enega metra, v stiku s kožo pa povzročijo pekoče opekline, posledice pa so na koži vidne še dolgo časa. "Vzela je meduzo in jo stisnila. Ko jo je opekla, jo je spustila, ta pa jo je ožgala na trebuhu. Peklo je tudi mene, ko me je prijela za roko. Peče kot kopriva. Po skoraj 12 letih je na mestu še vedno brazgotina,'' je o svoji izkušnji na Dnevnik.hr dejal Marko iz Nemčije.

Pri stiku z meduzo je mesto opekline potrebno takoj oprati z morsko vodo, nato pa nanesti kremo, ki bo kožo hladila. Nikakor ne uporabite tekoče vode, opozarjajo poznavalci, saj bo pekočo bolečino okrepila. Pri bolj občutljivih ni izključeno niti, da se pojavita vrtoglavica in slabost, celo povišana temperatura. Po pameti torej.

Večinoma se zadržujejo 300 do 400 metrov od obale, torej se jim je mogoče izogniti, je za portal dnevnik.hr povedal Paolo Paliaga s Fakultete za naravoslovje v Pulju. V velikem številu so jih opazili predvsem na plažah Rovinja pri Pulju.

Kompas meduza | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • sandi76 21:26 28.junij 2022.

    Res je, pred par dnevi v Poreču ta bitja opažena tri dni zapored. Vsakič nov primerek, da ne bo pomote 😂

  • Avatar F16
    F16 12:08 28.junij 2022.

    Ne vem zakaj takšna anti reklama za HR. To ne bo ustavilo turistov. Hrčki bodo imeli rekordno sezono ne glede na kaj.

  • radovednica 09:28 28.junij 2022.

    Bodite doma, v slovenskih celinskih vodah, ne podpirajte in ne nosite denarja hrvatarjem, pa ne bo nikakršne bojazni zaradi te svinjarijev vodi. Oziroma zaradi svinjarije v vodi, teh svinjsko grdih plavajočih nesnag.